Hidegen kelesztett, este összegyúrós, reggel sütős, friss, ropogós, de nem kemény héjú zsemle. Jól bemutattam ugye? :-)
Vakáció van ezen a héten, így reggel nem kell sietni, öltözni, hamar reggelizni. Ráérünk mindenre. Ilyenkor jönnek elő ezek a receptjeim, mert milyen jó is reggel finom illatra ébredni, aztán majszolni a langyos zsemlét vajjal, lekvárral, egy csupor tejjel, vagy ki ahogy óhajtja.
12 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
45 dkg finomliszt
3-4 dl hideg víz, amennyit a tészta fölvesz
2,5 dkg friss élesztő
2 kk cukor
1 kk só
felvert tojás a tetejére és magok( opcionális)
A liszteket összekavartam, közepébe mélyedést csináltam. Beleöntöttem a kevés vízben feloldott cukrot és belemorzsoltam az élesztőt. A lisztre szórtam a sót és a hideg vizet lassanként adagolva hozzá elkezdtem gyúrni. Addig gyúrtam, amíg sima nem lett a tészta. Ekkor 12 részre vágtam, gombócokat formáltam.
A muffin formát kikentem vajjal, a gombócokat belerakosgattam, mindenik tetejét egy kis liszttel megszórtam, letakartam egy konyharuhával és hűtőbe tettem.
Reggel kivettem, lekentem felvert tojással, néhányra magokat szórtam.
A sütőt 200 fokra állítottam, a zsömléket betettem a még hideg sütőbe és pirosra sütöttem.
De meg ennék egyet!Nagyon tetszik ,hogy este készítjük,reggel pedig sütjük ,így percek alatt friss pékáru van az asztalon.Hétvégén ki is próbálom.Ja és a forma is ötletes:))
VálaszTörlésKöszönöm Böbe! Nekem is kedvenceim az ilyen reggel sütős pékáruk:-)
TörlésNagyon kis guszták :)
VálaszTörlésLátom Te is zsemlét süttél:-) köszi!:-)
TörlésDe jó ötlet muffinformában zsemlét sütni! Így biztosan nem tepsed el:-) Nekem szokott... Nagyon szépek, ötlet lekoppintva:-)
VálaszTörlésPontosan Gerdi, ezért szeretem ebben a formában sütni. Szép egyformák maradnak.
TörlésÖtletes és nagyon guszta hmmm de beleharapnék :)
VálaszTörlésKöszi Millye! Estére már hűlt helye volt:-)
TörlésDe jó:) S mi mindnre jó a muffinforma:Ö Én kuglófot sütöttem benne.
VálaszTörlésNa látod, én még kuglófot nem, de jó ötlet! :-)
TörlésSzuper Jó! Gratulálok! Kérdésem :Csak sima lisztből is jó?üdv.Panníka
VálaszTörlésKöszönöm szépen Pannika! Természetesen sima lisztből is elkészíthető.
TörlésNagyon szépek! :)
VálaszTörlésKöszönöm:-)
TörlésMindenképpen ki kell próbálnom, nagyon tetszik, hogy reggel csak sütni kell. Engem is érdekelne, hogy tönköly liszt híján csak sima lisztből is elkészíthető e?
VálaszTörlésIgen, lehet csak sima fehér lisztből is. Jó étvágyat hozzá! :-)
TörlésDe szépek! És külön jó, hogy este elkészíthető!
VálaszTörlésIgen:-) köszönöm Marisz57!
TörlésPont ma reggel sütöttem meg a reggeli kiflidet, fotózni ugyan nem tudtam idő és az időközben elfogyó kifli hiányában. :) Nagyon fincsi volt, mint ahogyan ez a zsömle is az lehet, gyönyörű kívül-belül! :) Jók ezek a receptek, este összeállítjuk, reggel pedig frissen sül, amit a család nagyon tud díjazni! :) Kipróbálós lesz ez a zsömle is, a kiflireceptet pedig ezúton is köszönöm! :)
VálaszTörlésNagyon örülök, hogy ízlett! Egészségetekre!:-)
TörlésNagyon jól néz ki! Csak egy pár kérdés: hogyha rögtön szeretném sütni, akkor kell hagyni egy kicsit kelni? Vagy tehetem rögtön a sütőbe? A másik kérdésem, hogy próbáltad-e már lefagyasztani, és ha igen, akkor hogy sikerült? Sajnos ketten a férjemmel nem tudunk ilyen sok zsemlét megenni, talán egy hétig sem:) Esetleg meddig áll el? Nagyon köszönöm a segitséget!
VálaszTörlésKell hagyni egy órát kelni formába tève, utána lehet 180 fokra előmelegített sütőben sütni.Nálunk mindig elfogy, nem kellett fagyasszam, de meg lehet próbálni. Süssél csak egy fél adagot, az biztosan elfogy :) néhány napig eláll, mint a kenyér, ha kihűlés után műanyag zacskóba teszed. Jó sütögetést! :)
VálaszTörlésKell hagyni egy órát kelni formába tève, utána lehet 180 fokra előmelegített sütőben sütni.Nálunk mindig elfogy, nem kellett fagyasszam, de meg lehet próbálni. Süssél csak egy fél adagot, az biztosan elfogy :) néhány napig eláll, mint a kenyér, ha kihűlés után műanyag zacskóba teszed. Jó sütögetést! :)
VálaszTörlésJó ötlet! Ki fogom próbálni én is!
VálaszTörlésMegsütöttem. Nagyon finom lett. Köszönöm a receptet.
VálaszTörlés