2015. augusztus 15., szombat
Paprikás-gombás csirkemellragu
Hozzávalók (4személyre): 70 dkg burgonya, 50 dkg csirkamellfilé, 30 dkg gomba, 4 szál zöldhagyma, 1 piros színű paprika, 4 dl zöldségalaplé, 3 evőkanál liszt, 2 cikk fokhagyma, 1 dl tejszín, petrezselyemzöld, olaj, só, fehér bors.
Elkészítése: A burgonyát héjában megfőzzük. A hagymát fölaprítjuk, a gombát nagyobb darabokra vágjuk. A paprikát, a csirkemellet kockára vágjuk. Olajon a húst fehéredésig sütjük, sózzuk, borsozzuk. Hozzáadjuk a a hagymát, a gombát, a paprikát és a zúzott fokhagymát. Összeforgatjuk, néhány perc alatt összesütjük, majd felöntjük a zöldséglével. 10 perc főzés után a tejszínben csomómentesen elkavarjuk a lisztet, és az ételt besűrítjük vele. Belekavarjuk a felaprított petrezselyemzöld felét. A főtt krumplit meghámozzuk, négybe vágjuk, megszórjuk petrezselyemzölddel. A raguval tálaljuk.
Zöldséges piláf csirkemájjal
Hozzávalók (4személyre): 50 dkg csirkemáj, 1 csésze rizs, 2
paradicsom, 1 piros húsú paprika, 1 hagyma, 1 petrezselyemgyökér, 1 sárgarépa,
zöldpetrezselyem, olaj, só, bors.
Elkészítése: A májat megtisztítjuk, megmossuk,
olajon pirosra sütjük, megsózzuk, borsozzuk. A zöldségeket megtisztítjuk, a
hagymát apróra, a paprikát meg a paradicsomot kockára vágjuk, a petrezselyemgyökeret és a sárgarépát lereszeljük. Olajon a hagymát üvegesre pirítjuk,
hozzáadjuk a sárgarépát, a petrezselyemgyökeret, összesütjük. Beletesszük a paprikát,
a paradicsomot, a megmosott rizset. Sóval, borssal fűszerezzük, néhány percig
együtt sütögetjük, majd vizet öntve rá puhára pároljuk. Apróra vágott
petrezselyemzöldet kavarunk bele és a sült májjal kínáljuk.
2015. augusztus 13., csütörtök
Áfonyás sörbet levendulával
Hozzávalók: 25 dkg áfonya, 13 dkg cukor, 1 citrom,
1, 5 dl víz, 1 mokkáskanál levendulavirág.
Elkészítése: A cukrot a vízzel összefőzzük és
hagyjuk kihűlni. A citrom levét kicsavarjuk, a cukorsziruphoz adjuk az
áfonyával együtt és botmixerrel pépesítjük, végül belekavarjuk a levendulavirágot.
Műanyag dobozba a fagyasztóba tesszük, óránként belekavarunk, majd hagyjuk
megfagyni. Levendula virággal díszítve tálaljuk.
Karfiolos ragu burgonyás galuskával
Hozzávalók: 80 dkg karfiol, 2 sárgarépa, 1 vöröshagyma, 2 dl tej, 1/2 rúd natúr krémsajt, 2 evőkanál vaj, 1 evőkanál liszt, fél mokkáskanál ételízesítő, só, fehér bors, szerecsendió; a galuskához: 50 dkg burgonya, 4 evőkanál liszt, 1 tojás, petrezselyemzöld, olaj, só, bors.
Elkészítése: A burgonyára vizet öntünk és odatesszük
főni. A karfiolt rózsáira szedjük, megmossuk. A sárgarépát megtisztítjuk,
hosszúkás csíkokra vágjuk és a karfiollal együtt sós vízben majdnem puhára főzzük. A
levet felfogva leszűrjük. A hagymát apróra vágjuk, a vajon megfuttatjuk. Rászórjuk
a lisztet, megpirítjuk, majd felöntjük a tejjel, 1-2 dl főzővízzel és néhány
percig főzzük. Belekavarjuk a krémsajtot, ételízesítővel, sóval, borssal,
szerecsendióval fűszerezzük. A
zöldségeket a mártással összeforgatjuk. A leszűrt burgonyát meghámozzuk,
lereszeljük. Hozzáadjuk a tojást, a lisztet, az apróra vágott
petrezselyemzöldet. Sóval, borssal ízesítjük, összegyúrjuk és galuskákat
formázunk. Lobogó sós vízben kifőzzük, majd kevés olajon mindkét oldalát
pirosra sütjük. A raguval tálaljuk.
Kápiás csirkemell
Hozzávalók: 50 dkg csirkemell, 3 kápia paprika, 2
hagyma, 2 evőkanál tejföl, olaj, só, bors, pirospaprika.
Elkészítése: A hagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk,
olajon üvegesre pirítjuk. Hozzáadjuk a kockára vágott csirkemellet,ízlés szerint borsot és
fehéredésig pirítjuk. Megszórjuk pirospaprikával, hozzáadjuk a kis kockákra
vágott kápia paprikát, megsózzuk és vizet töltve rá puhára főzzük. A paprika felét
botmixerrel pürésítjük, majd a tejfölt belekavarjuk és összefőzzük. Krumplipürét,
párolt rizst adhatunk mellé.
2015. augusztus 12., szerda
Rumos-sárgabarackos sörbet
Hozzávalók (4adaghoz): 50 dkg sárgabarack, 1 evőkanál méz, 1
evőkanál citromlé, 0,5 dl víz, 1 teáskanál rum.
Elkészítése: A sárgabarackot megmossuk, kimagozzuk,
feldaraboljuk. Hozzáadjuk a mézet, a vizet, a citromlevet, a rumot és
összeturmixoljuk. Fagyasztóba tesszük, óránként belekavarunk, majd hagyjuk
megfagyni. Barackszeletekkel, mentával díszíthetjük tálaláskor.
Sárgabarackos máglyarakás
Hozzávalók: 40 dkg sárgabarack, 30 dkg kalács, 10
dkg barna cukor, 6 dkg vaj, 3 tojás, 2 dl tej, 2 tasak vaníliás cukor, 1
teáskanál őrölt fahéj.
Elkészítése: A barackot kimagozzuk, a kalácsot
kockára vágjuk, a fahéjat a cukorral összevegyítjük. 4 dkg vajat megolvasztunk,
rátesszük a kalácsot, a fahéjas cukor felével megszórjuk és összesütjük. A
tojásokat a vaníliás cukorral és a maradék fahéjas cukorral habosra verjük,
belekavarjuk a tejet. A maradék vajjal egy kisebb tepsit kikenünk, a kalácsot
beletesszük és a tojásos keveréket rátöltjük. Tetejét kirakjuk a sárgabarackkal
és előmelegített sütőben megsütjük.
Mojito koktél
Hozzávalók (2 pohárhoz): 1 kis csokor menta, 4 evőkanál cukor, 2
dl víz, 1/2 lime, 1 dl fehér rum, ásványvíz, jégkocka.
Elkészítése: A cukrot a vízzel összefőzzük, kihűtjük.
Egy pohárba mentát, 1/4 lime-ot teszünk és összezúzzuk. 0,5 dl rumot adunk
hozzá, a cukros víz felét, majd ásványvízzel feltöltjük. Jégkockával kínáljuk,
lime-al, mentával díszítjük.
2015. augusztus 11., kedd
Mentás-citromfüves görögdinnyeital
Hozzávalók: 40 dkg kimagozott dinnyehús, 2 szál
menta, 2 szál citromfű, méz, jég.
Elkészítése: A dinnyét összeturmixoljuk egy szál
mentával és citromfűvel, majd mézzel ízesítjük. A megmaradt mentát és citromfüvet mozsárban
összetörjük, ráöntjük a dinnyét. Poharakba jégkockát teszünk, felöntjük a
dinnyével, és mentával díszítve kínáljuk.
Nektarinos kosárkák
Hozzávalók (17 darabhoz): a tésztához: 25 dkg liszt, 12 dkg vaj, 8
dkg cukor, 1 tojássárgája, 1 mokkáskanál reszelt citromhéj, 2 evőkanál tej, fél
mokkáskanál szalakálé, csipet só; a vaníliakrémhez: 4 dl tej, 3 evőkanál cukor,
2 tasak vaníliás cukor, 3 evőkanál liszt, 2 tojássárgája; tetejére: 4 nektarin.
Elkészítése: A vajat a cukorral, a citromhéjjal, a
tojássárgájával kikavarjuk. Hozzáadjuk a lisztet, a sót, a tejben elkavart
szalakálét és nem ragacsos tésztát gyúrunk. 17 golyóra osztjuk, kosárformába
nyomkodjuk, és előmelegített sütőben megsütjük. Melegen kiborítjuk a formából, hagyjuk kihűlni. 0,5 dl tejjel a lisztet simára kavarjuk, hozzáadva a
tojássárgáját is. A megmaradt tejet a cukorral, a vaníliás cukorral
megmelegítjük, folytonosan kavargatva belecsorgatjuk a tojásos- lisztes
keveréket, sűrűre főzzük és hagyjuk kihűlni. A kosárkákat megtöltjük a vaníliás
krémmel és kirakjuk a vékony cikkekre vágott nektarinnal.
Áfonyás szendvicsfagylalt
Hozzávalók: 20 dkg omlós keksz, 1 csupor áfonya, 1
csupor joghurt, 2-3 evőkanál méz.
Elkészítése: Az áfonyát a joghurttal, ízlés szerint
mézzel összeturmixoljuk. Fagyasztóba tesszük, óránként átkavarjuk. Kétszeri
kavarás után hagyjuk megfagyni. Kanállal nagyobb gombócot helyezünk egy
kekszre, egy másik kekszet ráhelyezve kissé összenyomjuk és tálalhatjuk is.
Megjegyzés: Használhatunk a fagylalthoz gyümölcsös
joghurtot is, ebben az esetben nem kell mézet adni hozzá.
2015. augusztus 10., hétfő
Töltött paradicsom
Hozzávalók: 40 dkg krumpli, 10 dkg sajt, 4
paradicsom, 1 vöröshagyma, 3 cikk fokhagyma, 1 dl tej, 1 teáskanál vaj, 1 kis
csokor petrezselyemzöld, 1 mokkáskanál cukor, olívaolaj, só, bors.
Elkészítése: A sajtot lereszeljük, a
petrezselyemzöldet felaprítjuk. A krumplit meghámozzuk, kockára vágjuk, sós
vízben megfőzzük, majd leszűrjük. Összetörjük, kikavarjuk a vajjal és a tejjel. Borssal ízesítjük, és ha szükséges sóval is. Hozzáadjuk a petrezselyemzöldet meg a
sajt háromnegyedét és kikavarjuk. A megmosott paradicsomok tetejét levágjuk, a
kivájt belsejüket és a vöröshagymát felkockázzuk. Kevés olívaolajon a hagymát
üvegesre pároljuk, belekavarjuk a zúzott fokhagymát. Hozzáadjuk a
paradicsomkockákat és 1 dl vizet. Ízesítjük sóval, borssal, cukorral. 10 percig főzzük, majd botmixerrel pürésítjük. A paradicsomban összegyűlt levet kiöntjük,
belül megsózzuk és megtöltjük a krumplival. A paradicsommártást tűzálló tálba
öntjük, belehelyezzük a paradicsomokat, tetejüket megszórjuk a maradék reszelt
sajttal és előmelegített sütőben addig sütjük, amíg a teteje pirosodni kezd.
Kakaós-ordás kocka
Hozzávalók (35x25cm-es tepsihez): a tésztához: 30 dkg liszt, 18 dkg cukor,
2 tojás, 2 dl tej, 1,5 dl olaj, 1 tasak sütőpor, 1
evőkanál kakaó, csipet só; a töltelékhez: 50 dkg orda, 10 dkg cukor, 1 tojás, maréknyi
mazsola, 1 tasak vaníliás cukor, 1 citrom lereszelt héja; a tepsi kikenéséhez: kevés vaj és liszt; a
tetejére: porcukor.
Elkészítése: Az ordát villával összetörjük,
hozzáadjuk a felvert tojást, a cukrokat, a mazsolát, a citromhéjat és jól
kikavarjuk. A tojásfehérjét a sóval, a cukorral kemény habbá verjük. Egyesével
belekeverjük a tojássárgáját, majd az olajat is beledolgozzuk. A lisztet a
kakaóval, a sütőporral elvegyítjük és a tejjel felváltva a habhoz kavarjuk. A
tepsit kikenjük vajjal, megszórjuk liszttel, a tésztát belesimítjuk. Tetejére
kanalazzuk az ordás krémet és előmelegített sütőben 180 fokon megsütjük.
Végezzünk tűpróbát! Miután kihűlt kockára vágjuk, és tetejére porcukrot
szórunk.
Megjegyzés: Ezzel az eljárással orda helyett
tehéntúróból is elkészíthető a sütemény.
2015. augusztus 9., vasárnap
Juhtúrós tökkockák
Hozzávalók (2-3személyre): 50 dkg tök, 25 dkg juhtúró, 2 tojás, 1
dl tejföl, 1 teáskanál vaj, kapor, só, bors.
Elkészítése: A tököt meghámozzuk, a magos részét
kiszedjük, húsát kockára vágjuk, majd sós vízben roppanósra főzzük. Leszűrjük,
kivajazott sütőtálba öntjük. A tojást villával fölverjük, sózzuk, borsozzuk.
Belekavarjuk a tejfölt, az apróra vágott kaprot és a szétmorzsolt túrót. Ráöntjük a tökkockákra, és előmelegített sütőben addig sütjük, amíg a teteje pirosodni nem kezd.
Cseresznyés-mandulás reszelt
Hozzávalók (22x22 cm-es tepsihez): 70 dkg cseresznye, 25dkg+2 evőkanál
liszt, 20 dkg vaj, 10 dkg barna cukor, 2 tojássárgája, 2 evőkanál
mandulapehely, 2 evőkanál vanília ízű pudingpor, 1 evőkanál porcukor, 1 teáskanál
sütőpor, csipet só.
Elkészítése: A cseresznyét kimagozzuk, összekavarjuk
a pudingporral, és alacsony tűzön néhány pillanat alatt besűrítjük. A lisztet
elvegyítjük a sóval, a sütőporral, a cukorral. Hozzáadjuk a tojássárgáját, a
vajat és tésztát gyúrunk. A tészta háromnegyedét a tepsibe nyomkodjuk, a
maradékhoz gyúrunk még 2 evőkanál lisztet. A cseresznyét a tésztára simítjuk,
ráreszeljük a félretett tésztát és megszórjuk a mandulával. Előmelegített 180
fokos sütőben 25 perc alatt megsütjük. Miután kihűlt, kockára vágjuk, és megszórjuk
porcukorral.
Cseresznyés-túrókrémes bomba
Hozzávalók: 50 dkg tehéntúró, 30 dkg cseresznye, 10
dkg cukor, 10 dkg babapiskóta, 2 dl tejszín, 1 tasak vaníliás cukor, csokoládés
szórócukor.
Elkészítése: A cseresznyét megmossuk, kimagozzuk, a
tejszínt erős habbá verjük. A túrót összetörjük, kikavarjuk a cukrokkal, a
tejszínhabbal, majd összeforgatjuk a cseresznyével. Egy levesszűrőbe fóliát terítünk,
beleöntjük a túrókrémet. A tetejét kirakjuk babapiskótával, majd néhány órára
hidegbe tesszük. Tálra borítjuk, a fóliát lehúzzuk róla, megszórjuk
szórócukorral és szeleteljük.
Megjegyzés: Ha a túró nedves, lágy állagú, oldjunk
fel egy kis tasak zselatint a felfogott cseresznyelébe és adjuk a krémhez.
2015. augusztus 8., szombat
Ananászos sárgabarackdzsem
Hozzávalók (4üveghez): 1,5 kg sárgabarack, 1 kisebb ananász, 25
dkg cukor, fél mokkáskanál őrölt kardamom, fél mokkáskanál citromsav.
Elkészítése: A barackot megmossuk, kimagozzuk,
négybe vágjuk. Az ananászt megtisztítjuk, belsejét kis darabokra vágjuk. A
barackot az ananásszal 15-20 percet főzzük, majd hozzáadjuk a cukrot, a
citromsavat. Néhány perc főzés után a kardamommal ízesítjük, és tiszta üvegekbe
töltjük. Szárazdunsztban hagyjuk kihűlni.
Megjegyzés: Használhatunk a lekvárhoz ananász
kompótot is. Ebben az esetben a levét töltsük le, a gyümölcsöt meg adjuk a
barackhoz. A citromsav segít a lekvár színét megőrizni, de aki idegenkedik tőle
ki is hagyhatja.
Krémes cseresznyés kocka
Hozzávalók (33x23 cm-es tepsihez): a tésztához:20 dkg liszt, 10 dkg cukor,
3 tojás, 1 dl olaj, 2 dl tej, 1 teáskanál sütőpor, csipet só; a krémhez: 80 dkg
cseresznye, 15 dkg porcukor, 7 dl joghurt, 2 dl tejszín, 1 tasak zselatin
(10g), 0,5 dl cseresznyelé.
Elkészítése: A cseresznyét kimagozzuk, szűrőbe
tesszük, a levét felfogjuk. A tojásokat habosra kavarjuk a cukorral, a sóval,
beledolgozzuk az olajat. A lisztbe vegyítjük a sütőport, majd a tejjel
felváltva a tojásos masszába kavarjuk. Sütőpapíros tepsibe simítjuk a tésztát
és 180 fokra előmelegített sütőben megsütjük. Hagyjuk kihűlni. 0,5 dl
cseresznyelébe öntjük a zselatint, amikor megduzzadt felmelegítjük, és simára
kavarjuk a joghurttal meg a porcukorral. A tejszínt habbá verjük, a joghurtos
krémbe kavarjuk, majd a gyümölcsöt is beleforgatjuk. A lapra simítjuk a krémet
és hagyjuk teljesen megdermedni. Kockára vágva kínáljuk.
Kapros újkrumpli telemeával
Hozzávalók (4személyre): 1 kg újkrumpli, 30 dkg telemea, 2 dl tejföl, 1 tojás, 1 csokor kapor, 2 evőkanál olívaolaj, só, bors.
Elkészítése: A krumpli héját megsúróljuk, megmossuk, tepsibe tesszük. Forró sütőben megsütjük, majd krumplinyomóval megnyomkodjuk és az olajjal összeforgatjuk. A telemeát lereszeljük, a kaprot apróra vágjuk. A tojást felverjük, összevegyítjük a telemeával, a kaporral meg a tejföllel és borssal ízesítjük. A keveréket a krumplira simítjuk és 20 percet sütjük. Tetejét megszórjuk kaporral, majd kockára vágva kínáljuk.