Hozzávalók (4személyre): 4 tojás, 1,5 dl zsíros
tejföl, 2 evőkanál rizs, 1 hagyma, 1 csokor kapor, 1 evőkanál liszt, olaj, só.
2016. június 18., szombat
Kaporleves tojással
2016. június 16., csütörtök
Krumplipalacsinta
Hozzávalók (18-20 darabhoz): 1 kg krumpli, 30 dkg
liszt, olaj, só; továbbá: 2 dl tejföl, 2 cikk fokhagyma, kapor, só, sajt, liszt
a nyújtáshoz.
Elkészítése: A krumplit héjában megfőzzük, mikor
langyosra hűlt meghámozzuk és krumplinyomón áttörjük. Összedolgozzuk a
liszttel, majd 18-20 részre osztjuk. Mindenik darabot lisztezett deszkán vékony
lappá nyújtjuk. Gyengén olajozott serpenyőben mindkét oldalán megsütjük. A
tejfölt kikavarjuk a zúzott fokhagymával, apróra vágott kaporral, megkenjük a
palacsintát, megszórjuk reszelt sajttal és kínáljuk.
Megjegyzés: Szilvás gombóc krumplis tésztájából
ugyanígy süthetünk palacsintát. Akinek tetszik, édes töltelékkel is
fogyaszthatja.
2016. június 14., kedd
Kapros túróval töltött csirkemell
Hozzávalók (4személyre): 50 dkg csirkemell, 30 dkg
juhtúró, 1 tojás, kapor, só, bors; a panírozáshoz: 15 dkg zsemlemorzsa, 4
evőkanál liszt, 2 tojás, olaj; továbbá: fogvájó.
Elkészítése:
A
csirkemellet felszeleteljük, gyengén kiklopfoljuk, sózzuk, borsozzuk. A
túrót kikavarjuk az apróra vágott kaporral és tojással. Mindenik
hússzeletre egy csík túrókrémet helyezünk. Szorosan
felcsavarjuk, majd fogvájóval összetűzzük. A tojást villával felverjük. A
hengereket először lisztbe, tojásba, végül zsemlemorzsába forgatjuk. Forró
olajban kisütjük, majd papírtörlőre szedjük, hogy az olajat felszívja.
2016. június 13., hétfő
Ropogós banános müzli
Hozzávalók: 30 dkg zabpehely, 10 dkg méz, 10 dkg
dióbél, 5 dkg mandula, 1 érett banán, 0,5 dl olaj, 1 teáskanál őrölt fahéj, 1
tasak vaníliacukor, csipet só.
2016. június 6., hétfő
Mazsolás-ordás muffinkalács
Hozzávalók (12 darabhoz): a tésztához: 40
dkg liszt, 5 dkg cukor, 5 dkg vaj, 2,5 dkg élesztő, 2 tojássárgája, 1,6 dl tej,
1 tasak vaníliás cukor, ½ citrom héja, csipet só; a töltelékhez: 40 dkg orda,
15 dkg cukor, 10 dkg mazsola, 1 tasak vaníliás cukor, ½ citrom héja; tetejére:
1 tojás; a forma kikenéséhez: kevés vaj és liszt.
Elkészítése: A liszt közepébe mélyedést készítünk, beleöntjük a langyos tejet, egy teáskanál cukrot és belemorzsoljuk
az élesztőt. A vajat megolvasztjuk. Miután
az élesztő megkelt, hozzáadjuk a megmaradt cukrot, a vaníliacukrot, a
tojássárgáját, a lereszelt citromhéjat, a sót meg a vajat. Tésztát
gyúrunk, letakarva meleg helyen egy órát kelesztjük. Az
ordát villával összetörjük, kikavarjuk a cukrokkal, a citromhéjjal és az átmosott
mazsolát is belevegyítjük. A
tésztát 12 részre osztjuk, kinyújtjuk, mindenikre rákenünk egy evőkanálnyi
tölteléket, majd felcsavarjuk. Kivajazott,
lisztezett muffinformába helyezzük, 10 percet hagyjuk pihenni. Tetejüket a
felvert tojással lekenjük és előmelegített sütőben pirosra sütjük.
2016. június 1., szerda
Karalábé csorba húsgombóccal
Hozzávalók (4személyre): 2 karalábé, 1 sárgarépa, 1
petrezselyemgyökér, kapor, lestyán, 2 dl zsíros tejföl, 1 tojássárgája, olaj,
só, bors; a húsgombóchoz: 30 dkg darált hús, 2 evőkanál rizs, 1 tojás, só,
bors.
Elkészítése: A karalábét, a répát, a
petrezselyemgyökeret megtisztítjuk, kis kockákra vágjuk és olajon
összepároljuk. Apróra vágott lestyánt, kaprot szórunk rá, feltöltjük vízzel.
Ízesítjük sóval, borssal. A darált húst a rizzsel, a tojással összedolgozzuk,
sóval, borssal ízesítjük, és apró gombócokat készítünk. Amikor a leves forr, a
gombócokat beletesszük és készre főzzük. A tejfölt elkavarjuk a
tojássárgájával, a forró levesből egy evőkanállal teszünk hozzá, majd visszatöltjük.
Hagyjuk egyet lobbanni és lezárjuk. Citromlével savanyíthatjuk, ízlés szerint.