Hájas.
Már november óta el szerettem volna készíteni, amikor megláttam Mónikánál, a Váncza-projekt kivitelezőjénél.
Nem tudom más hogy van vele, de hájas tésztát mákos töltelékkel még nem ettem.
A helyzet az, hogy amikor a hájat lemértem tisztítva 70 dkg volt, ez mindenképp két adag sütemény adagja. Neki is fogtam délelőtt és már este volt mire megkóstolhattuk :-) . A gyerekek jöttek-mentek, a kicsivel lisztes kézzel papírrepülőt hajtogattam, aztán ebédidő lett, elpakolni, ebédelni, aztán vendég is érkezett, újra visszarámolni, végül valahára elkészült. Arról már nem is beszélek, hogy a tenyereim a sok nyújtogatástól még most is sajognak.
No de a sütik nagyon finomak lettek!
Amikor látom, hogy jó étvággyal majszolják, egy csupor tejet kérve mellé, azt mondom, megérte.
30 dkg háj
15 dkg liszt
25 dkg liszt
1 csom. sütőpor
1 tojás
csipet só
tej
A tölteléknek:
10 dkg darált mák
8 dkg cukor
5 dkg mazsola
1 dl tej
reszelt narancshéj
A hájat ecetes vízbe tettem, a hártyától megtisztítottam, majd ledaráltam. A liszttel összegyúrtam és egy órára a hűtőbe tettem pihenni. Ezalatt elkészítettem a másik tésztát:
A lisztet a sütőporral, sóval elkavartam, a tojással elmorzsoltam és annyi tejjel gyúrtam össze, amíg puha, nyújtható tésztát kaptam.
Tepsi méretűre nyújtottam, a hideg hájas kockát a közepébe helyeztem, becsomagoltam úgy, hogy fele tésztát alulról felhajtottam, majd fentről le, aztán jobbról és balról is, majd eltettem pihenni. 20 percet pihentettem, majd kinyújtottam és újra hajtogattam. Ezt a hajtogatást összesen ötször ismételtem 20 perces pihentetésekkel.
A töltelékhez a tejet odatettem főni, bele a mákot, cukrot, mazsolát és narancshéjat. Kavargatva jól megfőztem sűrűre.
Végül félujjnyi vastagra nyújtottam a tésztát, négyzetekre vágtam és a mákos töltelékből kiskanállal tetejükre helyeztem, összehajtottam, széleiket körbe lenyomogattam.
Forró sütőben 15 perc alatt megsütöttem, még forrón porcukorba forgattam.
30 darab süti lett ebből az adagból.
Jól megdolgoztál érte, ezt azért tudom, mert én is szoktam hájast készíteni, és bizony az ember tenyere kikészül!:(
VálaszTörlésNa, de a végeredmény mindent megér. Mákosan még én sem csináltam, de ez egy jó ötlet... köszi!:)) Nagyon szép leveles, és igen guszta!:)
Édesanyám mikor meghallotta, hogy hájast sütök, egyből azt kérdezte, hogy megnőttek-e szépen? :-)
TörlésEbben éppen az volt az érdekes, hogy Mónikánál is ilyen tasakok maradtak, mégis eléggé leveles, porhanyós lett.
Csodaszépek, jó kis munkás sütemény, de tényleg megérte, nagyon finomnak látszik! :) Nálunk inkább dióval vagy legtöbbször lekvárral készül, de mákkal sem lehet rossz! :)
VálaszTörlésMunkás, de nagyon finom, így mákkal is:-)
TörlésNagyon finomak lehetnek:)Még sosem sütöttem hájast, anyukám volt a nagymestere, sokat figyeltem, segítettem, de egyedül még nem álltam neki. Anyu mindig sütött mákosat is, meg diósat és lekvárosat.Szép hétvégét Nektek:)
VálaszTörlésÁltalában minden télen sütök egy-két adagot. Most is teljesítettem :-)
TörlésSzép hétvégét Nektek is!
Köszönöm:-)
VálaszTörlésÍrtam már hogy a mákos sütik a kedvenceim? :) Nagyon jók lettek! :)
VálaszTörlésFinom is mákosan!
TörlésKöszönöm:-)
Nagyon jól néznek ki, biztos megérte a fáradtságot!
VálaszTörlésMegérte:-)
TörlésSe vede ca am lipsit si au trecut toate bunatatile!!!
VálaszTörlésMai avem, hai la noi! :-)
Törlés