Hozzávalók: 2 l házi tej, 4 evőkanál 9°-os ecet, 1
evőkanál só
Elkészítése:
A tejet felmelegítjük, de ne legyen forró!
Elkeverjük benne a sót, majd lassanként belecsorgatjuk az ecetet. Óvatosan
az oldalába belekavarunk, hogy mindenhová érjen el az ecet, majd hagyjuk 15-20
percet állni, amíg a savó kicsapódik. Egy
nagyobb szűrőbe gézt vagy ritka szövésű anyagot terítünk, a masszát
leszűrjük. Hideg
vízzel átöblítjük, hagyjuk 5-10 percet csöpögni, ezután fogyaszthatjuk.
Ebből az adagból 35-40 dkg túrót kapunk.
Ebből az adagból 35-40 dkg túrót kapunk.
Nincs is ennél jobb! :D
VálaszTörlésJó gyors :-)
TörlésKipróbáltam tegnap a recept szerint... nem aludt meg még másnapra sem. Ma megkérdeztem a szakembert a piacon: azt mondta: amennyiben 1 szem sót is teszek bele, nem fog kicsapódni. Ma újra kísérletezek, hátha. Se ecet, se só. A tanulópénzt megfizettem. Holnap ismét referálok.
TörlésIlyet mi is szoktunk:) Tehéntúrónak mondjuk mi:)
VálaszTörlésÉn is úgy mondom Kati, de erre fele csak rövidítve mondják:-)
TörlésHányszor vagyok úgy, hogy nincs itthon túró, pedig kellene. Köszi az ötletet!
VálaszTörlésÖrülök, hogy adhattam Nea!
TörlésTényleg gyors, meg is jegyzem magamnak! :)
VálaszTörlés:-)
TörlésUgye boci tejet haználtok és nem a bolti pasztőrözöttet ?
VálaszTörlésIgen Viki, házi tejből van. A pasztőrözött UHT-ből nem lesz túró.
TörlésMeg is javítottam Viki, köszi.
TörlésDe jó ez a gyors változat:) Én előbb mindig aludttejet készítek, de ki fogom ezt próbálni. Nálunk a bolti zsíros tejből is működik, nem lehet házi tejhez hozzájutni.
VálaszTörlésIgen, azt is mutatom majd. A zsíros boltival is működik.
TörlésMükodik ám! ;) én is csináltam am! 2,8%-os hütős tej!!
TörlésSzuper! Ha meggondolom, hogy hányszor fuccsolt már be ötlet, mert nem volt otthon túró!
VálaszTörlésNa ezentúl készítheted otthon:-)
TörlésMicsoda ötlet! Így nem kell várni két napot, míg megalszik a tej, meg így tovább. Hetente kétszer hoznak házi tejet, majd egy adagból teszek egy próbát.
VálaszTörlésEzt a változatot szeretem én is:-)
TörlésSzuper :) Mi évekig vettünk házi tejet, aztán sajnos eladták a teheneket amikor az idős bácsika meghalt :/ pedig milyen jó is volt az igazi tej és az abból készült finomságok :(
VálaszTörlésJó is a házi mindenben:-)
TörlésHázilégy?
TörlésKipróbáltam,de sajna 4 liter tejből mindössze 15 dkg túró lett. sajna csak a tetején lett egy kevés,a többi maradt tej. :((
VálaszTörlésMajd a következő talán jobban sikerül.
Hat ez csak hazi tejjel mukodik vagy rosszabb esetben is bolti 3,2-3,5 %-os tejjel (nem UHT). Ha ennel higabb tejet hasznalsz pl. 1,5 %-ost (vagy Isten ments 0,1 %-t) akkor csak savo lesz belole.
TörlésRemek recept!
VálaszTörlésKöszönöm!
TörlésKöszönöm!
TörlésSziasztok! Sajnos nem tudok hozzá jutni sima ecethez mert külföldön élek. Vajon működik almabor ecettel is? Vagy attól furcsa íze lenne? Sajnos az sincs ráírva hány százalékos!:( Pedig már nagyon hiányzik a túró!!!
VálaszTörlés9%-os ecettel készítettem. Meglehet próbálni almabor ecettel is, nem hiszem, hogy furcsa íze lenne. A tejre kell figyelni, hogy minél zsírosabb legyen. Remélem sikerülni fog.
TörlésEzt a megjegyzést eltávolította a szerző.
TörlésSót muszáj beletenni?
VálaszTörlésSó nélkül ízetlen lesz, de működik. Kihagyható.
TörlésSó nélkül ízetlen lesz, de működik. Kihagyható.
TörlésKöszi!
TörlésSzia! nagyon jó a recepted de sajnos nekem nem sikerült csak egy nagyon kevéske lett(kb. egy kis maréknyi) pedig házi tejet vettem(elvileg mert automatából vettem de termelői tej,elvileg házi).2 literből szerettem volna én is de nem akart működni a dolog.az lett volna a gond hogy meg kevertem?
VálaszTörlésHa sovány a tej, a túró is kevesebb. Csak óvatosan a kavarással, hogy tudjon összeállni kis tömbökbe.
TörlésÉn szeretnék segítséget kérni,4 liter tejből próbáltam gyors túrót készíteni,a tej extra minőségű tej,hozzáadtam a sót és az ecetet és fél óra múlva sem kapta össze,szinte csak egy evőkanálnyit.Mit ronthattam el?
VálaszTörlésÉn szeretnék segítséget kérni,4 liter tejből próbáltam gyors túrót készíteni,a tej extra minőségű tej,hozzáadtam a sót és az ecetet és fél óra múlva sem kapta össze,szinte csak egy evőkanálnyit.Mit ronthattam el?
VálaszTörlésVagy nem volt elég meleg a tej, vagy az ecet volt kevés. Lehet kicsivel több ecetet tenni ha látod, hogy nem akar összeállni.
TörlésGondoltam, hogy túróként is működik, mert, ha kicsit tovább főzöd és szűrőbe téve lepréseled sajt lesz belőle amit szeletelni lehet, de nem olvad meg.
VálaszTörlésNekem hajhálót ajánlottak a szűréshez. Működik.
VálaszTörlésMunkaruházatiban lehet venni, kb. 8-10Ft/db
Pontosabban hány fokra kell melegíteni a tejet?
VálaszTörlésSajnos nekem sem lett több 10 dkg-nál. Úgy hogy tettem bele + ecetet és kb 40-50 fokos volt a tej.
VálaszTörlésNa ez az "oldalába belekavarunk" :) helyett óvatosan megkavarjuk is jó lesz!
VálaszTörlésKézmelegre kell a tejet melegíteni. Ha türelmetlenek vagytok nem sikerül, érdemes 30 fok körül tartani, hogy teljesen kicsapódjon. Én citromlével készítem el, és így is jó. A lényeg, hogy elegendő sav legyen ami kicsapja a fehérjét. A só az eltarthatóság miatt is kell, nem csak az íze miatt.
VálaszTörlés