Mióta Mónika megsütötte gondolatomban van elkészíteni. Egyedül a sokszori hajtogatás, nyújtás tartott eddig vissza. Pontosan ez fogott ki rajtam. Amikor a vajat rákenve összehajtottam és nyújtani kezdtem imitt-amott bújt ki a vaj. Kis idő elteltével csupa vaj volt körülöttem minden és én is. Ettől a manővertől kellett volna szép leveles, réteges legyen a tészta. Hát ez most elmaradt, mert a csupa vajas tésztát nekiálltam és összegyúrtam még egy kevés liszttel, majd hűtőbe tettem pihenni 15 percre...ha már ennyire megsanyargattam:-)
Elmaradt a levelessége, viszont finom vajas kiflik lettek így is.
Persze ha a tésztája bibis, a töltelék sem úszta meg, nem lett eléggé kemény a tojáshab, így egy kevés rumos szilvalekvárral megtuningoltam.
Végezetül finom vajas kiflik születtek a bakik ellenére, de nem hagy a dolog nyugodni, majd egyszer még megsütöm.
Nem kell ez a leírás senki kedvét szegje az elkészítésétől. Nézzétek csak meg Mónikánál milyen kell legyen:-)
Itt az eredeti recept:
1/2 kg lisztet
1 csom. sütőporral elkeverünk. Hozzáadunk
2 tojást
3 dkg cukrot
csipetnyi sót és annyi
langyos tejet, hogy rétestészta keménységű tésztát kapjunk.
25 dkg vajat
2 dkg liszttel dolgozzunk el jól, s helyezzük a fenti kinyújtott tészta közepére, amelyet azután összehajtva ismét nyújtunk és hajtunk legalább 5-6-szor, mint a vajastésztát. 10 perces pihentetés után a tésztát végleg kinyújtjuk 1/2 cm vastagra s háromszög alakúra vágva a következő töltelékkel kenjük meg:
2 tojás fehérjéből vert habhoz
15 dkg porcukrot
10 dkg darált diót
1 citrom reszelt héját keverünk.
A kifliket sütés után még melegen vaníliás porcukorral szórjuk meg.
Megj:
180 fokra előmelegített sütőben tepsinként 10-12 percet sütöttem.
Én a viszontagságai ellenére is bevállalnám. Nagyon jól esne most belőle egy falat. Amúgy nagyon szépek lettek.
VálaszTörlésJó lett végül a tésztája, könnyen is tudtam vele dolgozni. Szívesen küldök egy tálacskával:-)
TörlésNagyon jók lettek!
VálaszTörlésA projet alatt én is jártam már így, de semmi gond majd legközelebb jobb lesz. Ebben a melegben egyébként is nehéz vajas-hajtogatott tésztát készíteni, mert nagyon gyorsan olvadni kezd a vaj. Mindenesetre én biztosan 5 adok rá mert gyönyörűek!!
Köszi Mónika! Örültem, hogy megmentettem, a sok vaj benne volt:-) igen, majd legközelebb leveles lesz.
TörlésNagyon szépek, ha nem említed a bakikat, észre sem vettem volna! :) Biztosan nagyon finomak voltak! :)
VálaszTörlésFinom, puha kiflik lettek és a töltelék is finom :-)
TörlésA bakik ellenére szuper kifliket alkottál :)
VálaszTörlésKöszi Millye:-)
TörlésSzerintem így is nagyon szépek és finomak lehetnek:)
VálaszTörlésJó lett Kati, csak éppen nem olyan mint az eredeti:-)
TörlésMindenkivel előfordul, hogy rossz napja van a konyhába. De, ennek ellenére is nagyon szép, és biztosan finom, kifliket készítettél! :)
VálaszTörlésIlyenkor jobb nem felkelni:-)
Törlés:))) Ez nagyon viccesre sikeredett, de lehet jobb lett mint az eredeti! Nagyon szeretem, bár van ennél egyszerűbb recept is, majd előkeresem! :)
VálaszTörlésUtólag vicces volt, de mikor könyökig vajas voltam, az nem volt vicces:-) ki is jelentettem, hogy senki ne szóljon hozzám 10 percig:-D
TörlésLátom te is végig jártad a kálváriát :) Én tegnap készítettem el és volt vele gond. itt írtam róla
VálaszTörléshttp://legyunkeszsegesek.blogspot.com/2014/12/zardakifli-avagy-ketbalkezes-lany.html