Ezzel az eljárással nem csak túrót, hanem tejfölt is nyerünk. Hosszabb, néhány napos eljárás, de az eredmény kárpótol. Selymesen puha, krémes túró lesz a jutalmunk.
Ha tehetjük használjunk házi tejet. Bolti zsíros tejből is készíthetjük legalább 2,8%-os legyen. Az ultrapasztőrizált UHT tej nem megfelelő erre a célra.
Két liter házi tejből 40 dkg túrót kaptam.
Hozzávalók: legalább 2 l házi tej
Sütőben vagy kályha tetején lassan felmelegítjük, vigyázva, hogy ne forraljuk. Láthatjuk, ahogy a fehérje kicsapódik.
Szűrőbe ritka szövésű anyagot terítünk és leszűrjük. Hagyjuk kicsöpögni, ezután használhatjuk tetszésünk szerint.
Megj: Ha szárazabb túrót szeretnénk, akkor egy éjszakán át is hagyhatjuk csöpögni. Sütemények, palacsinták töltelékének kiváló.
Ha viszont krémesebb túróra van szükségünk, 10-15 perc alatt csöpögtessük le és használhatjuk is. A megmaradt savót felhasználhatjuk kelt tészták sütéséhez, akár meg is ihatjuk.
Úgy látom, lassan ideje lesz felkeresnem a piacon a tejesembert :)
VálaszTörlésÉn is így szoktam készíteni és a savót felhasználom a kenyerekhez, péksütikhez:)
VálaszTörlésIgazi finom csemege :)
VálaszTörlésKöszönöm! :-)
VálaszTörlésmár felforralt és lehűlt tejjel is működik ?
VálaszTörlésNem sajnos!
Törlésa túró készitésre gondoltam
VálaszTörlésnem mert elpusztulnak forralással a bacik
TörlésÉn joghurtot csináltam, felforraltam a bolti tejet, beoltottam bolti joghurttal ( pár kanallal) és gyönyörűen megaludt.Éppen most tettem fel nagyon alacsony fokozatra a villanytuzhelyen.
TörlésNyári időszakban óvatosan a forralatlan nyers tejjel!
VálaszTörléshttps://www.antsz.hu/felso_menu/lakossagi_tajekoztatas/jarvanyugy/archivum/2007/kecsketej_20070830.html
Ha már megaludt a tej, tehetek hozzá frisset a mennyiség növelése végett?
VálaszTörlésIndulásból jobb legalább 2l tejjel indítani, ne vegyítsük a folyamat közben.
VálaszTörlésAmikor már megaludt a tej, épp hogy csak langyosra kell felmelegíteni, máskülönben ha nagyon felmelegítjük, száraz lesz a túró!Ennek érdekében, melegítés közben, óvatosan az egészet, lapátkanállal megfordítom, hogy egyenletes langyos legyen az egész.
VálaszTörlésHány fokra melegítsem az aludttejet a túróhoz?
VálaszTörlés