Hozzávalók: 1 karalábé, 15 dkg zöldborsó, 4 tojás, 2
evőkanál majonéz, 4 evőkanál tejföl, 1 teáskanál mustár, 1 teáskanál citromlé,
1 teáskanál porcukor, 1 evőkanál fehérbor, só, bors.
2015. június 7., vasárnap
Zöldborsós-tojásos karalábésaláta
Tökfasírt
Hozzávalók: 2 kis tök, 5 dkg sajt, 1 tojás, 3 cikk
fokhagyma, 5-6 evőkanál zsemlemorzsa, zöldpetrezselyem, kapor, olaj, só, bors.
Elkészítése: A tököt megtisztítjuk, lereszeljük,
kissé megsózzuk és fél órát állni hagyjuk. Ezután a levét kicsavarjuk,
összekeverjük a reszelt sajttal, a zúzott fokhagymával, a tojással, az apróra
vágott zöldpetrezselyemmel és kaporral. Ízesítjük sóval, borssal és annyi
zsemlemorzsát adunk hozzá, hogy formázható masszát kapjunk. Fasírtokat
formálunk és forró olajban pirosra sütjük. Feltétként vagy önmagában is finom.
2015. június 6., szombat
Zöldséges, rántott palacsinta
Palacsinta alaprecept (10-11 darabhoz)
Hozzávalók: 25 dkg liszt, 2 tojás, 2 dl tej, 2 dl
ásványvíz, 1 dl olaj, csipet só.
Elkészítése: A lisztet a sóval elvegyítjük.
Hozzáadjuk a tojásokat, a tejjel és a vízzel csomómentesre kavarjuk. Végül az
olajat is beledolgozzuk. Forró serpenyőben mindkét oldalán megsütjük.
Zöldséges, rántott palacsinta
Hozzávalók: egy adag palacsinta, 3 répa, 2
petrezselyemgyökér, 1 szelet zellergyökér, 40 dkg káposzta, 1 hagyma, olaj, só,
bors; a panírozáshoz: 2 tojás, 3 evőkanál liszt, 10 dkg zsemlemorzsa, 1
evőkanál vegyes magkeverék.
Elkészítése: A káposztát vékonyra metéljük,
megsózzuk, állni hagyjuk. A répát, a petrezselyemgyökeret, a zellert, a hagymát
megtisztítjuk, lereszeljük, vagy nagyon apróra vágjuk. Olajon a hagymát
megfuttatjuk, hozzáadjuk a zöldségeket és a kicsavart káposztát. Ízesítjük
borssal, és ha szükség még sóval is. Kavargatva puhára pároljuk. Mindenik
palacsintába egy púpos kanál tölteléket teszünk és összetűrjük. Lisztbe,
felvert tojásba, a magokkal elvegyített zsemlemorzsába forgatjuk és forró
olajban pirosra sütjük. Joghurtos majonézes mártást vagy tartármártást
kínálhatunk hozzá.
Megjegyzés: Nagyszerű harapnivaló tízóraira vagy
kirándulásra is.
Címkék:
egyéb,
palacsinta,
vega,
zöldség
Vörösboros cseresznyeleves
Hozzávalók: 30 dkg cseresznye, 2 dl vörösbor, 5 dkg
cukor, 1 evőkanál étkezési keményítő, fél citrom, 0,5 dl tejszín, fél rúd
fahéj, 1 csillagánizs, 2 szegfűszeg, csipet só.
Elkészítése:A cseresznyét megmossuk, kimagozzuk. 6 dl vizet a sóval, a cukorral, két darab vékonyan levágott citromhéjjal, a fűszerekkel öt percet főzünk. Beleöntjük a vörösbort és egy evőkanál citromlét adunk hozzá. Újraforraljuk, beletesszük a cseresznyét és addig forraljuk amíg a víz tetejére feljönnek. Tejszínnel a keményítőt elkavarjuk, a levesbe csurgatjuk és még egyet lobbantunk rajta. Behűtve üdítű finomság.
1
Címkék:
cseresznye,
fahéj,
leves,
szegfűszeg,
vörösbor
2015. június 5., péntek
Tejfölös-epres tészta
Hozzávalók: 25 dkg eper, 5 evőkanál eperszörp, 2 dl
tejföl, 20 dkg fodros kockatészta, 10 dkg natúr krémsajt, citromfű.
Elkészítése: Az epret megmossuk, szárától
megtisztítjuk. 4 szemet kis kockákra vágunk, a többit az eperszörppel
botmixerrel pürésítjük. Simára kavarjuk a tejföllel és a krémsajttal. A tésztát
sós vízben kifőzzük, leszűrjük, az epres mártással összeforgatjuk. Az apróra vágott
eperrel meghintve tálaljuk. Citromfűvel díszíthetjük.
Megjegyzés: Az eperszörppel állítjuk be a mártás
édességét. Ha édesebben szeretjük, adjunk még hozzá 1-2 evőkanállal.
Kakukkfüves csirkecomb cseresznyemártással
Hozzávalók:8 darab alsó csirkecomb, 10 dkg vaj, 1
evőkanál aprított kakukkfű, 5 gerezd fokhagyma, 0,5 dl fehérbor, só, bors; a
cseresznyemártáshoz: 80 dkg cseresznye, 2 evőkanál cukor, 0,5 citrom leve,
csipetnyi só és őrölt szegfűszeg, őrölt fahéj.
Elkészítése: A combokat megmossuk, ha szükség
megtisztítjuk, majd papírtörlővel szárazra töröljük. A puha vajat elkavarj
uk a
kakukkfűvel. A combokat sózzuk, borsozzuk, a vajjal bedörzsöljük. Egy keveset a
bőr alá is teszünk. Tepsibe tesszük. A fokhagyma gerezdeket beleszórjuk,
ráöntjük a bort. Alufóliával lezárjuk, 190 fokos sütőben 20 percet sütjük, majd
a fóliát levéve pirosra pirítjuk. A cseresznyét megmossuk, kimagozzuk. Annyi
vízzel, ami éppen csak ellepi, feltesszük főni. Hozzáadjuk a citromlevet, a
cukrot, a sót, a szegfűszeget, a fahéjat és néhány perc alatt puhára főzzük. A
keményítőt kevés vízzel elkavarjuk, majd a forrásban levő cseresznyéhez adjuk.
Állandóan kavargatva besűrítjük. Tálaláskor a combokat megszórhatjuk kakukkfű
virággal.
Címkék:
cseresznye,
csirkecomb,
kakukkfű
2015. június 4., csütörtök
Spenóttal, sajttal töltött csirkemell
Hozzávalók: 1 csirkemellfilé, 15 dkg spenótlevél, 10
dkg füstölt sajt, 5 dkg vaj, petrezselyemzöld, oregánó, só, bors, olaj.
Elkészítése: A spenótlevelet megmossuk,
lecsöpögtetjük, a vajon megpároljuk. Ízesítjük sóval, borssal, apróra vágott
petrezselyemzölddel, oregánóval. Belereszeljük a sajtot és összeforgatjuk. A
csirkemellet négy nagyobb szeletre vágjuk, gyengén kiklopfoljuk. A szeletekre
elosztjuk a spenótos tölteléket, majd feltekerjük és fogvájóval összetűzzük.
Kevés olajon a tekercseket pirosra sütjük. Párolt rizzsel tálaljuk.
Címkék:
csirkemell,
húsétel,
sajt,
spenót
Mentás, cseresznyés joghurtfagylalt
Hozzávalók: 3 dl natúr joghurt, 20 dkg cseresznye, 2
evőkanál méz, 2 szál menta.
Elkészítése: A cseresznyét kimagozzuk, darabosra turmixoljuk.
A joghurtba kavarjuk a mézet, a cseresznyét és az apróra vágott mentát.
Formákba öntjük és megfagyasztjuk.
Megjegyzés: Gyümölcsös joghurttal is készíthetjük,
ebben az esetben nem szükség mézzel ízesíteni, így igazán frissítő hatású
finomságot kapunk.
Címkék:
cseresznye,
fagyi,
joghurt,
menta
2015. június 3., szerda
Medvehagymás tojástekercs túrókrémmel
Hozzávalók: 2 nagy marék medvehagyma, 4 tojás, 4
evőkanál tejföl, 4 evőkanál liszt, 2 evőkanál olaj, só, bors; a krémhez: 10 dkg
tehéntúró, 10 dkg juhtúró, 1-2 evőkanál tejföl, só.
Elkészítése: A medvehagymát darabosra vágjuk, az
olajon megfonnyasztjuk. Miután kihűlt botmixerrel pürésítjük. A tojások
sárgáját elkavarjuk a tejföllel, a liszttel, a medvehagyma pürével és sózzuk,
borsozzuk. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, a sárgás masszába forgatjuk.
Sütőpapíros tepsibe simítjuk, és előmelegített sütőben megsütjük. Melegen,
papírostól felcsavarjuk és hagyjuk kihűlni. A túrókat összekavarjuk annyi
tejföllel, hogy keményebb, krémes állagot kapjuk. Ízlés szerint sózzuk. A
kihűlt tekercsről a papírt lehúzzuk, a krémmel megkenjük és felcsavarjuk.
Hűtőbe tesszük egy órát, ezután szeleteljük és tálaljuk.
Címkék:
Egyebek,
juhtúró,
medvehagyma,
tojás,
vega
Spenótos, juhtúrós csiga
Hozzávalók: 40 dkg fagyasztott rétestészta, 35 dkg
spenót, 10 dkg juhtúró, 1 tojás, 1 teáskanál zsemlemorzsa, só; a tetejére: 5
dkg sajt, 1 tojássárgája, 1 evőkanál tej.
Elkészítése: A rétestésztát szobahőmérsékleten
kiolvasztjuk, kissé kinyújtjuk és 8 egyforma csíkra vágjuk. A spenótot
megtisztítjuk, átmossuk, lobogó sós vízben 2 percet főzzük, majd leszűrjük.
Miután kihűlt kicsavarjuk a levétől, összekavarjuk a tojással, a juhtúróval, a
zsemlemorzsával és ízlés szerint sóval. A masszát a tésztacsíkok közepén
elosztjuk, majd oldalait hosszában összecsípjük és csigává tekerjük. Hogy nagyobb
csigát kapjunk, folytatólagosan csavarjuk rá a második rudat. A csigák tetejét
lekenjük a tejjel elkavart tojássárgájával, tetejét megszórjuk reszelt sajttal.
Előmelegített sütőben pirosra sütjük.
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)