Egy jó házi krémes bármikor jöhet, nem? Mi nem nagyon tudjuk kivárni, hogy a lapok megpuhuljanak, nagyon hamar tűnnek el a kockák. Érdemes délután összerakni, reggelre megpuhul.
Hozzávalók a tésztához: 35 dkg liszt, 15 dkg vaj, 1
tojássárgája, 2 evőkanál cukor, 0,8 dl tej; a krémhez: 1 liter tej, 25 dkg
cukor, 15 dkg liszt, 2 tasak vaníliás cukor, 4 tojás +1 fehérje, 10 dkg vaj
Elkészítése:
A lisztet átszitáljuk, hozzáadjuk a sót, a vajat, a tojássárgáját és a cukrokat.
Az anyagokat elmorzsoljuk a vajjal, majd fokozatosan adogatva hozzá a tejet sima tésztát gyúrunk, amit két részre osztunk.
A lisztet átszitáljuk, hozzáadjuk a sót, a vajat, a tojássárgáját és a cukrokat.
Az anyagokat elmorzsoljuk a vajjal, majd fokozatosan adogatva hozzá a tejet sima tésztát gyúrunk, amit két részre osztunk.
Tepsi
hátán egyenként két lapot sütünk 180 fokos sütőben 10-10 perc alatt.
Amíg a lap forró, az egyiket kockákra vágjuk. Ez lesz a sütemény teteje.
A krémhez a 4 tojássárgáját elkavarjuk a cukrokkal és 7 dl tejjel feltöltve odatesszük főni.
A lisztet simára kavarjuk a maradék tejjel, majd a már fövő tejhez öntjük és sűrűre főzzük.
Az 5 tojásfehérjéből kemény habot verünk. A langyos krémbe kavarjuk a puha vajat, majd a habot is beleforgatjuk.
Az egybe lapot alul tesszük, rásimítjuk a krémet és a felkockázott lappal befödjük. Másnapig hagyjuk puhulni.
Amíg a lap forró, az egyiket kockákra vágjuk. Ez lesz a sütemény teteje.
A krémhez a 4 tojássárgáját elkavarjuk a cukrokkal és 7 dl tejjel feltöltve odatesszük főni.
A lisztet simára kavarjuk a maradék tejjel, majd a már fövő tejhez öntjük és sűrűre főzzük.
Az 5 tojásfehérjéből kemény habot verünk. A langyos krémbe kavarjuk a puha vajat, majd a habot is beleforgatjuk.
Az egybe lapot alul tesszük, rásimítjuk a krémet és a felkockázott lappal befödjük. Másnapig hagyjuk puhulni.
Megj: A tésztához a tejet fokozatosan adagoljuk,
annyit, amennyit fölvesz. A lapok sütésekor nem kell a tepsit megvajazni. A
megsült lap könnyen lecsúszik a tepsiről, ha egy hosszú késsel alányúlva
megsegítjük. Ne hagyjuk a lapot kihűlni, mert akkor törik, nem tudjuk
felkockázni.
Óóóó nekünk is bármikor jöhet :)
VálaszTörlésDelicios !
VálaszTörlésOlyan rózsás tálam van nekem is, a kedvenc krémkavaróm:-) A krémes pedig Férjem kedvence. Nem szeretek leveles tésztával bíbelődni, ezért boltival szoktam készíteni. Ezért tetszik nekem nagyon a Te változatod! Sort fogok keríteni rá!
VálaszTörlésAjánlani tudom, egyszerű tényleg és finom is.
TörlésKöszönöm!