Egy kedves, idős szomszéd néni receptje alapján készült ez a paprika krém. A néni indulásból 5 kilós adagot készít minden évben csak csípősen. Mivel a gyerekek nem eszik a csípőst, én kihagytam belőle. Ezt a krémet használhatjuk pörköltekbe, levesekbe, akár zsíroskenyér vagy szendvics tetejére is.
1 kg kápia paprika
1 kg paradicsom paprika(gogos)
1 ek só
3 dl paradicsomlé
1 fej zellergyökér
A paprikákat megmostam, megpucoltam és ledaráltam. A zellergyökeret tisztítás után a reszelő apró lyukas részén lereszeltem, sóztam és a paprikával együtt addig főztem, amíg megpuhult minden( forrástól számítva 1 óra), majd a már kész házi paradicsomlevet hozzáöntöttem. Miután egyet lobbant lezártam és botmixerrel krémesre pürésítettem. Tiszta üvegekbe töltöttem, lekötöttem és szárazdunsztban hagytam kihűlni.
2012. augusztus 31., péntek
2012. augusztus 28., kedd
Legyező kalács
Néhány hete több blogon lehetett látni a citromos legyező kalácsot. Azóta mozgatja a fantáziámat, de a döntő lökést amint az lenni szokott, a család adta meg.
Az eredeti recept azt hiszem Jade konyhájáról származik, mindenképp én azt vettem alapul. Nagyon finom, foszlós kalácsot kaptam. Érdekessége a tetején kialakult cukros kéreg és az alján ugyanattól a vajas-cukros krémtől sűlés közben kialakult karamelles íz. A tetejéről a mázat elhagytam, így is tökéletes lett.
A tésztához:
30 dkg finomliszt
10 dkg rétesliszt
5 dkg cukor
1 vanília cukor
2 kk száraz élesztő
2 csipet só
1,5 dl tej
6 dkg vaj
2 tojás
Az anyagokat egy nagy tálba öntöttem. A tej, vaj, tojás szobahőmérsékletű volt. Mindent összegyúrtam puha tésztává és 1 óra alatt duplájára kelesztettem.
A megkelt tésztát 45*35-ös téglalappá nyújtottam, rákentem a citromos krémet. A lapot vízszintesen 4 egyforma szélességű csíkra szeleteltem, egy-egy csíkot egymásra helyeztem és 5 kb egyforma részre vágtam. Fázisfotók Jade konyháján megtekinthetők. Egy 25*11 cm-es kalácsformát kivajaztam, egyik végét megemeltem és a krémes kockákat belehelyeztem, majd a formát egy kissé mozgatva eligazítottam a tésztát. Letakarva még 30 percet kelesztettem, majd előmelegített 180 fokos sütőben 35 perc alatt megsütöttem.10 percig a formában pihentettem, majd rácson hagytam kihűlni.
A krémhez:
10 dkg porcukor
1 citrom lereszelt héja
6 dkg puha vaj
A vajat habosra kavartam a porcukorral, majd hozzáadtam a citromhéjat is.
És ennyire volt türelmetlen a kicsi :D
Az eredeti recept azt hiszem Jade konyhájáról származik, mindenképp én azt vettem alapul. Nagyon finom, foszlós kalácsot kaptam. Érdekessége a tetején kialakult cukros kéreg és az alján ugyanattól a vajas-cukros krémtől sűlés közben kialakult karamelles íz. A tetejéről a mázat elhagytam, így is tökéletes lett.
A tésztához:
30 dkg finomliszt
10 dkg rétesliszt
5 dkg cukor
1 vanília cukor
2 kk száraz élesztő
2 csipet só
1,5 dl tej
6 dkg vaj
2 tojás
Az anyagokat egy nagy tálba öntöttem. A tej, vaj, tojás szobahőmérsékletű volt. Mindent összegyúrtam puha tésztává és 1 óra alatt duplájára kelesztettem.
A megkelt tésztát 45*35-ös téglalappá nyújtottam, rákentem a citromos krémet. A lapot vízszintesen 4 egyforma szélességű csíkra szeleteltem, egy-egy csíkot egymásra helyeztem és 5 kb egyforma részre vágtam. Fázisfotók Jade konyháján megtekinthetők. Egy 25*11 cm-es kalácsformát kivajaztam, egyik végét megemeltem és a krémes kockákat belehelyeztem, majd a formát egy kissé mozgatva eligazítottam a tésztát. Letakarva még 30 percet kelesztettem, majd előmelegített 180 fokos sütőben 35 perc alatt megsütöttem.10 percig a formában pihentettem, majd rácson hagytam kihűlni.
A krémhez:
10 dkg porcukor
1 citrom lereszelt héja
6 dkg puha vaj
A vajat habosra kavartam a porcukorral, majd hozzáadtam a citromhéjat is.
És ennyire volt türelmetlen a kicsi :D
2012. augusztus 27., hétfő
Krémes, csokis brownie
Vasárnap reggel kaptam a telefont, hogy vendégünk érkezik. Meleg volt a lakásban, gondolkodtam mit is készítsek. A brownie mellett döntöttem, mert finom is és a sütő is csak fél órát melegít. Sikere volt, mint az első browniemnak. A gyerekek a morzsát is felszedegették a tányérjukról:)
13 dkg tejcsokit
13 dkg étcsokit és
10 dkg vajat vízgőz fölött felolvasztottam
20 dkg cukrot kikavartam jó habosra mixerrel
4 drb tojással és hozzácsorgattam a langyos csokit.
14 dkg lisztet kavartam hozzá.
A masszát vajjal kikent kisebb tepsibe öntöttem. Előmelegített sütőben 180 fokon 20 percet sütöttem. Kihűlés után szeleteltem.
13 dkg tejcsokit
13 dkg étcsokit és
10 dkg vajat vízgőz fölött felolvasztottam
20 dkg cukrot kikavartam jó habosra mixerrel
4 drb tojással és hozzácsorgattam a langyos csokit.
14 dkg lisztet kavartam hozzá.
A masszát vajjal kikent kisebb tepsibe öntöttem. Előmelegített sütőben 180 fokon 20 percet sütöttem. Kihűlés után szeleteltem.
2012. augusztus 25., szombat
Öregtésztával készült fehérkenyér gránitlapon
Ezelőtt két nappal felcsigáztam az érdeklődést a gasztroblog csoportban a gránitlappal, amit most szereztem be és gyorsan ki is próbáltunk. Nagyon sok jót hallottunk róla, "kemencehatást" vált ki egy egyszerű konyhai tűzhelyből is, igazi kenyeret és pizzát süthetünk rajta. Eddig többféle kenyérrecepttel próbálkoztunk, de kovásszal vagy öreg tésztával még soha. Mindig úgy gondoltam, hogy ezek elkészítése és életben tartása bonyolult feladat, de mint kiderült, mégsem az. Nemrég Babett blogján találkoztunk egy csodálatos kenyérrel, amit gránitlapon sütött, hagyományos gázsütőben, öreg tésztával. Az Ő receptjét vettük alapul, amit fölöslegesnek tartok újra leírni, mivel Nála részletesen megtalálható.
Íme a főszereplő:
A méretei: 90x60x90 ... ízé: 34x34x2 cm. :D Ezzel a mérettel úgy ráfér a rácsra, hogy a szélénél 1-1 cm szabad hely marad. Nagyon olcsón jutottunk hozzá egy olyan üzletben, ahol gránitlapokat forgalmaznak.
És a kenyér:
A kenyér alulról:
Szeletelve:
Első tapasztalatok:
- a sütő rácsát a legalsó fokozatra helyeztük, rátettük a gránitlapot
- a sütőt maximumra kapcsoltuk
- 45 perc alatt 220 fokra melegedett
- a nagy izgalomban nem tettünk vizet a sütő aljába, így a gőz elmaradt és vele együtt a Babettnél látott cserepes, piros héj is, de a következő sütésnél jobban odafigyelünk
- a megkelt, megformázott kenyeret a forró lapra helyeztük és így sütöttük 40 percet
- a megsült kenyér héja alól-felűl ropogós maradt még másnap is, a belseje pedig puha, könnyed
- mielőtt teljesen kihűlt volna, a gyerekek a felét eltűntették :)
2012. augusztus 23., csütörtök
Rakottas spanyol módra
Egy könnyű rakott ételről van szó. Hogy miért spanyolos nem igazán tudom, de annak idején így ismertem meg és így maradt azóta is. Nagyon sokszor készítettem már, kedvencek közé tartozik.
3 fej hagymát apróra vágtam, kevés olajon megdinszteltem
30 dkg gombát (most csiperkét) megpucoltam, a hagymára tettem
sóztam, borsóztam és addig pároltam amíg a leve elpárolgott. Megfőztem keményre
3 tojást és karikára vágtam. Megpirítottam
3 szelet kenyeret és apró kockákra vágtam. Megreszeltem
15 dkg sajtot és kikavartam
1 kis doboz tejföllel. Megmostam
4 db paradicsomot és karikára vágtam. Mikor minden így elő volt készítve, vettem egy jénai tálat és elkezdtem rétegezni: beleszórtam a kenyér kockákat, ráterítettem a hagymás gombát, rá a tojás szeleteket, erre a paradicsom szeleteket és végül a tejfölös sajtot. Előmelegített sütőben 20 percet süttem. Melegen tálaltam.
3 fej hagymát apróra vágtam, kevés olajon megdinszteltem
30 dkg gombát (most csiperkét) megpucoltam, a hagymára tettem
sóztam, borsóztam és addig pároltam amíg a leve elpárolgott. Megfőztem keményre
3 tojást és karikára vágtam. Megpirítottam
3 szelet kenyeret és apró kockákra vágtam. Megreszeltem
15 dkg sajtot és kikavartam
1 kis doboz tejföllel. Megmostam
4 db paradicsomot és karikára vágtam. Mikor minden így elő volt készítve, vettem egy jénai tálat és elkezdtem rétegezni: beleszórtam a kenyér kockákat, ráterítettem a hagymás gombát, rá a tojás szeleteket, erre a paradicsom szeleteket és végül a tejfölös sajtot. Előmelegített sütőben 20 percet süttem. Melegen tálaltam.
Címkék:
gomba,
paradicsom,
tojás
2012. augusztus 22., szerda
Csirkemellcsíkok bundában
Szeretjük a kínai konyhát, csak ne legyen túl édes a hús. Az ötlet innen jött, hogy kipróbáljuk házilag is . A fiamnak nagyon ízlett csak bundásan. Nekünk felnőtteknek először a szószba forgattam majd szezámmagba, aztán kihagytam a pepecselő munkát és a szószba mártogatva rizzsel fogyasztottuk. Mindenképp finom volt.
1 nagyobb csirkemellet vékony csíkokra vágtam, sóztam, borsóztam
5 ek lisztet
2 ek étkezési keményítőt
1 ek olajat
1 tojást
1 kk sütőport összekavartam és annyi vizet adtam hozzá kis adagokban, amíg sűrű palacsinta tésztát kaptam. A hús csíkokat beleraktam, majd bő, forró olajban, (vigyázva, hogy a tészta mindenhol bevonja) egyenként kisütöttem.
A szószhoz:
2 dl ketchupot kikavartam
1 kk mézzel( aki édesebben szereti tegyen többet)
A bundás csíkokat a szószba mártogattam és szezámmagba forgattam.
2012. augusztus 21., kedd
Körtés lepény
Egy nagy zacskó körtét kaptunk ajándékba. Kiválogattam a nem túl éretteket, egy részéből készítettem ezt a lepényt. Azt szeretem ennél a receptnél, hogy mérleg sem kell, cakkom-pakk kanállal megoldható. A tészta az egy alap, bármilyen gyümivel elkészíthető.
12 ek liszt
10 ek cukor
6 ek olaj
1 kk szódabikarbóna felfuttatva
1 kk ecettel
2 kis doboz joghurt( 4 dl)
1 citrom reszelt héja
1 csipet só
körte (meggy, szilva vagy bármi más gyümölcs)
A hozzávalókat egy tálba tesszük, jól kikavarjuk. Kivajazott tepsibe öntjük, tetejét megszórjuk gyümölccsel úgy, hogy a leveses fele felülre kerüljön. Előmelegített sütőben közepes tüzön 25 perc alatt megsütjük.
12 ek liszt
10 ek cukor
6 ek olaj
1 kk szódabikarbóna felfuttatva
1 kk ecettel
2 kis doboz joghurt( 4 dl)
1 citrom reszelt héja
1 csipet só
körte (meggy, szilva vagy bármi más gyümölcs)
A hozzávalókat egy tálba tesszük, jól kikavarjuk. Kivajazott tepsibe öntjük, tetejét megszórjuk gyümölccsel úgy, hogy a leveses fele felülre kerüljön. Előmelegített sütőben közepes tüzön 25 perc alatt megsütjük.
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)