.

2012. június 18., hétfő

Barack süti

Lánykoromban anyukámmal együtt sütöttük mindig különleges alkalmakra. Ezért évente egyszer-kétszer készült. Most a lányom nyolcadikos ballagására látogatott meg a rokonság és anyukám is.
Meglepetésnek szántam ezt a sütit. Volt is sikere:) Natúr boltban találatam ételszínezőt, de elég gyenge volt. Aztán vettem a szőlőszörpöt és azzal kentem le a barackokat. Nagyon finom lett, habár nem olyan szép színes a szemnek. Legutóbb Gerdi-nél láttam nagyon szép barackos sütiket.

70 dkg liszt
20 dkg cukor
30 dkg zsír
2 tojás
2 dl tej
1 kk szódabikarbóna
1 csipet só

A hozzávalókat összegyúrjuk és diónyi gombócokat formázunk. A tepsiben távol tesszük egymástól. Előmelegített sütőben, 15 perc alatt, közepes lángon megsütöttem. Miután kihűlt, hegyes késsel óvatosan kifúrtam a közepét. A kifúrt morzsalékba vegyítettem: 

3 ek baracklekvárt
3 ek kakaót
1 dl tejet
1 kis üveg rumaromát
10 dkg vajat és jó alaposan kikavartam. A kifúrt barackokat megtöltöttem a krémmel és kettőssével összeragasztottam. Régen, amikor nem lehetett ételszínezőt kapni, anyukám jó erős rumosteát főzött, ezzel kente le a barackokat, majd azonnal kristálycukorba forgatta. A tálat zöld levelekkel díszítjük.


10 megjegyzés:

  1. Ó, szépek ezek így natúran is:-) Egyszer mi színezés nélkül ettük, mert meguntam a pepecselést. Úgy is elfogyott.
    Köszönöm, hogy megemlítettél:-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem elfogy ez mindenképp:) én köszönöm:)

      Törlés
  2. Nálam is az egyik legnézetteb süti a blogomon:)

    VálaszTörlés
  3. Jaj de szépek!!! Mindig nosztalgikus hangulatba kerülök, már a látványtól is! Nemrégiben darált kekszből készítettem őszibarackot és bár elfogyott az utolsó szálig, ízében meg sem közelíti a hagyományos módon készült változatot:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát igen, nosztalgia és eredeti íz. Lehetne gyakrabban, ha nem lenne olyan munkás:)

      Törlés
  4. Ugyanúgy kezdhetném, mint az előttem szóló: mindig a gyerekkori lagzikra emlékeztet ezt a süti, annyira szerettem. De szerintem azóta sem ettem. Nagyon szépek lettek, és milyen finomak lehetnek. Rá kellene már szánom magam, hogy elkészítsem, de mindenki azt mondja, hogy sok időbe telik, sok "szöszmötöléssel" jár, egyedül ez tart vissza - nem tudom, hogy a kisfiam mellett mikor végeznék vele...?! :))

    VálaszTörlés
  5. Hát munka van vele, de megéri. Pl este megsütöd a golyókat, másnap mikor van időd kifúrod, aztán megtöltöd. A tésztája száraz, semmi gond, ha áll egy picit a kamrában:)

    VálaszTörlés
  6. anyuval karácsonykor sütöttünk, hát elég macerás, és van még mit javítani rajta, de megéri!!!

    VálaszTörlés
  7. Legalább évente egyszer... megéri:)

    VálaszTörlés