Régóta próbálkozom jó állagú, finom csoki készítésével, eddig sikertelenül. Vagy olyan kemény lett, mint a kő, vagy lágy, hogy kiskanállal szedegettük ki.
Most viszont sikerült egy nagyon jó állagú és ízű házi csokit összehozni. Hiába, a cukrot akartam minden alkalommal az alapreceptből kispórolni, de hát csoki, ami belejár, az belejár.
1/2 kg cukrot
1 dl vízzel sziruppá főztem 5 perc alatt. Beletettem
5 dkg kakaót és csomómentesre kavartam. Így főztem még 2 percet.
10 dkg vajat adtam hozzá, amikor teljesen elolvadt, a tüzet lezártam. Ha szeretnénk ízesíteni, tehetünk hozzá valamilyen aromát, például rumot. Nálam most elmaradt.
25 dkg tejport kis adagokban kevertem a kakaós sziruphoz és próbáltam csomómentesre kavarni, persze maradt benne néhány kis darab. Vajon az üzletiben hogy nincs egy bogocska sem?
Egy magasabb falu tálat vettem, kikentem vajjal, majd beleöntöttem a forró csokit. Este készítettem, reggelre megdermedt, kihűlt. Láng fölé tartottam a kés élét amíg felmelegedett, majd a csokit szépen felszeleteltem.
Végre mindenkinek ízlett és odakerültem, hogy ezt is el kell dugjam, hogy ne egyszerre falják fel:-)
Na eeeez aaaaaz, amit holnap mindenképpen elkészítek!!!Sőt, lehet, hogy még ma,ha találok tejport a kamrában!:-) És hogy miért nincs a bolti csokiban csomó? Mert van benne mindenféle "E", ami csomómentesíti. De a tiétek sokkal finomabb, az tuti!
VálaszTörlésAz lehet, hogy besegítenek valamivel a csomómentesítésbe, de így házi:-)
TörlésNagyon jó lehet. Egy kis segítség, ha merülő mixerrel jól elkevered, csomómentes lehet.
VálaszTörlésMeg kell próbálnom azzal is, hátha sikerül. Köszönöm:-)
TörlésÜgyes vagy nagyon finom lehet jól néz ki!
VálaszTörlésKöszi Éva!:-)
TörlésA boltiban nem azért nincs csomó - egy jó minőségű csokoládé esetében -, mert tele van E-kel, hanem a konsírozás segítségével teszik tökéletesen selymes állagúvá a csokoládét, itt pl. jó kis kép is van róla: http://library.thinkquest.org/08aug/00696/hungarian/gyartas/finbelso990.html. Ez akár napokig is tarthat, a végeredmény, hogy a masszát olyan finommá teszik, hogy a szemcsék méretét a nyelvünk már nem tudja érzékelni külön-külön (10-20 mikron nagyságú), magyarul egy selymes masszának érezzük.
VálaszTörlésNa ez az Zsuzsi! Ilyent itthon nem hiszem, hogy tudunk kreálni. No de sebaj,jó ez így is.:-)
TörlésNagyon köszönöm, hogy megosztottad velünk ezt az információt!
Igen, ilyet otthon nem lehet, de a más állag, textúra egyáltalán nem teszi rosszabbá, sőt! ;)
VálaszTörlésIgen, rusztikusabb:-)
TörlésNagyon szuper, igy rusztikusan is jöhetne hozzánk egy kis kóstoló!:)) Recept mentve:))
VálaszTörlésMég van vagy kettő belőle, lehet kóstolni:-)
TörlésMindenképpen ki kell próbálnom!
VálaszTörlésMegéri:-)
TörlésÉn is megpróbáltam egyszer, de mi is kávéskanállal kellett megegyük a tepsiből:) Jónak jó volt, csak csomós és folyékony:) DE azt hiszem a tejpor hibája volt.
VálaszTörlésÉn is mindig a tejporra fogtam:-) igaz a cukrot is próbáltam megvonni belőle. Ugyanebből a típusú tejporból már készítettem folyós csokit is:-)
TörlésDe nagyon szeretjük! Készíteni is szoktam, igaz, ritkán, de mikor hazamegyünk Erdélybe, szüleim szülőfalujában mindig bevásárolunk belőle, ott helyben készítik. Hú, de megkívántam, így, ahogy van, a kis tejporcsomókkal együtt.
VálaszTörlésNeked is jut egy kocka, de gyorsan gyere:-)
VálaszTörlésSosem készítettem még, de csodajól néz ki. Szívesen megkóstolnám, még nem ettem házi csokit, engem sem zavarnának a kis csomók:)
VálaszTörlésEz kihagyás Trollanyu! Majd kóstold meg:-)
TörlésMit nekem csomó, szívesen felkutatnám a konyhádban az eldugott készletet....:)
VálaszTörlésEbből simán lehet dupla adagot készíteni:-)
TörlésNagyon jól néz ki, kipróbálásra érdemes nálunk is! :) Ízesítve - plusz olajos magvakkal -, szépen becsomagolva még gasztroajándéknak is jó! :)
VálaszTörlésDiót vagy mogyorót lehetne beletenni, de elképzelem pisztáciával is. Lehet vele kísérletezni:-) celofánba csomagolva, díszesen átkötve lehet jó ajándék, tényleg.
TörlésKézi habverővel nem lesznek bele csomók. Most készítettem el, viszont én sokkal jobban szeretem csomósan. :)
VálaszTörlésMost találtam meg a receptedet, elkészítettem és hihetetlenül szuper finom lett :) Köszi
VálaszTörlésÖrülök, hogy jól sikerült! Egészségetekre :)
TörlésNekem tul kemeny lett de az ize jo
VálaszTörlésLehet egy picit kevesebb folyadékot vagy vajat tettél. Jó pontosan kimérni a hozzávalókat.
TörlésSzia. Hogy lehet keményebbre készíteni, hogy törni lehessen, mint a bolti csokit?
VálaszTörlésEgy picivel kevesebb víz vagy egy picivel több tejporral kísérleteznék...de vigyázni kell nehogy nagyon kemény legyen.
TörlésJaj, azt elfelejtettem, hogy én kókuszzsírt használok. Abból gondolom kevesebb kell mint a vajból ugye? Viszont sok más recept kókuszzsírral írja ugyan ezt a mennyiséget, tehát 100g. A kókuszzsír 100% zsírtartalmú.
TörlésKöszönöm szépen!
VálaszTörlésA zsírosság kell, maradhat a 100 g kókuszzsír. Morzsálódik, törik, ha száraz.
TörlésT. Hajni&Zoli! Mennyire lehet a cukrot lecsökkenteni? Csokiimádó diabéteszes vagyok, így kerülni kell a cukrot.
VálaszTörlésA bolti diabetikus drága, és jobban szeretem ha tudom, hogy mi van benne :)
Tejport nem lehet ki hagyni?
VálaszTörlés