.

2015. január 17., szombat

Savanyú káposztás fánk



 Hozzávalók:60 dkg liszt, 30 dkg savanyú káposzta, 6 dkg vaj, 2,4 dl tej, 3 dkg élesztő, 1 teáskanál cukor, 1 teáskanál só, 1 tojás, 1 tojássárgája, olaj, tejföl

Elkészítése: A langyos tejbe elkavarjuk a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, és hagyjuk felfutni. A vajat megolvasztjuk, a káposztát vékonyra szeleteljük és jók kicsavarjuk. A lisztet a sóval elkavarjuk, hozzáadjuk a tojást, a tojássárgáját, a káposztát, az élesztős tejet és összedolgozzuk. Végül hozzágyúrjuk a kihűlt vajat is és a tésztát letakarva egy órát kelesztjük. Lisztezett deszkára borítjuk, 14 egyforma darabra vágjuk. Ujjnyi vastag rúddá sodorjuk, majd kettéhajtva összecsavarjuk. Végeit összecsípjük, finoman összedolgozzuk. Még 10 percet kelesztjük, majd bő, forró olajban pirosra sütjük.
 Fokhagymás tejfölbe, vagy csak sima tejfölbe mártogatva isteni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése