.

2014. január 23., csütörtök

Gyors túró készítése házilag



A legegyszerűbb módja a házi túró készítésének. Amikor sietünk, ebédet kellene készíteni, ez a módszer a nyerő. Ha ügyesek vagyunk még a mosogatni valónk is kevés lesz, és pillanatok alatt tálalhatjuk a túrós tésztát, gombócot, de puliszka tetejére szórva, nyakon öntve tejföllel is megállja a helyét.


Hozzávalók: 2 l házi tej, 4 evőkanál 9°-os ecet, 1 evőkanál só

Elkészítése:
       A tejet felmelegítjük, de ne legyen forró! Elkeverjük benne a sót, majd lassanként belecsorgatjuk az ecetet. Óvatosan az oldalába belekavarunk, hogy mindenhová érjen el az ecet, majd hagyjuk 15-20 percet állni, amíg a savó kicsapódik.  Egy nagyobb szűrőbe gézt vagy ritka szövésű anyagot terítünk, a masszát leszűrjük.  Hideg vízzel átöblítjük, hagyjuk 5-10 percet csöpögni, ezután fogyaszthatjuk. 

 Ebből az adagból 35-40 dkg túrót kapunk.
 


44 megjegyzés:

  1. Válaszok
    1. Kipróbáltam tegnap a recept szerint... nem aludt meg még másnapra sem. Ma megkérdeztem a szakembert a piacon: azt mondta: amennyiben 1 szem sót is teszek bele, nem fog kicsapódni. Ma újra kísérletezek, hátha. Se ecet, se só. A tanulópénzt megfizettem. Holnap ismét referálok.

      Törlés
  2. Ilyet mi is szoktunk:) Tehéntúrónak mondjuk mi:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én is úgy mondom Kati, de erre fele csak rövidítve mondják:-)

      Törlés
  3. Hányszor vagyok úgy, hogy nincs itthon túró, pedig kellene. Köszi az ötletet!

    VálaszTörlés
  4. Tényleg gyors, meg is jegyzem magamnak! :)

    VálaszTörlés
  5. Ugye boci tejet haználtok és nem a bolti pasztőrözöttet ?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen Viki, házi tejből van. A pasztőrözött UHT-ből nem lesz túró.

      Törlés
    2. Meg is javítottam Viki, köszi.

      Törlés
  6. De jó ez a gyors változat:) Én előbb mindig aludttejet készítek, de ki fogom ezt próbálni. Nálunk a bolti zsíros tejből is működik, nem lehet házi tejhez hozzájutni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, azt is mutatom majd. A zsíros boltival is működik.

      Törlés
    2. Mükodik ám! ;) én is csináltam am! 2,8%-os hütős tej!!

      Törlés
  7. Szuper! Ha meggondolom, hogy hányszor fuccsolt már be ötlet, mert nem volt otthon túró!

    VálaszTörlés
  8. Micsoda ötlet! Így nem kell várni két napot, míg megalszik a tej, meg így tovább. Hetente kétszer hoznak házi tejet, majd egy adagból teszek egy próbát.

    VálaszTörlés
  9. Szuper :) Mi évekig vettünk házi tejet, aztán sajnos eladták a teheneket amikor az idős bácsika meghalt :/ pedig milyen jó is volt az igazi tej és az abból készült finomságok :(

    VálaszTörlés
  10. Kipróbáltam,de sajna 4 liter tejből mindössze 15 dkg túró lett. sajna csak a tetején lett egy kevés,a többi maradt tej. :((
    Majd a következő talán jobban sikerül.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hat ez csak hazi tejjel mukodik vagy rosszabb esetben is bolti 3,2-3,5 %-os tejjel (nem UHT). Ha ennel higabb tejet hasznalsz pl. 1,5 %-ost (vagy Isten ments 0,1 %-t) akkor csak savo lesz belole.

      Törlés
  11. Sziasztok! Sajnos nem tudok hozzá jutni sima ecethez mert külföldön élek. Vajon működik almabor ecettel is? Vagy attól furcsa íze lenne? Sajnos az sincs ráírva hány százalékos!:( Pedig már nagyon hiányzik a túró!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. 9%-os ecettel készítettem. Meglehet próbálni almabor ecettel is, nem hiszem, hogy furcsa íze lenne. A tejre kell figyelni, hogy minél zsírosabb legyen. Remélem sikerülni fog.

      Törlés
    2. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

      Törlés
  12. Sót muszáj beletenni?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Só nélkül ízetlen lesz, de működik. Kihagyható.

      Törlés
    2. Só nélkül ízetlen lesz, de működik. Kihagyható.

      Törlés
  13. Szia! nagyon jó a recepted de sajnos nekem nem sikerült csak egy nagyon kevéske lett(kb. egy kis maréknyi) pedig házi tejet vettem(elvileg mert automatából vettem de termelői tej,elvileg házi).2 literből szerettem volna én is de nem akart működni a dolog.az lett volna a gond hogy meg kevertem?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ha sovány a tej, a túró is kevesebb. Csak óvatosan a kavarással, hogy tudjon összeállni kis tömbökbe.

      Törlés
  14. Én szeretnék segítséget kérni,4 liter tejből próbáltam gyors túrót készíteni,a tej extra minőségű tej,hozzáadtam a sót és az ecetet és fél óra múlva sem kapta össze,szinte csak egy evőkanálnyit.Mit ronthattam el?

    VálaszTörlés
  15. Én szeretnék segítséget kérni,4 liter tejből próbáltam gyors túrót készíteni,a tej extra minőségű tej,hozzáadtam a sót és az ecetet és fél óra múlva sem kapta össze,szinte csak egy evőkanálnyit.Mit ronthattam el?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Vagy nem volt elég meleg a tej, vagy az ecet volt kevés. Lehet kicsivel több ecetet tenni ha látod, hogy nem akar összeállni.

      Törlés
  16. Gondoltam, hogy túróként is működik, mert, ha kicsit tovább főzöd és szűrőbe téve lepréseled sajt lesz belőle amit szeletelni lehet, de nem olvad meg.

    VálaszTörlés
  17. Nekem hajhálót ajánlottak a szűréshez. Működik.
    Munkaruházatiban lehet venni, kb. 8-10Ft/db

    VálaszTörlés
  18. Pontosabban hány fokra kell melegíteni a tejet?

    VálaszTörlés
  19. Sajnos nekem sem lett több 10 dkg-nál. Úgy hogy tettem bele + ecetet és kb 40-50 fokos volt a tej.

    VálaszTörlés
  20. Na ez az "oldalába belekavarunk" :) helyett óvatosan megkavarjuk is jó lesz!

    VálaszTörlés
  21. Kézmelegre kell a tejet melegíteni. Ha türelmetlenek vagytok nem sikerül, érdemes 30 fok körül tartani, hogy teljesen kicsapódjon. Én citromlével készítem el, és így is jó. A lényeg, hogy elegendő sav legyen ami kicsapja a fehérjét. A só az eltarthatóság miatt is kell, nem csak az íze miatt.

    VálaszTörlés