.

2016. december 13., kedd

Kétféle töltelékes bejgli


 Egy időben féltem a bejgli készítésétől, hogy nem sikerül, kireped a teteje. Szerintem mindannyian azt szeretjük, hogy ha időt szánunk rá, szép is legyen. Mindig csodáltam a nagyi bejglijeit, hogy abban bizony nem lehetett a tésztát látni, csupa töltelék volt, finom és szép. Megtörténik, hogy néha megreped bárhogy is figyelek mindenre, de van egy jó megoldás erre. Forrón, ahogy kivettem a sütőből óvatosan összenyomom a repedés mentén. Szépen kell találtatni és az úgy is marad.Kihűlés után lehet szeletelni.

Hozzávalók (3rúdhoz):50 dkg liszt, 10 dkg margarin, 10 dkg zsír, 5 dkg porcukor, 1 tojássárgája, 1 dkg friss élesztő, 1 mokkáskanál só, 1 dl hideg víz, 0,5 dl hideg tej; a diós töltelékhez: 1 kis üveg meggylekvár, 15 dkg darált dió, 2 evőkanál porcukor; a mandulás töltelékhez: 1 kis üveg baracklekvár, 1 narancs reszelt héja, 15 dkg darált mandula, 2 evőkanál porcukor; a tetejére: 1 tojás.

Elkészítése: Az élesztőre szórjuk a cukrot, a tejjel és a vízzel elkavarjuk. A sóval elkavart lisztet a zsiradékkal elmorzsoljuk.A liszthez adjuk a tojássárgáját, az élesztős keveréket és összegyúrjuk. Fóliába csomagolva egy órát hűtőbe tesszük. Külön tálban a diót és a mandulát a cukorral elvegyítjük. A tésztát három részre vágjuk, mindenik darabot 34x28 cm-es lappá nyújtunk. A tészta egyik felét megkenjük a meggylekvár harmadával, megszórjuk cukros dióval. A baracklekvárba kavarjuk a narancshéjat, a tészta másik oldalát megkenjük vele és megszórjuk mandulával. Két irányból, a közepe fele haladva felcsavarjuk, majd megfordítva sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. Tojássárgájával a tetejüket lekenjük, és hideg helyre tesszük, amíg teljesen megszáradnak. A tojásfehérjét kissé villával felverjük, a tekercsek tetejét lekenjük, és hideg helyre tesszük, amíg megszárad. Néhány helyen megszurkáljuk, majd 180 fokra előmelegített sütőben 30-40 perc alatt pirosra sütjük.

Megjegyzés: Ha lágyabb a lekvárunk, a sütés előtt egy órával keverjünk bele egy evőkanál búzadarát.

2 megjegyzés:

  1. Szeretetteljes, áldott Karácsonyt kívánok! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönjük szépen, nektek is legyen áldott ünnepetek és egy nagyon Boldog, Egészségben, Szeretetben gazdag Új Évetek!

      Törlés