.

2016. december 27., kedd

Meggyes-mákos fatörzstorta


 Hozzávalók a tésztához: 25 dkg liszt, 15 dkg cukor, 10 dkg darált mák, 4 tojás, 2 dl tej, 2 teáskanál sütőpor, 1 tasak vaníliás cukor, 2 evőkanál olaj, 1 citrom reszelt héja, csipet só; a töltelékhez: 25 dkg krémsajt, 20 dkg magozott meggy, 15 dkg darált mák, 10 dkg fehér csokoládé, 8 dkg porcukor, 4 dl habtejszín, 1 teáskanál őrölt fahéj, 1 narancs lereszelt héja; a díszítéshez: 20 dkg étcsokoládé, őrölt fahéj.


 Elkészítése: A lisztet a sütőporral, a mákkal elvegyítjük. A cukrokat habosra kavarjuk a tojásokkal, belevegyítjük az olajat, a citromhéjat meg a sót, majd felváltva belekavarjuk a lisztes keveréket és a tejet. 22 cm-es kapcsos tortaforma aljába sütőpapírt teszünk, a masszát beleöntjük és 180 fokra előmelegített sütőben megsütjük. Végezzünk tűpróbát! A meggy levét felfogjuk, a fehércsokoládét vízgőz fölött megolvasztjuk, simára kavarjuk a krémsajttal. A tejszínt a porcukorral kemény habbá verjük, majd összekavarjuk a csokoládés keverékkel. Beledolgozzuk a mákot, a fahéjat meg a narancshéjat és óvatosan a meggyet is beleforgatjuk. A kihűlt piskótát négy lapba vágjuk, mindegyiket meglocsoljuk a meggy levével. A krémmel megtöltjük a lapokat úgy, hogy a torta tetejére és oldalára is jusson egy vékony réteg, majd hűtőbe tesszük. Az étcsokoládét vízgőz fölött megolvasztjuk, fóliára simítjuk. Ráterítünk egy másik fólialapot és felcsavarjuk. Fél órára hűtőbe tesszük, ezután lecsavarjuk. A széttöredezett csokoládéval kirakjuk a torta oldalát, tetejére tetszés szerint őrölt fahéjat szórunk. Néhány óra után szeletelhetjük.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése