A sajt reszelhető, szeletelhető és nagyon finom.
A lenti a adagból 38 dkg lett.
Köszönjük a receptet Margó!
50 dkg tehéntúró
1 l zsíros tej( nálam házi)
6 dkg vaj
1 tojás
1 mk szódabikarbóna
1 púpozott kk só
A masszát egy lábosba tettem, hozzáadtam a vajat, a tojást, a szódabikarbónát és a sót. Állandó keveréssel 10 percig főztem, amíg nyúlóssá, csomómentessé vált.
Egy műanyag tálacskába töltöttem és hagytam kihűlni. Kiborítottam, a kamrában száradt másnapig.
Margó tanácsolta, hogy bármilyen fűszerrel ízesíthetem, most csak natúr változata készült próbából. Az egész családnak ízlett, ami nálunk nagy szó:-)
A lányom reszelt melegszendvics tetejére is, tökéletesen ráolvadt. Bármilyen formában működik. Próbáljátok ki Ti is!
Ha kiszámolom az árát, nem tűnik nagyon olcsónak, de cserébe legalább igazi sajt lesz belőle, nem valami növényi vacak. Szóval mindenképpen kipróbálós...
VálaszTörlésigen ,én is ezt száámoltam..árban 700gr-osat kapunk ennyiért,de szerintem a házisajt megér egy próbát.tudod mi van benne :-)
TörlésHa házitejből készítünk túrót hozzá szerintem olcsóbb az elkészítése.Én ma kpŕóbálom.
TörlésSzámoltam én is. A romániai árakat nézve, nagyjából ugyanott van mint az üzleti. A különbség az, hogy tudod mit eszel, ahogy mondod:-)
VálaszTörlésGuszta, valóban olyan a recepted mint az enyém. Gondolom valami zöldfűszerrel is finom lehet.
VálaszTörlésBiztos finom úgy is, kifogom próbálni. Igen, egy a receptünk:-)
TörlésHa árban ott is van a boltinál, de legalább tudjuk, hogy mit eszünk!!!Okvetlen kipróbálom, tetszik nagyon.
VálaszTörlésEzt vallom én is Böbe! Ha megtehetjük, készítsük magunk:-)
TörlésNagyon guszta lett! El fogom készíteni! ;)
VálaszTörlésMegéri elkészíteni:-)
TörlésKöszönjük!
Szia :)
VálaszTörlésén is igy készítem már régóta, fokhagymával, bazsalikommal, snidlinggel, dióval, chilivel is fűszereztem már. Nagyon finom, és készítés után már két órával fogyasztható is :)
http://valtsonmost.hu/receptverseny/87
itt a fotó róla :)
A megmaradt savó kiválóan használható kenyérsütéshez, főzelékekhez vagy akár leveshez is.
Köszi szépen, megnéztem, nagyon jó! A következő ízesítve készül:-)
TörlésA savót péksütikhez szoktam használni, szeretem inni is:-)
Izgalmasan hangzik és jól néz ki! Tutira kipróbálom ... :)
VálaszTörlésHamar elkészíthető és finom is:-) próbáld ki!
Törléskecsketúróból+tejből is ellehet készíteni?
VálaszTörlésTermészetesen! Kecskesajtot kapsz belőle.
TörlésMás blogokon is néztem, mindenhol fehér a sajt, nálam nagyon szép sárga volt. Házi tojást használtam:-)
Az en receptem is igy van, cska tojas helyett en 2-3 kanal jo suru hazi tejfolt hasznalok, igy meg zsirosabb es igazi sarga szinu a sajt, az ize fenomenalis!
TörlésKöszönöm, teszek egy próbát így tejföllel is!
TörlésKipróbáljuk:)
VálaszTörlésMegéri:-)
TörlésCsak ámulok és bámulok hogy mennyire ügyes vagy! :) Igazán nagyon guszta sajtot készítettél!
VálaszTörlésHamar megvan csak neki kell fogni:-) Ne ki beszél az ügyességről!:-)
TörlésMég nézni is jó,Hát még enni.
VálaszTörlésKöszönöm:-)
TörlésItt a környékünkön a bolti sajtok olyan rettenetesen rosszak, hogy én már inkább nem is veszek. Mindegyiknek egyforma műanyag íze van, állagra, meg mint a gumi.Köszi, hogy közkinccsé tetted a receptet, a hétvégén ki is próbálom. Nagyon könnyűnek tűnik az elkészítése.
VálaszTörlésKönnyű is Nea, meglátod és íze is van!
TörlésSzuper recept, de nekem már a házi túró készítése is egy vagyonba kerül itt, csak ez tart vissza az elkészítésétől, de azért egy próbát fogok tenni, mert nagyon kíváncsi vagyok, imádjuk a sajtokat:)
VálaszTörlésNorvégiában biztos jobbak a sajtok, mint nálunk. Itt megéri készíteni, mert árban ott van, mint az üzleti középkategóriájú sajtok és ebben legalább tudod mi van. Persze a külföldről hozottak finomak, ízesek, csak az áruk csillagászati.
TörlésNagy sajt rajongók vagyunk, de még sosem készítettem így házilag. Mindenképp, sort kerítek rá:)
VálaszTörlésAkkor itt az ideje egy próbát tenni Juditka!:-)
TörlésEZ nagyon jónak tűnik, mindenképpen kipróbálom. És egyetértek, legalább tudjuk, mit eszünk. Köszi Hajni :-)
VálaszTörlésÖrömmel Marka! :-)
TörlésKipróbálós, nagyon tetszik:) Bár azt hiszem mi nem panaszkodhatunk azért lehet jó sajtot is venni felénk:)
VálaszTörlésVan sokféle itt is, de olyan jó így házilag elkészíteni! Milyen jó lett volna gyerekkorunkban, ha a szüleink tudtak volna sajtokat készíteni, igazi kincs volt akkoriban, ha hozzájutottunk egy kis száraz sajthoz. Én valahogy úgy vagyok, hogy jó tudni elkészíteni ezeket a dolgokat, még kitudja...
TörlésVittem a receptet, nagyon tetszik:-)))))
VálaszTörlésÖrülök neki!:-)
TörlésCsodásan nézz ki és már kezdek is neki, minden hozzávaló van itthol, házi túró és házi tej is, minidg mindent amit lehet saját készítésüt eszünk, a kenyeret is magamnak sütöm, és ha ezt is megtudom csinálni akkor teljes a bio étkezésünk. Köszönöm a receptet Vali
VálaszTörlésKedves Vali! Pontosan így vagyok ezzel én is. Öröm nekünk, ha házi készítésű étkeket tehetünk a családunk elé.
TörlésRemélem elnyeri tetszéseteket:-)
Hajni, de jó dolgokat készítesz! Nagyon ügyes vagy!!! ...ez a sajt valami eszméletlen jól néz ki! :)
VálaszTörlésKöszi Gabriella:-) tudod hogy van, a házi mindig házi:-)
TörlésIstenien néz ki, és ha tényleg szépen szeletelhető, reszelhető, akkor mindenképpen érdemes elkészíteni, hisz így legalább tudjuk, hogy mi van benne! :)
VálaszTörlésÍgy van Hankka:-)
TörlésNálunk Anyósom a sajt készítő, bármikor megyünk haza vagy ők jönnek hozzánk, kapunk egy 2-3 kilós sajtot. Nagyon finom és sokáig elállna, ha nem fogyna el hamar. :P
VálaszTörlésEgy kicsit másképpen csinálja, mint te, és hagyja száradni legalább 1 hétig. Majd egyszer én is felteszem a blogra az ő receptjét, de addig is kipróbálom a Te receptet szerint, nagyon tetszik. :)
A 2-3 kilóshoz kell alapanyag is rendesen, de ahol van egy tehénke adottak az alapanyagok:-) kíváncsi vagyok a sajtodra majd, figyelem:-)
TörlésÉn elkészítettem, köszönöm a receptet. Tényleg nagyon finom, a gyermekeim nem mondták meg róla, hogy én készítettem. Szuperül reszelhető, azt hiszem eztán ezt is én készítem, mert sokkal jobb mint a bolti, és biztosan az van csak benne amit én teszek bele. Nekem ugyan 480 gr-os lett. Nem írtad el a tiédet, hogy 38 dkg? Üdv. Ildikó
VálaszTörlésÖrülök Ildikó, hogy elkészítetted és ízlett! Mikor újra elkészítem lemérem, nem zárom ki, hogy elnéztem a súlyát:-)
TörlésEzt én is kipróbálom,szerintem finom lehet.:)
VálaszTörlésHa tovább szárad, karakteresebb lesz az íze, de frissen is finom. Jó étvágyat hozzá kedves Ágnes! :-)
TörlésKérdés:
VálaszTörlésMikor kell hozzáadni a masszához az ízesítőket (pl. fokhagymát, snidlinget, petrezselymet, stb) és milyen formában? Nyersen vagy párolva? Szeretnék fűszeres sajtot készíteni, így natúrban nagyon finomra sikerült!
Akkor adod hozzá, amikor összekevered a lábosban. Ha olyan hozzávalót adsz hozzá, aminek ártana a főzés, akkor azt az utolsó pillanatban keverd bele, mielőtt leveszed! Én sokféleképpen ízesítettem, sőt, azon is gondolkoztunk, hogy meg kéne próbálni megfüstölni! Sajnos mi nem értünk hozzá, de szerintem érdemes kipróbálni, ha valaki tudja a módját!
VálaszTörlésHa különlegesre akarod, akkor még forrón kilapítod, megkened az előre előkészített fűszerekkel, majd feltekered, úgy hagyod kihűlni. Gyorsan kell vele dolgozni, nagyon forró, de megéri, mert a végeredmény istenien néz ki!
VálaszTörlésNagyon jó az ötlet Motolla! Kipróbálom ezt a felcsavarást is legközelebb.
TörlésIca néni, ahogy Motolla írta, amikor a sajt az utolsó fázisában van, formába öntés előtt, lehet keverni hozzá fűszereket. Köménymagot, friss, aprított zöld fűszereket, préselt fokhagymát. Frissen jobb szerintem, de lehet kísérletezni vele.
Sziasztok! :-) Nagyon nagy örömmel olvastam a házi sajtról, viszont lenne egy technikai kérdésem, ügyes háziasszonyok lévén biztosan tudtok rá mondani valamit :-) Mi nem eszünk tojást, ki lehet-e hagyni belőle minőség/állag romlása nélkül vagy lehet-e helyettesíteni valami mással? :-)
VálaszTörlésHálásan köszönöm!
Jimi..
Egy kezdő konyhatündér ;-)
Kedves Jimi!
TörlésNem készítettem még tojás nélkül, de megfogom próbálni hamarosan és megmondom milyen lett:-)
Nálam írták páran, hogy nem tesznek bele tojást így készítik évek óta, úgyhogy tojás nélkül is működik a sajt. :)
TörlésKöszi szépen! Most fogok neki tojás nélkül, kíváncsi vagyok milyen lesz:-)
TörlésNagyon köszönöm nektek, én épp most kezdek hozzá! :-) Ezekszerint csak kihagyom a tojást belőle és ennyi?! Majd megírom, hogy milyen lett, rendben?!
TörlésKöszönöm!
Szép napot mindenkinek! :-)
Finom lett tojás nélkül is! :-)
TörlésElnézést hogy megkérdezem, de én saját magam készítem itthon (olaszországban) a joghurtot és belőle a túrót is, de tegnap este a túrómból próbáltam elkészíteni a leírás alapján a "házi trapista sajtot" de nekem a túróm nem akart krémszerűvé válni...
VálaszTörlésEnnek mi lehet az oka? Pedig minden arány és művelet a leírtak alapján történt...
A túróm a joghurt miatt nem gumis, hanem ugyan krémes állagú, de az olaszok ricotta-jához képest mégis túrósabb állagú, mert mi így szeretjük... ez lehet a baj ???
A másik hozzászólásra válaszoltam hamarabb, de itt látom, hogy joghurttal(-ból) készül a túró. Ne kísérletezz így, próbáld zsíros tejből. Én felszoktam forralni a tejet és ecetet öntök hozzá, nem nagyon kavarom, csak éppen óvatosan egy kicsit. Látszik, hogy kezd kicsapódni a savó. Hagyom kihűlni, majd gézen leszűröm. A savót kenyerekbe, kelt tésztákba lehet felhasználni.
TörlésEgy másik módszer, hogy a tejet kell hagyni megalvadni, ami olyan 2-3 nap, majd lassan kavarás nélkül felmelegíteni úgy, hogy egy nagyobb fazékba vizet teszünk, ebbe állítjuk bele a tejes lábost, így nem ég oda. A savó kicsapódik, mikor kihűl le lehet szűrni.
Remélem tudtam segíteni.
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
TörlésHasonló gondom van, No-ban nem hiszem, hogy házi tejet és túrót kapok. Akkor semmi esélyem? (van ugyan ahol van, de itt a közelben nincs)
TörlésPedig nagyon-nagyon tetszene.
Tegnap én is elkészítettem, köszönöm a receptet! Nekem is 38 dkg lett egyébként a kis kerek sajtom. Én is számoltam az árát, ami így elég borsos, de házival nyilván olcsóbb. És igen, tudom, mi van benne, a sajátom, ha úgy tetszik kézműves ;)! :) A gyerekeknek mindenképpen csak ilyet fogok adni ezek után! Nagyon köszönöm! :)
VálaszTörlésNagyon örülök, hogy sikerült és ízlett a családnak!!!:-)
TörlésSajnos a mai próbálkozásom sem hozta meg a sikert...
VálaszTörlésMa már a botmixert is bevetettem hogy krémesebb legyen a dolog, de egyáltalán nem akar folyósodni, inkább mint a túrós-vajas rántotta... :(
Valaki tudna nekem segíteni, mert tegnap közepes lángon, ma kimondottan kislángon próbálkoztam és az időt is betartottam, de melyik lenne az ideálisabb és mit kéne tennem másként hogy én is sikerreljárhassak ???
Kedves Tamás! Nagyon sajnálom, hogy nem sikerül, de szerintem a túró a hibás. Joghurtból készíted a túrót? Friss házi vagy legalábbis zsíros( 3,5%-os) tejből kell készíteni.
TörlésMiert kell bele a tojas??
VálaszTörlésKönnyedebbé teszi a sajtot, de ki is lehet hagyni.
TörlésA tojás nekem is fura egy sajtba, valószínűleg nem kell csak finomít.
VálaszTörlésHa lehet egy tanácsom: forrón ne öntsd műanyag tálba, elég kétséges, hogy mi megy át bele, és mindjárt kútba esett a makulátlansága a házisajtnak. Fém, porcelán, cserép, üveg, bármi jobb.
Köszönöm a tanácsot Tita.
TörlésTojás nélkül is elkészítettem, töményebb, majdnem azonnal szilárduló sajtot kaptam. Kilehet hagyni a tojást, működik anélkül is.
Sziasztok! Én ma próbáltam elkészíteni a sajtot, de sajnos nem sikerült. 3,5%-os cserpes tejet és zsíros (piacon vásárolt) A végső főzésnél nem akart krémesedni, és a végén darabos maradt, végül pedig túróízű lett :( Van tippetek, hogy mi lehet a baj? Előre is köszönöm!
VálaszTörlésBocsánat, eltűnt egy pár szó :) Szóval, zsíros (piaci) túrót használtam.
TörlésKellemes hétvégét! Kriszta
Sajnos nekem sem sikerült elkészítenem, úgy jártam mint te. Szerintem az volt vele a baj, hogy száraz volt a túró. Nem akart szétmenni. Ezért volt darabos nekem is.
TörlésTegnap kipróbáltam piacon vásárolt tejjel és túróval, de nem akart nyúlós lenni, hanem gumiszerűvé vált a túró, ezért nem is tudtam átpasszírozni. Azért addig főztem, míg szétolvadtak a csomók és a végén, kihűlés után valamennyire megkeményedett, de nem az igazi. Mi lehet az oka?
VálaszTörlésHázi tejből és túróból össze kellene álljon. Kell főzni 10-15 percet. Az elején még csomós, de szépen lassan összeáll. Nem kell passzírozni, csak leszűrni.
TörlésTehát a túrót a tejjel felforralni, kicsapódik a savó. Ezt kell leszűrni, majd hozzáadni a tojást, vajat, szódaport és sót. Mindenestől akár 15 percet is főzni. Ennyi. Ha nem áll össze, csak azt tudom mondani, hogy a túróval lehet a gond.
Szia! A kérdésem az lenne, hogy a házi tejet először meg kell forralni, lehűteni, és utána a túróval összeforralni, vagy mehet nyersen a tűzre a túróval, és úgy összeforralni?
VálaszTörlésMehet nyersen, a túróval majd úgyis forrani fog.
TörlésRendben, köszönöm a válaszod! :-)
TörlésFélzsíros túróval nem nyúlósodik meg a 2. melegítéskor .... A "sajt" törik, omlós .
VálaszTörlésA tojásos változattal jobban összeáll. Anélkül több ideig kell főzni. Sajnos a túrók sem egyformák, ki kell tapasztalni. Jobb a zsírosabb.
TörlésKöszi!
VálaszTörlésSzia! Nekem nem csapódott ki az összefőzéskor a savó, jelentős része kifolyt, töredéke lett a sajtnak való(25dkgÖ, mint a tied. Ezután működött minden, de igy tiszta pocséklásnak érzem az egészet. Mi lehet a baj?
VálaszTörlésKöszi:
Mónika
A túróra öntöd a tejet, összekavarod és felforralod. Nem kell ekkor egyfolytában kevergetni, néha finoman az aljába belelehet, hogy ne ragadjon le. Mikor felforrt, picit kell hagyni hűlni, kb 5-10 perc, ezalatt a vastag rész összeáll csomókba, a savó meg szemmel láthatóan kicsapódik. Ekkor kell leszűrni.
TörlésKöszönöm!:)
Törlésszia. már másodszor csinálom és finom lett!! :)
VálaszTörlésDE miért lehet az, hogy nem válik nyúlóssá. olyan túrószerű marad. (cserpes teljes tejből készült)
csak főzöm, főzöm, és odakap az alja persze, mert olyan száraz. talán túlságosan lecsepegtettem. hogy lehet egy ilyen száraz cuccot odaégés nélkül főzni? teljes tanácstalanság :)
Lehet, hogy száraz a túró? Talán azon kellene változtatni.
TörlésNekem is az a gondom, mint fortee-nak, nekem is odaég. Most olvasom a hozzászólásokat és látom, hogy a forrás után hagyni kell hűlni 5-10 percig, hogy kicsapódjon a savó. Nekem olyan kemény és száraz lett, hogy alig tudtam kavarni.
VálaszTörlésHa sovány a túró száraz lesz. Vagy zsírosból kell készíteni, vagy próbálj egy picivel több vajat tenni hozzá.
TörlésTejet is jó a zsírosat választani, legjobb a házi.
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
VálaszTörlésNekem is odakapott, de a közben öntöttem rá egy kis savót és jól összeállt.
VálaszTörlésViszont sótlan lett. Tisztáznád nekem a mokkáskanál és a kávéskanál közötti különbséget?
A mokkáskanál az a legkisebb méret, olyan 2 ml körül, a kávéskanál az olyan 5 ml.
TörlésAzért írtam, hogy púpozott kávéskanál, mert a csapottal nekem is sótlan lett. Ki kell tapasztalni, meg kell kóstolni.
Szia, és most próbálom elsőként a sajtkészítést. Kérdésem az lenne, hogy a keletkezett savós levet mire tudom felhasználni, sajnálnám kiönteni?
VálaszTörlésPéksüteményekhez szoktam felhasználni. Kiflit, kenyeret, zsemlét lehet sütni vele. Egy palackba a hűtőbe sokáig eláll, ha marad.
TörlésMiért kell hozzá 1 liter tej?
VálaszTörlésA receptet így kaptam, így készítem. Lehet kísérletezni vele. Ki is lehet hagyni a tejet, vagy kevesebbet tenni. Más lesz a sajt állaga.
Törlésvan rá lehetöségem házi tej és túró nélkül is elkésziteni? (Sajnos nem tuodk szerezni.)
VálaszTörlésA lényeg, hogy zsírosabb legyen a tej. A tehéntúróból is jobb a zsírosabb, de ki lehet próbálni soványabból is. Én készítettem üzleti túróval és jó lett.
Törléswaoo! jól hangzik! köszi szépen. körül nézek, hogy milyen zsiros van. :)
TörlésEzt a megjegyzést eltávolította a szerző.
VálaszTörlésHűűűű, ezt én is ki fogom próbálni! Rég csináltam házi sajtot, a legközelebbi biztos ebből a receptből készül majd. A borsos, csilis, fokhagymás és snidlinges verziókkal úgyis tartozom. :)
VálaszTörlésJöhetnek azok a finomságok!:-)
TörlésMúlt héten találtam rá a receptetekre, most készült el. Házi tejet-, túrót- és vajat vettem hozzá. Eddig jónak néz ki, még úgy nézem, lyukacsos is lett egy kicsit. Azért voltak problémáim: először is a tejforraló fazekamban kezdtem el melegíteni, de egy kissé lesült (ilyen még nem fordult elő, hogy ebben a fazékban lesült volna a tej, tejbegríz). Amikor leszűrtem, hagytam lecsöpögni kb. 10 percig, de addigra nekem teljesen összeállt a túró. Hozzáadtam a többi hozzávalót, elkezdtem melegíteni. Először szépen kezdett összeállni, nyúlni, aztán egyszer csak hirtelen olyan volt, mintha kezdene kiszáradni. Ekkor még nem telt el 10 perc, viszont szépen nyúlt. Gyorsan kiszedtem a lábasból, kis üvegedénybe raktam, most éppen hűl. Tulajdonképpen még nem telt el 10 perc, és egy kicsit kezdett az edény aljára ragadni, ekkor láttam, hogy kezd kiszáradni. Amit az edény faláról leszedtem, az nagyon finom volt, remélem finom lesz az egész. Zepter edényben készítettem, lehet, hogy esetleg abban nem kell 10 perc?
VálaszTörlésKöszönöm a receptet. Ha a férjemnek is ízlik (ő kissé szkeptikus az ilyen házi dolgokkal kapcsolatban), akkor biztosan többször is elkészítem.
További szép napot, és sok-sok finom receptet, amit megosztotok velünk.
Üdv. Éva
Kedves Éva, örülök hogy kipróbáltad. Lehet kevesebb idő is elég, ha összeállt nyúlóssá a massza jó, lehet kiszedni. Ha finom volt a kóstoló a lábos oldaláról, finom lesz a sajt is.
TörlésSzép napot
Hajni
Sziasztok! Nagyon finom lett, a szkeptikus férjemnek is ízlett, a barátnőm meg teljesen odavolt tőle.
TörlésKöszi a receptet, további jó főzőcskézést.
Szép napot nektek: Éva
Egészségetekre Éva! Örülök, hogy ízlett!
TörlésGyere máskor is.
Szép napot Neked- H.
Szia!
VálaszTörlésBajban vagyok... Szó szerint megcsináltam a receptet, tulajdonképp odáig jutott a dolog, hogy a túró a tejjel ment a gázra, tök jól elkezdett összeálni, nyúlni, de aztán egyik pillanatról a másikra feloldódott az egész. Öntöttem hozzá ecetet hátha az kicsapná a tejfehérjét, de semmi!!! Most van egy lábasnyi tejfölízű, de tej állagú homogén valamim. Ilyenkor mi a teendő??
ui: mindig ugyanettől a csajszitól vesszük a tejet, túró nélküli sajtot csináltam már belőle, úgyhogy nem az alapanyaggal van a gond.... Légyszi' segítsetek!
Köszi: Szilvi
Ha házi tehéntúróból készíted összeáll. Az üzleti szokott cselezni, azzal már én is jártam meg. Kellett volna főzzed tovább, ha nem csapódott ki. Az ecet nem jó bele.
TörlésÚgy látom sokaknál visszatérő probléma hogy nem lesz sima folyékony az elegy. Nekem is maradtak benne túró darabok. Próbálkozni fogok kevésbé darabos túróval talán ez lesz a megoldás.
VálaszTörlésItt is csak azt tudom mondani, hogy lehetőleg zsíros, házi túrót kell vásárolni, vagy ha lehetőség van készíteni. Az szépen olvad, csomómentesre.
TörlésCsak azt nem értem,minek hozzá a tojás.
VálaszTörlésA receptet így kaptam, írtam is az elején. Kipróbáltam tojás nélkül is, úgy is működik, csak kissé többet kell kavargatni, főzni a masszát. Akit zavar nyugodtan kihagyhatja a tojást.
TörlésÉn is meg csináltam két alkalommal .Első alkalommal bolti túróból az egy kicsit kemény lett. A másodikat házi túróból az meg egy kicsit lágy lett. Az íze nagyon finom volt és mind el is fogyott .Köszönöm a jó receptet ! :D :D
VálaszTörlésÖrülök, hogy ízlett! Igen, a tej meg a túró adja a sajt milyenségét :)
TörlésEgy majdnem fiatal ,de főzni sertepertélni a konyhában igen szerető, és
VálaszTörléssajtot is készítő vagyok.
Szerencsés vagyok ,mert Házi friss tejet valamint túrót hoznak igény szerint minden héten kétszer az otthonomba.
A termelőtől tudom ,hogy sajnos a nagy nyári melegben sokkal többet
isznak a tehenek így házi túrót ,még saját magának sem készít.
A Cserpesnél vásárolt túróval nekem sem sikerült többször sajtom .így
felfüggesztettem az ismert okok miatt a készítését.
Különben csak vastag aljú edényben érdemes készíteni ,és jómagam
csak sajtkészítésre használom. Az itt is ismertetett recepteket
használom variálva.
A már kész meleg sajtot egy kis vajjal kikent porcelán, vagy kerámia
edénybe teszem, így nem ragad oda ,és még finomabb is lesz.
FIGYELEM: Ha valaki műanyag edényt használ bármire is a konyhában
akkor csak olyant használjon a műanyag vágódeszkáig bezárólag
amiben gyárilag benne van a pohár, és mellette a villának a jele,ugyanis
ez nem tartalmaz rákkeltő anyagot . Kimondottan az élelmiszeripar részére gyártják . DE Sajnos sokféle fagylatot sem ilyen
csomagolásban árusítanak.
Remélem tudtam valamiben segíteni a kezdő,és a gyakorló háziasszonyoknak
ÜDVÖZLETTEL:
Köszönjük a hasznos tanácsokat!
TörlésMár másodjára készítem el, de nem akar megkeményedni. Az állaga olyan, mint a kenősajt, vagy mint a sűrű tejföl. Az íze viszont nagyon jó. Mindent úgy végeztem el, ahogyan le van írva. Kezdő vagyok a sajtkészítésben, mégis mit ronthattam el? A választ előre is köszönöm. Évi :)
VálaszTörlésA házi túró zsírosabb és ha jól ki van csöpögtetve akkor a legjobb. A bolti túró viszont nedvesebb és kevés a zsírtartalma, ilyenkor szokott folyóssá válni a massza. Ahogy fentebb is írtam, ha lehet jó házi termékeket kell használni. Ha kihűl a massza akkor is folyik?
TörlésHázi a túró és a tej is. A vaj bolti csak, de 65%-os. Jól kicsepegtettem. A hozzávalókkal addig kevergettem, míg csomómentes lett. Este készítettem el, ma reggel öntöttem ki, és szétfolyt. Visszaöntöttem a tálba. Ha betenném a hűtőbe, megkeményedne? Fogalmam sincs hol lehet a hiba, mert a túró és a tej is nagyszüleimtől van, és jó minőségű.
VálaszTörlésÖssze kell állania a kamrában is. Tojásosan készítetted? Az is segít összefogni, nekem a nem tojásos állt össze nehezebben, de az is összeállt. Lehet többet kellett volna főzzed?
TörlésBetettem a hűtőbe. Hátha keményedik. Házi tojással készítettem, de csak a sárgáját tettem bele. Meglehet, hogy a főzésnél van a hiba, kb. 15 percet főztem. Legközelebb főzöm tovább, ha nem is áll össze, kenyérre kenve nagyon finom. Köszönöm a válaszodat!
TörlésSzia!
VálaszTörlésEzert ném kipróbálni mert nagyon jol nez ki,egyszerűnek tűnik és tuti finom is.
De lenne egy kérdésem:ha en szátazabb sajtot szeretnék hagyhatom rgy hétig is száradni a kamrába?Nem lesz baja?
Mert füstölni szeretném!
TörlésIgen, persze. Miután elkészült lehet hagyni hosszabb időt száradni szellős helyen, néha kell forgatni. Utána füstölni is lehet.
VálaszTörlésElkészítettem !
VálaszTörlésNagyon jól sikerűlt és füstölten még jobb az íze.
Meg fogom próbálni úgy is hogy penészkultúrát keverek bele és érlelem!😊
Nagyon örülök, hogy sikerült! :) sikert a további kísérletezéshez...lehet az ízét is variálni, köménymaggal, egyebekkel ízesíteni.
VálaszTörlés