Legelőször amikor készítettem túl nagyok lettek a kosarak, nem tartották meg a formájukat, olyanok lettek mint egy nagy darázsfészek. Másodjára már szebbek lettek. Minél többször sütöm, annál jobban sikerülnek. Egy dolog viszont közös volt mindenik sütésnél, hogy nagyon puha, sajtos a tésztája még másnap is, feltéve ha ritkán megérik a másnapot.
Tésztához:
50 dkg liszt
2,5 dkg élesztő
7,5 dkg olvasztott vaj
3 dl tej
1 kk só
1 kk cukor
Töltelék:
10 dkg tehéntúró
10 dkg száraz sajt reszelve
10 dkg sós sajt( telemea)
5 dkg vaj
A tejet meglangyosítom, belekavarom a cukrot, hozzáadom az olvasztott vajat és belemorzsolom az élesztőt.
A lisztet a sóval elkavarom, hozzáöntöm az élesztős löttyöt és sima tésztává gyúrom. Olajozott tálba teszem, letakarva meleg helyen 30 percet kelesztem.
A töltelékhez a hozzávalókat krémesre kavarom.
A tésztát olajozott munkalapra borítom, fél centi vastag téglalapra nyújtom, rászórom a tölteléket és a rövidebb végétől felcsavarom.
Hagyom 5 percet pihenni, majd újra kinyújtom, de most a hosszabb felétől csavarom fel. Így jó hosszú tekercset kapok, kisebbek lesznek a kosárkák.
Ollóval 1 cm szélesen bevágom, de úgy, hogy az első és második vágás a tészta közepétől egy kissé alább essen, a harmadik vágással teljesen átvágom a tésztát.
A két szélső részt kissé lenyomom, így teljesen kosár formája van.
15 percet pihentetem, majd tojással lekenem és mehetnek az előre melegített sütőbe 180 fokra 25 percet, amíg egy kis színt kapnak. Közben lehet lesni, hogy megtartja a formáját, vagy nő ahogy szeretné.
Mutatok néhány fotót a nagyokról is:-)
Forrás innen.
Nagyon mutatós és finom lehet! Ahogy olvastam egy kicsit bonyolúltnak tűnt , de aztán láttam a fotókat.Azért nem kezdenék most neki:-)) Szívesen megkóstolnám abban biztos vagyok!
VálaszTörlésNem nehéz Éva, érdekes vele dolgozni:-)
TörlésDe helyeske kis garabók!
VálaszTörlésKöszönöm marisz57!
TörlésJaj, de aranyosak. :) Nem is gondoltam volna, hogy ilyen egyszerű a formázás - amikor az első fotódnál megláttam, sokkal bonyolultabb formára gondoltam.
VálaszTörlésA hozzávalók alapján tuti biztos vagyok benne, hogy sokáig finom puha marad...
Három darab maradt meg másnap reggelre, puhák voltak. Egyszerű a formázása és hamar megy:-)
TörlésNagyon otletes, es finomnak is tunik :)
VálaszTörlésKöszönöm, finom volt!:-)
TörlésViszem a receptet és hamarosan neki állok,sajtos is puha is marad,akkor jöhet! Guszta! Nem kellene egy kicsit pirosabbra sütni? csak kérdezem.köszi!!!Ötletes a forma!
VálaszTörlésTermészetesen lehet pirosabbra is sütni, kinek ahogy tetszik.
TörlésKíváncsian várom az eredményt, szerintem ízleni fog:-)
Tetszik!!!
VálaszTörlésKöszönöm!:-)
TörlésJópofa, tetszik nagyon! ;-))
VálaszTörlésKöszönöm:-)
TörlésDe szépek:) Az elsőn szépen látszik, hogy kosár formújak:) Azt hiszem veszek magamnak is egy ilyen terítőcskét, megkívántam tőled:)
VálaszTörlésAz elsőn igen, de a gyermekek nem nézték a formát. Ették vacsorára, reggelire, a kicsi még uzsonnára is kérte, hogy vinne kakaóval:-)
TörlésTetszik a terítő ugye? Nekem is:-)
Nagyon kis mutatós kosárkákat készítettél! Az ollós verzió nagyon tetszik :) remek ötleteket kapok tőled minden alkalommal :)
VálaszTörlésÖrülök neki Millye! Köszönöm:-)
TörlésIgazán nagyon finomnak és ötletesnek néz ki. Megfogjuk probálni:)
VálaszTörlésKöszönettel,
Judit
Örülök, hogy tetszik Judit. Bízom benne, hogy ízleni fog:-)
TörlésTetszik ez a formázás, biztos kifogom próbálni. :)
VálaszTörlésSzépek lettek! :)
Tudom, hogy te is szereted a különleges formázásokat:-)
Törlésköszönöm!