Most már csak ez kellett nekünk. Rengeteg sajtkrémet megeszik a lányom. Rányomja pirítósra, bundás kenyérre, tojásrántottára, amire csak lehet. Nagyon szereti.
A legjobb persze a házi lett volna, de eddig nem volt receptem hozzá, így rendszeresen üzletből vásároltam. Mostanáig.
Történt ugyanis, hogy rokonok látogattak meg. Valahogy mindig az ételnél kötünk ki, aztán jöttek az emlékszel a nagyi főztjeire? Már hogyne! Készítette azt a krémsajtot, nem tudod véletlenül mit is tett bele? Háát...azt hiszem tehéntúróból, tojással, szódaporral, aztán megfőzte. Ez volt az alap, aztán mindenféle fűszerrel ízesítette. Ami mindig készült, az a pirospaprikás, köményes volt, emlékszel?
Ez a párom és nagynénje között folyt el, én meg kinyitottam az antennákat, vettem az adást, aztán a hozzávalókat és nekifogtam. Nem tudtam mennyit kell főzni, hogy is kell kinézzen ha kész van, érzésből készítettem.
Zoltán úgy emlékszik, hogy nagyi tányérokba töltötte vékony rétegben, így miután kihűlt szeletelni lehetett az amúgy krémes sajtos.
Én most egy kisebb és egy nagyobb tálacskába öntöttem. Való igaz, hogy a kisebb adag sűrűbb lett, mint a társa. Mindkettőnek tömlős krémsajtállaga volt és az íze is nagyon finom. A nagy adagot csak sóval és egy csipet pirospaprikával ízesítettem, mivel a gyerekek kedvence a sima változat.
Ízlett az egész családnak, úgyhogy a krémsajt is ezentúl házilag készül nálunk. Ha szoktátok Ti is az üzletit vásárolni, ajánlani tudom, próbáljátok ki ezt. Azonkívül, hogy finom, azt is tudjuk, hogy mit eszünk!
50 dkg tehéntúró
1 egész tojás
1 csapott kk szódabikarbóna
12,5 dkg margarin
Ízesíteni:
só, pirospaprika, őrölt kömény, zöld fűszerek, ki ahogy szereti, kedve szerint
A túrót kikavartam a tojással, a margarinnal és a bikarbónával, majd betettem fél órát a hűtőbe pihenni. Ezután takaréklángra tettem és folyamatosan kavargatva megfőztem. 10-15 perc kellett neki.
Miután az anyagok kezdtek összemelegedni, egy vastagon nyúlós, csomómentes krémet kaptam. Még hagytam egy kicsit a tűzön, de egyfolytában kavargattam.
Aztán fogtam a fazakat és bevittem szemlére a páromhoz, hogy ilyen kell ez legyen? Talán igen, nem tudom, jött a válasz.
Jó volt a segítség ugye?:-)
Ízesítettem sóval, pirospaprikával, egy kis adagot még őrölt köménnyel is, aztán hagytam kihűlni és lehetett fogyasztani.
Na, ez most nekem új volt, mármint, hogy tojással készíteni. Én eddig mindig vajjal vagy margarinnal csináltam csak.
VálaszTörlésÉs képzeld: most vettem észre, hogy bár az Erdélyi konyhában már 3 évvel ezelőtt megjelentettem, a blogon nincs fenn ez a "receptem". :P
Jo, hogy irtal Edith, a margarin kimaradt a receptbol. Koszi! :)
VálaszTörlésTedd csak fel a blogra is, ott a helye:-)
TörlésDe jó, ezt a legközelebbi túró készítésnél kipróbálom. Jó sok lett belőle, nagyon finomnak néz ki:)
VálaszTörlésKiadós, elég sok lesz a fél kilós adagból:-)
TörlésHúú ezt ki kell próbálnom! Nagyon jól néz ki! Mentettem is a receptet!
VálaszTörlésNem bánod meg ha elkészíted. Köszönöm:-)
TörlésDe jó:) Én is meg tudnék enni bármennyit abból a bizonyos tömlős krémsajtból, s ki tudja mi van benne? Ezután kipróbálom a te recepted.
VálaszTörlésBiztosan ízleni fog! :-)
TörlésFinom lehet nagyon, guszta! Szemeztem én is egy hasonló sajtkészítéssel csak ahhoz tej is kell, régi szakácskönyvben találtam!
VálaszTörlésLegalább tudjuk mi van benne. Jók ezek a régi receptek!
TörlésNagyon ügyes vagy, igen finomnak látszik ez a krémsajt. :) Még soha nem hallottam erről a készítési módról, de ki fogom próbálni, jó kis fűszeres krémsajt kenyérrel és a friss zöldségekkel nagyon finom tud lenni! :)
VálaszTörlésUgyanolyan hamar megvan, mint a finom pástétomod:-) ízesítheted a krémet ahogy szeretnéd.
TörlésMennyire dermed meg a sajtkrém? Azért kérdezem mert sajtos roló tölteléknek szívesen elkészíteném :)
VálaszTörlésNa írtam egy nagy szöveget, erre eltűnt az egész:-)
TörlésHa tányérba, vagy tálcára öntöd vékonyabb rétegben, 1-2 ujjnyi, akkor szeletelhető krémsajtod lesz annyira megdermed. Ha így teszel mint én, hogy 3 dl egy tálba, akkor kenhető, sűrűbb lesz,ahogy a képen is látod, ha leesik a kanálról megtartja a formáját.
Nagyon jó recept! Ki ne szeretné a krémsajtot. Én is elfogom készíteni! Köszi szépen! :)
VálaszTörlésEgészségetekre! :-)
TörlésElmentettem a receptet, el kell készítenem, de komolyan! Egyébként is annyi recepthez kell krémsajt, valamivel kipróbálom... :)
VálaszTörlésTudod, hogy milyen gusztán fotóztad? Én még egy kis őrölt szerecsendióval is el bírom képzelni a fűszerezését. De mindenképp köszi a receptet, remek. :)
Köszi Gabriella! Fűszerezni a végtelenségig lehet, én is fogok vele kísérketezni:-)
TörlésA nagyi konyhája verhetetlen! Kifejezetten díjnyertes ez a sajtkrém! Nagyon finom lehet, mindenképpen el fogom készíteni! :)
VálaszTörlésPróbáljátok ki, megéri:-)
TörlésKöszi a receptet:)
VálaszTörlésEgészségetekre! :-)
TörlésNagyon tetszik, szuper ötlet:))
VálaszTörlésKöszönöm! Tègy egy próbát:-)
TörlésHát ez zseniális! :)))) Mindenképp ki fogom próbálni! :)
VálaszTörlésFinom sajt lesz belőle Ditti!:-)
TörlésMiert kell bele a tojas???
VálaszTörlésKedves névtelen!
TörlésVéleményem szerint a tojás mint kötőanyag van benne. Lehet, hogy működik tojás nélkül is, nem próbáltam. Most én is a kapott receptet követtem, de lehet kísérletezni vele.
Elkészítettem tojás nélkül is. Egy kicsit többet kell főzni mert nehezebben áll össze, de végül jó lett. Ki is lehet hagyni belőle a tojást, ha úgy tetszik.
Törlésnekem nem sikerult :-(
VálaszTörlés30 perc kevergetes utan feladtam. ugyanolyan darabos maradt..
Sajnálom, hogy nem sikerűlt:-(
TörlésMindegy milyen margarint teszel bele?
VálaszTörlésÉn Rama-t szoktam használni, de más sütőmargarinnal is működik, vajjal is.
TörlésMindent a recept szerint csináltam, 30 percig kevergettem, de akkor sem állt össze. Mit ronthattam el? :(
VálaszTörlésA túró kell olvadjon össze a többi anyagokkal. Ha nem állt össze vele lehet a gond. Próbáld meg zsírosabb túróból, össze kell állnia. Én meg teszek egy próbát az üzleti sovány túróval, lássam miként viselkedik. Sajnos nem tudjuk mit tartalmaznak, miért nem olvad.
TörlésNagyon tetszik. Gratulálok! Köszönöm a receptet.
VálaszTörlésVira
Írtam az előbb, de úgy látom elveszett az éterben. Tegnap megpróbáltam elkészíteni. Össze is olvadtak az anyagok, de nem akart nyúlós lenni, de nem mert még tálba önteni (utólag pedig ezt kellett volna tennem) és aztán újra darabos lett. A szódabikarbónánál a kk. kiskanál (teáskanál) vagy kávéskanál? Én csapott kávéskanállal tettem bele. Nem tudom mi lehetett a gond :(
VálaszTörlésmert=mertem
TörlésNekem se állt össze. Pedig igazi zsíros turobol kedzitettem.
VálaszTörlésEz valami szuper! :D Nagyon egyszerű, nagyon gyors, nagyon finom. Én fél adagot készítettem belőle mert tartottam tőle hogy nem fog sikerülni, nem is nagyon mértem ki az adagokat, pedig alapjáraton nagyon grammozós típus vagyok, de még így is olyan lett mint amilyennek a nagy könyvben meg van írva! Köszönöm a receptet! :)
VálaszTörlésÉn félzsíros túróból készítettem és joghurtos delmát tettem hozzá. :)
TörlésSokszor jó az érzéseinkre hagyatkozni :) nagyanyáink is úgy főztek. Örülök, hogy sikeres lett!
TörlésNagyon finom lett. Köszönöm. :)
VálaszTörlésEgészségetekre! :)
TörlésSziasztok!
VálaszTörlésElkészítettem, de ... :-)
Kicsapódott a vaj a tetejére, amit szerettem volna belekeverni, de a megoldás az lett, hogy papírtörlővel itattam fel a sajtról.
A képen látható sajtkrémhez képest az enyém egy sokkal szilárdabb állagú sajt lett, de nagyon finom!!!
Mit rontottam el szerintetek, hogy elvált a vaj a többi összetevőtől?
Egyébként a kb. negyed óra alatt nagy állag változásokon megy keresztül a krém... :-)
Ha tudja valaki a kérdésemre a választ és válaszol azt nagyon megköszönném. :-)
Timi
Szerintem a túró lehetett a ludas. Lehet nem volt elèg zsíros, vagy a vaj is lehet, ha vizesebb. Ne add fel :)
VálaszTörlésNagyon finom lett 😊, köszönöm a receptet. Kicspodott,de türelmes kavargatas után össze áll.
VálaszTörlésKi probáltam a receptet kétfélét csináltam nagyon finom lett
VálaszTörlésKi próbáltam a receptet nagyon finom lett
VálaszTörlésAzt szeretném kérdezni, hogy a szódabikarbónának mi a szerepe a krémsajt készítésében ? Köszi
VálaszTörlés