Ez a süti gyerekkori emlék. Minden húsvétra elkészítettük édesanyámmal úgy, hogy én voltam a sütő, anyukám vágta fel a tésztát és dobálta a forró sütőbe.
Így két embernek gyorsan is megy, közben meg jókat beszélgettünk.
Aztán férjhez mentem, de a szokást megtartottuk. Minden húsvéti ünnep előtt hazamentem és együtt sütögettünk. Minden változik, mi elköltöztünk az ország túlsó végébe. Nem volt sütőformám, haza sem tudtam szaladni, így édesanyám jött látogatóba és mit pakol ki? Egy tál diós sütit:-) egyedül sütötte, meg is jegyezte,hogy jó sokat dolgozott vele. Ez a tavaly tavasszal történt.
Nyáron, mikor végre hazalátogattunk, megörököltem a nagymamám sütőformáját. Nagyon örültem neki!
Az idei húsvétra már ezzel sütöttük a diókat, most már a párommal. Egy óra munka volt kettőnknek, közben meg jót beszélgettünk.
Tésztához:
70 dkg liszt
20 dkg cukor
1 sütőpor
20 dkg zsír
3 tojás
tej, amennyit fölvesz a tészta
A tésztát jól összegyúrjuk 1 órát pihentetjük. Nudli formára kinyújtjuk, 1 centi hosszú darabkákra vágjuk, majd a sütőbe rakosgatva megsütjük.
Töltelék:
25 dkg darált dió
25 dkg vaj vagy margarin
20 dkg porcukor
2 dl tej
4 ek liszt
A tejből és lisztből sűrű pépet főzünk. A puha vajat a cukorral kikavarjuk.
Azokat a diókat melyeknek széle lett sütés közben letördeljük, elmorzsoljuk és a pépbe kavarjuk. Belekavarjuk a cukros vajat majd a diót is.
Ezzel a töltelékkel töltjük meg a diók mindkét részét, majd kettősével összeragasztjuk.
Egy héttel hamarább is megsüthető a tészta, eláll. Ünnep előtti este lehet tölteni, másnapra megpuhul, fogyasztható.
Jaj, hogy szeretem a diókat!!!! Az én gyerekkoromnak is egyik kedvenc sütije, nagyon finom! :)
VálaszTörlésRecept nekem is van, de sajnos sütőformám nincs és az sincs akitől kölcsön tudnám kérni. :( Milyen jól jönne most egy pár darab dió. :)
Szívesen adom, csak gyere! :)
TörlésIlyent én is örököltem,igazi kincs:) Nagyon szeretjük ezt a sütit, én úgy szoktam,hogy diónál kisebb darabokat csípek a tésztából,és rakom a formába.A sütés nagyon hamar megy:)
VálaszTörlésMeg kell próbálnom így, akkor egyedül is hamarabb menne:)
TörlésNagyon guszta. Azt hittem olyan formád van mint nekem de látom nem olyan. Megakartam kérdezni hogy a formát kened-e? De akkor tárgytalan az érdeklődésem.
VálaszTörlésEzt nem kell kenni, potyognak ki sülés után a diók:)
TörlésÉn is szeretem a diót, csak nekem külön, egyesével van a formám. Olyat lehet kapni, akinek nincs!
VálaszTörlésIgen, láttam így külön én is.
TörlésEgyik kedvenc sütim! Mi ilyet sosem készítettünk, csak esküvőkön meg hasonló rendezvényeken szoktam néha látni, kóstolni. :)
VálaszTörlésAkkor csak formát kell szerezned és sütheted:-)
TörlésÉn is esküvőkön ettem régebb, de formám nekem sincs. De ezek csodaszépek:)
VálaszTörlésKöszi Kati! :-)
TörlésHmmm.....ha lenne egy hónapra ilyen formám, talán rávenném apóst, hogy "xeroxoljon" nekem is. azaz öntessen, ha már ő bezárta az öntődéjét.
VálaszTörlésIgen, öntetni lehetne, így készültek régen is. Ha közelebb lennél adnám szívesen mintának :-)
TörlésNagyon-nagyon mutatós és nagyon finom is lehet! :) Tetszik ez a sütő, tavaly ígéretet is kaptam egynek a beszerzésére, de az sajna nem jött össze! :) Ha valahol ráakadok, biztosan veszek egyet! :) Tetszett a bejegyzésed első részének a vége, a jókat beszélgettünk részre gondolok, megmosolyogtattál! :)
VálaszTörlésDe jó is volt! :)
TörlésÉn biztos, hogy imádnám ezt a diós sütit :) na meg a sütődet is :D :D :D
VálaszTörlésHa sietsz, még megkóstolhatod:)
TörlésDe jó ez a sütőforma!! Óriási dió rajongó vagyok, nekem nagyon tetszik ez a kis sütemény. Egyébként is annyira szeretem az ilyen nosztalgiázós sütiket, formákat és mindent, ami ezzel kapcsolatos. Jó volt olvasni a bevezető soraidat, az én gyerekkoromra emlékeztem vissza - a szép ünnepekre Mi is együtt sütöttünk Anyukámmal éjszakába nyúlóan...
VálaszTörlésJó visszagondolni...
Törlés5-6 (8) évente én is meg szoktam sütni, de annyira maceràs a kis különálló formàkba készíteni (beleragad), hogy sűrűbben nem vàllalom! Nekem a mandula receptje van meg. Most Húsvétkor még gondoltam is rà...
VálaszTörlésLehet, ha sok időm lesz, mégis belevàgok.
Jaj, a külön formákban nagyon hosszadalmas lehet sütni, mert apró.
TörlésHa mégis belevágsz, sok sikert hozzá!
Milyen érdekes az élet... Nekem is gyerekkori emlékeim közé tatozik a mindenkori ünnepi "dió sütés". Még anno annak idején, nagy sláger volt ez a sütőforma. Emlékszem,hogy nagy becsbe tátottuk a nagy protekció révén,az egyik hajójavító üzemben gyártott és kicsempészett formát. Aztán jött a Magyarországra való költözés. Sok jóindulatú szomszéd dolgos keze alatt valahogy nyoma veszett az anyáról lányára öröklődött válogatott-kipróbált sütemények kézzel írott füzete.Ezt a csalódást nagyon rosszul éltük meg. Dühünket, szegény diósütő formán toroltuk. Egy az egyben ott hagytuk a többi lommal-kacattal együtt amit nem tartottunk annyira fontosnak, hogy az új hazába hozzuk. Azóta is bánjuk, és bár kipróbáltunk minden, az itt kapható külön formától, az interneten talált receptekig, egyik sem volt az igazi.
VálaszTörlésA képen szerepló dió viszont reményekkel telít el, hogy ez lehet az igazi, mert nagyon hasonló.De mi legyen a formával? :-( Ha valaki talál rá megoldást, kérem tudassa velem is. punyic@yahoo.com
Nagyon kár azért a formáért, mert a mai világban igazi kincsnek számít. Magyarországon 1oo Ft-os boltokban lehet megnézni, a FB-on tárgyalták a bloggerinák. Romániában pedig az Ocazii.ro-n hirdetnek: http://www.okazii.ro/recomandate/ustensile-bucatarie/accesorii-bucatarie/forma-matrita-traditionala-pentru-prajituri-fursecuri-nuci-umplute-pentru-aragaz--a121247154
TörlésNagyon szépen köszönöm! :-)
VálaszTörlésTiszta szívesen! :-)
TörlésÉn a mandulás sütit ismerem, de csak az üzletit. A "dió" dióval még nem találkoztam. Örülök, hogy így megismerhettem. Biztos nagyon fincsi, legközelebb kérek......:-))
VálaszTörlésSzívesen adom! :-)
Törlésilyen dió sütőt lehet még kapni valahol?
VálaszTörlésÓcskapiacon láttam, meg kell nézni.
VálaszTörlésKedves Hajni és Zoli!
VálaszTörlésSikerült nekem is beszerezni olyan sütőt mint nektek van!Szeretném kérdezni,hogy a sütőfoát zsíroz e valamint azt,hogy kb hány percet sütöd a gázrózsán,valamint azt ,higy takarékon vagy nagy lángon sütöd
Nem kell zsírozni, mert a tészta zsíros és nem ragad bele. Fel kell forrósítani mindkét oldalát a sütőnek majd beletenni a kis golyókat. Közepes tűzön szoktam mert a gyengén nem sül, a nagy hő meg égeti, sötétté válik a megsült tészta. Az első két adag után rájössz, hogy mekkora tészta kell bele, hogy ne legyen nagy pereme és arra is, hogy mennyire nagy legyen a hő. Kell fogatni a sütőt, hogy alul-felül egyformán tudjon sülni. Jó szórakozást és jó étvágyat ;)
TörlésNéhány perc csak oldalanként. Meg kell lesni mennyire sült meg. Ha benne marad néhány darab késsel megpiszkálva kipottyannak.
Törlés