.

2013. április 4., csütörtök

Dió diós

Ez a süti gyerekkori emlék. Minden húsvétra elkészítettük édesanyámmal úgy, hogy én voltam a sütő, anyukám vágta fel a tésztát és dobálta a forró sütőbe.
Így két embernek gyorsan is megy, közben meg jókat beszélgettünk.
Aztán férjhez mentem, de a szokást megtartottuk. Minden húsvéti ünnep előtt hazamentem és együtt sütögettünk. Minden változik, mi elköltöztünk az ország túlsó végébe. Nem volt sütőformám, haza sem tudtam szaladni, így édesanyám jött látogatóba és mit pakol ki? Egy tál diós sütit:-) egyedül sütötte, meg is jegyezte,hogy jó sokat dolgozott vele. Ez a tavaly tavasszal történt.
Nyáron, mikor végre hazalátogattunk, megörököltem a nagymamám sütőformáját. Nagyon örültem neki!
Az idei húsvétra már ezzel sütöttük a diókat, most már a párommal. Egy óra munka volt kettőnknek, közben meg  jót beszélgettünk.



Tésztához:
70 dkg liszt
20 dkg cukor
1 sütőpor
20 dkg zsír
3 tojás
tej, amennyit fölvesz a tészta

A tésztát jól összegyúrjuk 1 órát pihentetjük. Nudli formára kinyújtjuk, 1 centi hosszú darabkákra vágjuk, majd a sütőbe rakosgatva megsütjük.

Töltelék:
25 dkg darált dió
25 dkg vaj vagy margarin
20 dkg porcukor

2 dl tej
4 ek liszt

A tejből és lisztből sűrű pépet főzünk. A puha vajat a cukorral kikavarjuk.
Azokat a diókat melyeknek széle lett sütés közben letördeljük, elmorzsoljuk és a pépbe kavarjuk. Belekavarjuk a cukros vajat majd a diót is.
Ezzel a töltelékkel töltjük meg a diók mindkét részét, majd kettősével összeragasztjuk.

Egy héttel hamarább is megsüthető a tészta, eláll.  Ünnep előtti este lehet tölteni, másnapra megpuhul, fogyasztható.

33 megjegyzés:

  1. Jaj, hogy szeretem a diókat!!!! Az én gyerekkoromnak is egyik kedvenc sütije, nagyon finom! :)
    Recept nekem is van, de sajnos sütőformám nincs és az sincs akitől kölcsön tudnám kérni. :( Milyen jól jönne most egy pár darab dió. :)

    VálaszTörlés
  2. Ilyent én is örököltem,igazi kincs:) Nagyon szeretjük ezt a sütit, én úgy szoktam,hogy diónál kisebb darabokat csípek a tésztából,és rakom a formába.A sütés nagyon hamar megy:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Meg kell próbálnom így, akkor egyedül is hamarabb menne:)

      Törlés
  3. Nagyon guszta. Azt hittem olyan formád van mint nekem de látom nem olyan. Megakartam kérdezni hogy a formát kened-e? De akkor tárgytalan az érdeklődésem.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ezt nem kell kenni, potyognak ki sülés után a diók:)

      Törlés
  4. Én is szeretem a diót, csak nekem külön, egyesével van a formám. Olyat lehet kapni, akinek nincs!

    VálaszTörlés
  5. Egyik kedvenc sütim! Mi ilyet sosem készítettünk, csak esküvőkön meg hasonló rendezvényeken szoktam néha látni, kóstolni. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Akkor csak formát kell szerezned és sütheted:-)

      Törlés
  6. Én is esküvőkön ettem régebb, de formám nekem sincs. De ezek csodaszépek:)

    VálaszTörlés
  7. Hmmm.....ha lenne egy hónapra ilyen formám, talán rávenném apóst, hogy "xeroxoljon" nekem is. azaz öntessen, ha már ő bezárta az öntődéjét.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, öntetni lehetne, így készültek régen is. Ha közelebb lennél adnám szívesen mintának :-)

      Törlés
  8. Nagyon-nagyon mutatós és nagyon finom is lehet! :) Tetszik ez a sütő, tavaly ígéretet is kaptam egynek a beszerzésére, de az sajna nem jött össze! :) Ha valahol ráakadok, biztosan veszek egyet! :) Tetszett a bejegyzésed első részének a vége, a jókat beszélgettünk részre gondolok, megmosolyogtattál! :)

    VálaszTörlés
  9. Én biztos, hogy imádnám ezt a diós sütit :) na meg a sütődet is :D :D :D

    VálaszTörlés
  10. De jó ez a sütőforma!! Óriási dió rajongó vagyok, nekem nagyon tetszik ez a kis sütemény. Egyébként is annyira szeretem az ilyen nosztalgiázós sütiket, formákat és mindent, ami ezzel kapcsolatos. Jó volt olvasni a bevezető soraidat, az én gyerekkoromra emlékeztem vissza - a szép ünnepekre Mi is együtt sütöttünk Anyukámmal éjszakába nyúlóan...

    VálaszTörlés
  11. 5-6 (8) évente én is meg szoktam sütni, de annyira maceràs a kis különálló formàkba készíteni (beleragad), hogy sűrűbben nem vàllalom! Nekem a mandula receptje van meg. Most Húsvétkor még gondoltam is rà...
    Lehet, ha sok időm lesz, mégis belevàgok.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jaj, a külön formákban nagyon hosszadalmas lehet sütni, mert apró.
      Ha mégis belevágsz, sok sikert hozzá!

      Törlés
  12. Milyen érdekes az élet... Nekem is gyerekkori emlékeim közé tatozik a mindenkori ünnepi "dió sütés". Még anno annak idején, nagy sláger volt ez a sütőforma. Emlékszem,hogy nagy becsbe tátottuk a nagy protekció révén,az egyik hajójavító üzemben gyártott és kicsempészett formát. Aztán jött a Magyarországra való költözés. Sok jóindulatú szomszéd dolgos keze alatt valahogy nyoma veszett az anyáról lányára öröklődött válogatott-kipróbált sütemények kézzel írott füzete.Ezt a csalódást nagyon rosszul éltük meg. Dühünket, szegény diósütő formán toroltuk. Egy az egyben ott hagytuk a többi lommal-kacattal együtt amit nem tartottunk annyira fontosnak, hogy az új hazába hozzuk. Azóta is bánjuk, és bár kipróbáltunk minden, az itt kapható külön formától, az interneten talált receptekig, egyik sem volt az igazi.
    A képen szerepló dió viszont reményekkel telít el, hogy ez lehet az igazi, mert nagyon hasonló.De mi legyen a formával? :-( Ha valaki talál rá megoldást, kérem tudassa velem is. punyic@yahoo.com

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon kár azért a formáért, mert a mai világban igazi kincsnek számít. Magyarországon 1oo Ft-os boltokban lehet megnézni, a FB-on tárgyalták a bloggerinák. Romániában pedig az Ocazii.ro-n hirdetnek: http://www.okazii.ro/recomandate/ustensile-bucatarie/accesorii-bucatarie/forma-matrita-traditionala-pentru-prajituri-fursecuri-nuci-umplute-pentru-aragaz--a121247154

      Törlés
  13. Nagyon szépen köszönöm! :-)

    VálaszTörlés
  14. Én a mandulás sütit ismerem, de csak az üzletit. A "dió" dióval még nem találkoztam. Örülök, hogy így megismerhettem. Biztos nagyon fincsi, legközelebb kérek......:-))

    VálaszTörlés
  15. ilyen dió sütőt lehet még kapni valahol?

    VálaszTörlés
  16. Ócskapiacon láttam, meg kell nézni.

    VálaszTörlés
  17. Kedves Hajni és Zoli!
    Sikerült nekem is beszerezni olyan sütőt mint nektek van!Szeretném kérdezni,hogy a sütőfoát zsíroz e valamint azt,hogy kb hány percet sütöd a gázrózsán,valamint azt ,higy takarékon vagy nagy lángon sütöd

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem kell zsírozni, mert a tészta zsíros és nem ragad bele. Fel kell forrósítani mindkét oldalát a sütőnek majd beletenni a kis golyókat. Közepes tűzön szoktam mert a gyengén nem sül, a nagy hő meg égeti, sötétté válik a megsült tészta. Az első két adag után rájössz, hogy mekkora tészta kell bele, hogy ne legyen nagy pereme és arra is, hogy mennyire nagy legyen a hő. Kell fogatni a sütőt, hogy alul-felül egyformán tudjon sülni. Jó szórakozást és jó étvágyat ;)

      Törlés
    2. Néhány perc csak oldalanként. Meg kell lesni mennyire sült meg. Ha benne marad néhány darab késsel megpiszkálva kipottyannak.

      Törlés