2013. április 30., kedd

Krémsajtos tallérok

Vendégeknek, vagy csak a családnak. A tallérok alapja a burgonya, kevés répával, hagymával megbolondítva, a krémsajtba pedig mustármag került.
A lepényt most pohárral kivágtam, így lettek a tallérok, de kisebb kockákra is szeletelhetjük, vagy rusztikusan tördelhetjük is.
Simán csak teával is megállja a helyét vacsorára, reggelire.


A burgonyás lepényekhez( 2 tepsi)
50 dkg burgonya
1 szál répa
1 kisebb fej hagyma
1 ek paprikakrém
45 gr élesztő
2 tojás
kevés lestyán és petrezselyem zöld apróra vágva
liszt
sajt a tetejére


A burgonyát, répát és hagymát megtisztítjuk, sós vízben puhára főzzük. A levét letöltjük, a zöldségeket összetörjük. Belekavarjuk a tojásokat, a paprikakrémet, ízlés szerint sót, a zöld fűszereket és belemorzsoljuk az élesztőt.
Annyi lisztet teszünk hozzá, amennyit a massza fölvesz. Puha, nem ragacsos tésztát kell gyúrjunk.
Letakarva pihentetjük 20 percet. A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A tésztát elosztjuk kétfelé, sütőpapíros tepsire borítjuk, vizes kanállal szétnyomkodjuk, tetejét sajttal megszórjuk és 25-30 perc alatt, megsütjük.
Miután kihűlt a lepény,  pohárral karikákat vágunk.

A krémsajthoz:
1 ek mustármag
2 szál zöldhagyma fehér része
2 cikk fokhagyma
10 dkg natúr krémsajt
10 dkg vaj


A mustármagot gyenge sós vízben 5 perc alatt puhára főzzük és leszűrjük, a hagymát apróra vágjuk. A vajat a sajttal kikavarjuk, beledolgozzuk a hagymát, a mustármagot, a zúzott fokhagymát, sót.
Nyomózsákba töltjük és a burgonyatallér tetejére kis halmokat nyomunk. Retekszeletekkel, zöldhagymaszárral díszíthetjük, fogyaszthatjuk.

10 megjegyzés:

  1. De jó:) Kokárda tallér is lehetne, olyan szép három szinű:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, utólag jöttem rá, hogy nemzeti színekben pompázik:-)

      Törlés
  2. nagyon tetszik ez a recept, már megint olyan, amit egyszerűen muszáj lesz kipróbálnom! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Külön-külön is nagyon jó, örülök, hogy tetszik:-)

      Törlés
  3. Krumplis, ettől már ellenállhatatlan:-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Finom puha, zöldséges. Tudom, Te szereted a krumplist:-)

      Törlés
  4. Igazi vendégváró finomságot készítettél :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm! Finom volt reggelire is:-)

      Törlés
  5. Érdekes ez a lepény, mivel burgonyával készül, azt pedig nagyon szeretem, biztosan ízlene! :) És tetszik a fűszeres krémsajt is, jól kiegészíti az alap tésztát! :)

    VálaszTörlés