.

2013. április 7., vasárnap

Házi sűrített tej

Húsvét előtt jártam az üzleteket sűrített tejet keresve. A piacon találtam olyan árusoknál, akik magyar honból hozzák az árut. Egy kis tubus 8 lej volt, nekem kellett volna kettő. Ennyi pénzt nem adtam érte, így hazajöttem és elkezdtem a netten keresgélni. Sok receptet elolvastam, aztán nekiláttam. Kisebb adaggal próbálkoztam, de  következőbe duplán indítok, mert irtó finom lett!  Édesanyám a kávéjába is tett belőle, gyümölcslevesbe is használtam, fűszeres banános turmixba is, de a fő cél amiért készítettem, az az alkoholmentes Sportszelet likőr volt. Később hozom a receptjét.


2,5 dl házi tej
3 dl habtejszín( Hulala)
15 dkg cukor

A hozzávalókat egy edénybe öntöttem, nagy lángon 10 percet forraltam kavargatva, majd takarékon, lassan bugyogtatva 1 órát főztem. Végül még 10 percet nagy lángon, de ott kell állni mellette. Ez idő alatt besűrűsödött.
Az edényt hideg vízbe állítottam, a tejet kihűtöttem. Sűrű volt, de igazán csak másnapra mutatta meg az igazi arcát, amikor egy éjszakát állt a hűtőbe.
Én rögtön kihűlés után fotóztam, így is látszik a sűrűsége.

16 megjegyzés:

 1. Nagyon jó ötlet! Ritkán szoktam használni de ha szükségem lesz rá akkor biztos hogy kipróbálom! Látszik hogy sűrű jó lehet!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. A hűtőben való állása után még sűrűbb lett:-)

   Törlés
 2. Tetszik a recept, de én hulalát soha nem használok!
  Szerinted működne igazi tejszínnel is?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Sajnos megjártam már többször itt a natúr tejszínnel, ezért nem merem venni, de ha van biztos forrásod, természetesen csinálhatod azzal. Ebben az esetben egy picit növeld meg a cukor mennyiségét, szerintem 2-3 dekával, (mert a hulala cukrozott).

   Törlés
 3. Micsoda remek ötlet és recept! Várom a sportszelet likör receptet is :-)

  VálaszTörlés
 4. De jó, hogy ezt is el lehet házilag készíteni! Az alkoholmentes likőr meg különösen érdekel:-)

  VálaszTörlés
 5. Jó recept, eddig ezt nem ismertem, de egy idő óta én is magam készítem a sűrített tejet.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Olyan jó, hogy magunk készíthetünk ennyi mindent! Köszönet nagyban az internetnek:-)

   Törlés
 6. Most, hogy írod az árát, gondolkodtam azon, hogy fogalmam sincs, nálunk mennyibe kerülhet. Nem szoktunk venni, és ezután sem fogok, ha kell valamibe, most már itt lesz a recept, elkészítem házilag! :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szerintem nálatok sem olcsó dolog, de ha szükséged van elkészítheted, ahogy mondod:-)

   Törlés
 7. Nagyon jó, hogy megcsináltad!
  Miért kell így irtózni a hulalától? A vegák sem betegszenek meg és ők csak növényeket esznek. A hulala is növényi alapú, nem?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Igen, növényi alapú, de megoszlanak a vélemények, mint sok minden másról is.

   Törlés
 8. Ez egy csodálatos ötlet! Van egypár recept fagyis is, ahol sűrített tejet kellene használni, és mindig bajban vagyunk, hogy melyiket vegyük, mert nem is tudjuk igazán, hogy milyennek kell lennie a jó sűrített tejnek. Én az OKÉ tejszínre szavazok!!!:-))

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Jobb magunk elkészíteni. Én többé nem fogom az üzletekben keresgetni az biztos:-)

   Törlés