Hadd kezdjem ezt az évet egy olyan bejegyzéssel, mely nem csak ételről szól. A lányom tavaly szeptembertől egy évre Olaszországba költözött. EU programmal ment el, önkéntesnek. Különféle plakátokat rajzol, programokat szervez. A terve, hogy világot lát, megismeri Olaszországot, az ottani kultúrát, és nyelvet tanul. Fiatalon, érettségi után, az iskolapadból kilépve fedezi fel a nagyvilágot és saját magát. Itthon ritkán látogatta a konyhát, idegenbe rájött, hogy főzni jó, sütni még jobb. Indított egy blogot is, melyen pozitív-negatív élményeit osztja meg. Az alábbi linken olvasható: http://ezerkaland.blogspot.ro
Kis kóstoló a blogról:
A JUMP IN kulturális szervezet karon öltve a helyi s
környékbeli intézményekkel megrendezte december 14 és 21 között a “Fedezzük fel Puglia”
kulturális körutat, melynek során az idelátogatók felfedezhették Poggiardo-t és
csizmasarki városkákat Lecce megyében.
Az egy hétig tartó körútra négy országból
(Törökországból, Lengyelországból, Romániából és Izraelből) érkeztek tanárok,
bloggerek, diákok és médiaszakemberek, hogy közösen élvezhessék a helyi
gasztronómiai különlegességeket,
felfedezhessék a környéket, az itteni tradíciókat, nyelvet, táncot,
kultúrát.
A helybéliek hűen vallják, hogy a legjobb
módja egy kultúra felfedezésének az, ha kiélvezed a lokális termékeket, legfőképpen
az ételkülönlegességeket. A friss mozzarellától és rikottától, az olívabogyós
kenyéren át, a friss tésztán és tésztakülönlegességeken keresztül, a boron és
igazi olívaolajon át, a meleg péktermékeket követő pasticciotto-ig. Sűrű programot követve látogattak
nevezetességeket, ettek finomságokat, tanultak olasz szavakat, kifejezéseket,
(itt népszerű) kézjeleket. Belekostóltak a forró olasz légkörbe, még akkor is,
ha néha fagyasztóan hideg volt (itt gondolok a szobákban uralkodó dermesztő
fagyra)...
Olasz céklás, fokhagymás tészta:
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése