Hozzávalók (15 darabhoz): 35 dkg alma, 30 dkg liszt,
1,5 dl tej, 1 tojás, 1 teáskanál zsír, 1 evőkanál cukor, mogyorónyi friss
élesztő, 1 mokkáskanál őrölt fahéj, ½ mokkáskanál só, olaj; a tetejére: fahéjas
porcukor.
Elkészítése: A langyos tejbe elkavarjuk a cukrot,
belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk. A lisztet a sóval, a zsírral, a
tojással, a kovásszal puha, nem ragadós tésztává gyúrjuk. Letakarva fél órát
kelesztjük, majd kézzel finoman ellapítjuk. Az almákat meghámozzuk,
lereszeljük, levét jól kicsavarjuk, a fahéjjal elkeverjük, és a tésztára
szórjuk. Összehajtogatjuk, majd 1 cm-es lappá nyújtjuk. 6 cm-es formával
kivágjuk és letakarva még egy fél órát kelesztjük. Bő, forró olajba teszünk
néhány korongot, lefödjük, majd néhány perc múlva megforgatjuk és födő nélkül
pirosra sütjük. Fahéjas porcukorral szórva kínáljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése