.

2017. január 8., vasárnap

Töltött kuglóf

 Még az ünnepek előtt készítettem  Egy kissé munkás, de néha, ráérős napokon megéri elbabrálni vele, nagyon finom.

 Hozzávalók: 30 dkg liszt, 2 tojás, 2,5 dkg élesztő, 1 evőkanál cukor, 1 tasak vaníliás cukor, 1 narancs héja, 0,5 dl tej, 3 evőkanál olaj, csipet só; 
 a meggyes töltelékhez: 1 üveg magozott meggykompót (680 ml), 3 evőkanál étkezési keményítő, 2 evőkanál cukor; 
 a túrókrémhez: 15 dkg tehéntúró, 5 dkg vaj, 5 dkg mazsola, 1 tojás, 3 evőkanál cukor,  1 tasak vaníliás cukor, 1 evőkanál búzadara, ½ citrom reszelt héja; 
 továbbá: 10 dkg tejcsokoládé, 1 teáskanál vaj, porcukor.

 Elkészítése: A liszt közepébe mélyedést készítünk, belemorzsoljuk az élesztőt, megszórjuk a cukorral, majd ráöntjük a langyos tejet. Összekavarjuk, és hagyjuk felfutni. Hozzáadjuk a tojásokat, a vaníliás cukrot, a reszelt narancshéjat, az olajat meg a sót és puha tésztát gyúrunk. Letakarva egy óráig kelesztjük. A meggy levét elkavarjuk a cukorral és a keményítővel, sűrűre főzzük, majd a meggyet is beleforgatjuk. Néhány szemet félreteszünk a díszítéshez, a többit hűlni hagyjuk. A vajat a cukrokkal kikavarjuk, hozzáadjuk a tehéntúrót, a tojássárgáját, a mazsolát, a búzadarát meg a citromhéjat, összedolgozzuk, majd beleforgatjuk a habbá vert tojásfehérjét. A csokoládét kockára törjük. A tésztát 24 részre vágjuk, mindenik darabkát tenyérnyi kerek lappá nyújtjuk, és felváltva megtöltjük a töltelékekkel, széleiken összenyomogatjuk. A vajjal kikent, lisztezett formába felváltva rakosgatjuk a tésztadarabokat, mindenik rend tetejére 4-5 kocka csokoládét helyezünk. A lerakást tésztával fejezzük be, majd hideg sütőbe, 190 fokra állítva 50-55 percet sütjük. Rácsra téve hagyjuk kihűlni, majd porcukorral megszórjuk és meggyel díszítjük.


 Megjegyzés: Ha barnulna a tészta teteje, sütőpapírral letakarjuk. Mielőtt kivesszük a sütőből végezzünk tűpróbát.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése