Még az ünnepek előtt készítettem Egy kissé munkás, de néha, ráérős napokon megéri elbabrálni vele, nagyon finom.
Hozzávalók: 30 dkg liszt, 2 tojás, 2,5 dkg élesztő,
1 evőkanál cukor, 1 tasak vaníliás cukor, 1 narancs héja, 0,5 dl tej, 3
evőkanál olaj, csipet só;
a meggyes töltelékhez: 1 üveg magozott meggykompót
(680 ml), 3 evőkanál étkezési keményítő, 2 evőkanál cukor;
a túrókrémhez: 15
dkg tehéntúró, 5 dkg vaj, 5 dkg mazsola, 1 tojás, 3 evőkanál cukor, 1 tasak vaníliás cukor, 1 evőkanál búzadara,
½ citrom reszelt héja;
továbbá: 10 dkg tejcsokoládé, 1 teáskanál vaj, porcukor.
Elkészítése: A liszt közepébe mélyedést készítünk,
belemorzsoljuk az élesztőt, megszórjuk a cukorral, majd ráöntjük a langyos tejet.
Összekavarjuk, és hagyjuk felfutni. Hozzáadjuk a tojásokat, a vaníliás cukrot, a
reszelt narancshéjat, az olajat meg a sót és puha tésztát gyúrunk. Letakarva egy
óráig kelesztjük. A meggy levét elkavarjuk a cukorral és a keményítővel, sűrűre
főzzük, majd a meggyet is beleforgatjuk. Néhány szemet félreteszünk a
díszítéshez, a többit hűlni hagyjuk. A vajat a cukrokkal kikavarjuk, hozzáadjuk
a tehéntúrót, a tojássárgáját, a mazsolát, a búzadarát meg a citromhéjat,
összedolgozzuk, majd beleforgatjuk a habbá vert tojásfehérjét. A csokoládét
kockára törjük. A tésztát 24 részre vágjuk, mindenik darabkát tenyérnyi kerek
lappá nyújtjuk, és felváltva megtöltjük a töltelékekkel, széleiken
összenyomogatjuk. A vajjal kikent, lisztezett formába felváltva rakosgatjuk a
tésztadarabokat, mindenik rend tetejére 4-5 kocka csokoládét helyezünk. A
lerakást tésztával fejezzük be, majd hideg sütőbe, 190 fokra állítva 50-55
percet sütjük. Rácsra téve hagyjuk kihűlni, majd porcukorral megszórjuk és
meggyel díszítjük.
Megjegyzés: Ha barnulna a tészta teteje, sütőpapírral letakarjuk. Mielőtt kivesszük a sütőből végezzünk tűpróbát.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése