Csíkos szelet-ként ismertem meg, többször megsütöttem. Az ünnepekre érdemes elkészíteni, mutatós, finom süteméy.
Hozzávalók a tésztához:
28 dkg liszt, 15 dkg cukor,
5 dkg darált dió, 5 dkg szemes mák, 3 tojás, 3 dl tejföl,1,5 dl tej, 3 evőkanál
kakaópor, 3 mokkáskanál szódabikarbóna, csipet só;
a krémhez: 20 dkg vaj, 15
dkg cukor, 7 dl tej, 2 tasak vaníliaízű pudingpor, 2 tojássárgája, 2 tasak
vaníliás cukor, 1 teáskanál reszelt citromhéj; a tetejére: 10 dkg tejcsokoládé,
5 dkg vaj.
Elkészítése: A cukrot habosra kavarjuk a tojásokkal,
hozzáadjuk a tejfölt meg a tejet. A lisztet elvegyítjük a szódabikarbónával meg a
sóval és a tojásos masszába kavarjuk. A masszát három részre osztjuk. Az elsőbe
vegyítjük a diót, a másodikba a mákot, a harmadikba a kakaót. 30x21 cm-es
tepsibe sütőpapírt teszünk, és egyenként három lapot sütünk. A krémhez a tojássárgáját a
cukrokkal kikavarjuk, hozzáadjuk a pudingport és kevés tejjel csomómentesre
kavarjuk. A maradék tejet a citromhéjjal főni tesszük, amikor meleg
belecsorgatjuk a pudingos keveréket, és sűrűre főzzük. Hagyjuk langyosra hűlni,
majd a vajjal krémesre kavarjuk. A krémet egy órára hűtőbe tesszük, tetejét
lefóliázzuk, majd a kihűlt lapok közé töltjük úgy, hogy alul kerül a mákos,
középre a kakaós, tetejére meg a diós lap. Vízgőz fölött a csokoládét a vajjal
összeolvasztjuk, a sütemény tetejére kenjük. Néhány órára hűtőbe tesszük, majd
szeleteljük.
Ezt én is szeretem, mint "gazdag sütemény" illetve "csíkos krémes"- ként ismerem.
VálaszTörlésÚgy látszik több neve is van. Gazdag is, csíkos is, mind illik rá.
VálaszTörlés