.

2016. november 21., hétfő

Rezi mákos

 
 Csíkos szelet-ként ismertem meg, többször megsütöttem. Az ünnepekre érdemes elkészíteni, mutatós, finom süteméy.

 Hozzávalók a tésztához:
 28 dkg liszt, 15 dkg cukor, 5 dkg darált dió, 5 dkg szemes mák, 3 tojás, 3 dl tejföl,1,5 dl tej, 3 evőkanál kakaópor, 3 mokkáskanál szódabikarbóna, csipet só; 
 a krémhez: 20 dkg vaj, 15 dkg cukor, 7 dl tej, 2 tasak vaníliaízű pudingpor, 2 tojássárgája, 2 tasak vaníliás cukor, 1 teáskanál reszelt citromhéj; a tetejére: 10 dkg tejcsokoládé, 5 dkg vaj.

 Elkészítése: A cukrot habosra kavarjuk a tojásokkal, hozzáadjuk a tejfölt meg a tejet. A lisztet elvegyítjük a szódabikarbónával meg a sóval és a tojásos masszába kavarjuk. A masszát három részre osztjuk. Az elsőbe vegyítjük a diót, a másodikba a mákot, a harmadikba a kakaót. 30x21 cm-es tepsibe sütőpapírt teszünk, és egyenként három lapot sütünk. A krémhez a tojássárgáját a cukrokkal kikavarjuk, hozzáadjuk a pudingport és kevés tejjel csomómentesre kavarjuk. A maradék tejet a citromhéjjal főni tesszük, amikor meleg belecsorgatjuk a pudingos keveréket, és sűrűre főzzük. Hagyjuk langyosra hűlni, majd a vajjal krémesre kavarjuk. A krémet egy órára hűtőbe tesszük, tetejét lefóliázzuk, majd a kihűlt lapok közé töltjük úgy, hogy alul kerül a mákos, középre a kakaós, tetejére meg a diós lap. Vízgőz fölött a csokoládét a vajjal összeolvasztjuk, a sütemény tetejére kenjük. Néhány órára hűtőbe tesszük, majd szeleteljük.

2 megjegyzés:

  1. Ezt én is szeretem, mint "gazdag sütemény" illetve "csíkos krémes"- ként ismerem.

    VálaszTörlés
  2. Úgy látszik több neve is van. Gazdag is, csíkos is, mind illik rá.

    VálaszTörlés