.

2014. június 16., hétfő

Egyszerű krémes




Egy jó házi krémes bármikor jöhet, nem? Mi nem nagyon tudjuk kivárni, hogy a lapok megpuhuljanak, nagyon hamar tűnnek el a kockák. Érdemes délután összerakni, reggelre megpuhul.

Hozzávalók a tésztához: 35 dkg liszt, 15 dkg vaj, 1 tojássárgája, 2 evőkanál cukor, 0,8 dl tej; a krémhez: 1 liter tej, 25 dkg cukor, 15 dkg liszt, 2 tasak vaníliás cukor, 4 tojás +1 fehérje, 10 dkg vaj

Elkészítése:
A lisztet átszitáljuk, hozzáadjuk a sót, a vajat, a tojássárgáját és a cukrokat.

Az anyagokat elmorzsoljuk a vajjal, majd fokozatosan adogatva hozzá a tejet sima tésztát gyúrunk, amit két részre osztunk.

  Tepsi hátán egyenként két lapot sütünk 180 fokos sütőben 10-10 perc alatt.

 Amíg a lap forró, az egyiket kockákra vágjuk. Ez lesz a sütemény teteje. 

 A krémhez a 4 tojássárgáját elkavarjuk a cukrokkal és 7 dl tejjel feltöltve odatesszük főni.

 A lisztet simára kavarjuk a maradék tejjel, majd a már fövő tejhez öntjük és sűrűre főzzük.

 Az 5 tojásfehérjéből kemény habot verünk. A langyos krémbe kavarjuk a puha vajat, majd a habot is beleforgatjuk.

 Az egybe lapot alul tesszük, rásimítjuk a krémet és a felkockázott lappal befödjük. Másnapig hagyjuk puhulni.

Megj: A tésztához a tejet fokozatosan adagoljuk, annyit, amennyit fölvesz. A lapok sütésekor nem kell a tepsit megvajazni. A megsült lap könnyen lecsúszik a tepsiről, ha egy hosszú késsel alányúlva megsegítjük. Ne hagyjuk a lapot kihűlni, mert akkor törik, nem tudjuk felkockázni.

4 megjegyzés:

  1. Óóóó nekünk is bármikor jöhet :)

    VálaszTörlés
  2. Olyan rózsás tálam van nekem is, a kedvenc krémkavaróm:-) A krémes pedig Férjem kedvence. Nem szeretek leveles tésztával bíbelődni, ezért boltival szoktam készíteni. Ezért tetszik nekem nagyon a Te változatod! Sort fogok keríteni rá!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ajánlani tudom, egyszerű tényleg és finom is.
      Köszönöm!

      Törlés