.

2014. június 18., szerda

Karamelles, túrós cseresznyetorta


A túrótorta bármilyen gyümölccsel kombinálva nagyon finom. Most cseresznyével készítettem. A karamell benne és a tetején egy plusz, finom ízt ad neki. Igazán másnapra érik össze, csak tudjuk kivárni.

Hozzávalók a piskótához: 3 tojás, 15 dkg cukor, 10 dkg liszt, 3 evőkanál hideg víz, 2 evőkanál kakaópor, 1 tasak vaníliás cukor, 1 kávéskanál sütőpor, 1 csipet só; a karamellhez: 35 dkg cukor, 12 dkg vaj, 2 dl tejszín; a krémhez: 70 dkg tehéntúró, 50 dkg cseresznye, 15 dkg porcukor, 2 dl tejszín, 2 tasak vaníliás cukor

Elkészítése: A lisztet a kakaóval és a sütőporral elvegyítjük. A tojások fehérjét a sóval, a vízzel habbá verjük, hozzáadjuk a cukrokat és egyenként a tojássárgáját is. Beleforgatjuk a kakaós lisztet, majd 23 cm-es, sütőpapírral bevont tortaformába öntjük és 180 fokra előmelegített sütőben megsütjük. Hagyjuk teljesen kihűlni. A karamell öntethez a cukrot melegíteni kezdjük. Az edényt mozgatva teljesen megolvasztjuk. Hozzáadjuk a puha vajat, elkavarjuk, majd beleöntjük a tejszínt is. Néhány percet főzzük, amíg elkezd sűrűsödni. Hagyjuk kihűlni. A krémhez a túrót áttörjük, hozzáadjuk a cukrokat és a felvert tejszínhabot. A cseresznyéből néhány darabot félreteszünk díszíteni, a többit kimagozzuk. A lapot kettévágjuk, megkenjük karamellel, rakunk rá egy sor cseresznyét, rásimítjuk a krém háromnegyedét. Újabb sor cseresznye következik, majd beborítjuk a piskótával. Tetejére kenjük a megmaradt krémet, karamellt csorgatunk rá és a félretett cseresznyével díszítjük.

7 megjegyzés: