Hozzávalók a tésztához: 50 dkg liszt, 10 dkg zsír, 2
dl tej, 2,5 dkg friss élesztő, 1 tojás, 1 teáskanál só, 1 teáskanál cukor; a
töltelékhez: 75 dkg káposzta, 1 evőkanál zsír, só, bors; a tetejére: 1 tojás
Elkészítése: A töltelékhez a káposztát lereszeljük.
A felolvasztott zsírra tesszük, sózzuk, borsozzuk és kevergetve megpirítjuk. A
langyos tejbe elkavarjuk az élesztőt, a cukrot és hagyjuk felfutni. A lisztet
elkavarjuk a sóval, hozzáadjuk a zsírt, a tojást, majd az élesztős tejjel puha
tésztát gyúrunk. Letakarva egy órát kelesztjük. Ezután kinyújtjuk fél centi
vastag lappá, rásimítjuk a kihűlt káposztát és összehajtogatjuk, mint a hájas
tésztát. Kinyújtjuk 2 cm vastag lappá és pogácsavágóval kis köröket szaggatunk.
Sütőpapíros tepsire rakosgatjuk, egymástól 2-3 cm távolságra. Tetejüket a
felvert tojással lekenjük és 180 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt
pirosra sütjük.
Megj: A pogácsa kiszaggatása után visszamaradt
darabok tetejét is kenjük le tojással és süssük meg. Szükségtelen újra
összegyúrni. Igaz, formára nem lesz olyan szép, de az íze ugyanolyan finom,
mint a kerek társaié.
De guszta leveles, nagyon tetszik.
VálaszTörlésKöszi :)
Törlés