.

2014. október 1., szerda

Káposztás pogácsa



                                                             


Hozzávalók a tésztához: 50 dkg liszt, 10 dkg zsír, 2 dl tej, 2,5 dkg friss élesztő, 1 tojás, 1 teáskanál só, 1 teáskanál cukor; a töltelékhez: 75 dkg káposzta, 1 evőkanál zsír, só, bors; a tetejére: 1 tojás

Elkészítése: A töltelékhez a káposztát lereszeljük. A felolvasztott zsírra tesszük, sózzuk, borsozzuk és kevergetve megpirítjuk. A langyos tejbe elkavarjuk az élesztőt, a cukrot és hagyjuk felfutni. A lisztet elkavarjuk a sóval, hozzáadjuk a zsírt, a tojást, majd az élesztős tejjel puha tésztát gyúrunk. Letakarva egy órát kelesztjük. Ezután kinyújtjuk fél centi vastag lappá, rásimítjuk a kihűlt káposztát és összehajtogatjuk, mint a hájas tésztát. Kinyújtjuk 2 cm vastag lappá és pogácsavágóval kis köröket szaggatunk. Sütőpapíros tepsire rakosgatjuk, egymástól 2-3 cm távolságra. Tetejüket a felvert tojással lekenjük és 180 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt pirosra sütjük.

Megj: A pogácsa kiszaggatása után visszamaradt darabok tetejét is kenjük le tojással és süssük meg. Szükségtelen újra összegyúrni. Igaz, formára nem lesz olyan szép, de az íze ugyanolyan finom, mint a kerek társaié.

2 megjegyzés: