Valahol régebb olvastam, hogy palackból kinyomva lehet ilyen kis gombóc fánkokat készíteni, hát gondoltam kipróbálom. Kétféle tésztát készítettem, mondom nem fog ki rajtam, valamelyik csak sikerül. Nem sikerült, nem tudtam a palackból kipréselni. Így fogtam a tésztát, kis darabokra vágtam, megsodortam és nagyon gyorsan a forró olajban csavartam össze, aztán villával megtartottam, amíg megsült. Ellenkező esetben nem áll össze. Szóval, mutatós, de sok a macera vele. Aki gondolja, kísérletezhet :)
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 5 dkg vaj,
5 dkg cukor, 3 dkg friss élesztő, 3 dl tej, 2 tojássárgája, csipet só; továbbá:
olaj, vaníliás porcukor.
Elkészítése: A vajat megolvasztjuk. A cukrot a langyos
tejbe feloldjuk, belemorzsoljuk az élesztőt és hagyjuk felfutni. A liszthez
adjuk a tojássárgáját, sót, a vajat, az élesztős tejet és simára dolgozzuk.
Letakarva egy órát kelesztjük, majd diónyi darabokat szakítunk a tésztából,
tenyerünk között vékonyra sirítjük. Forró olajba engedjük, közben villával,
gyors mozdulatokkal a tésztát összegabalyítjuk, majd az edényhez nyomva
alakítjuk ki a formáját. Papírra szedjük és vaníliás porcukorral megszórva
kínáljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése