.

2017. február 14., kedd

Szív alakú fánk csokoládéöntettel


  Nálunk nem épp Valentin napra készültek, de ugye a kedvesség, az odafigyelés, nem csak egy napra szól. Annyit kell csupán tenni, hogy nem kerekre, hanem szív alakú formával vágjuk ki a tésztát. Szeretetteljes napot kívánok! 

 Hozzávalók a fánkhoz: 50 dkg liszt, 12 dkg vaj, 4 tojássárgája, 3 dkg friss élesztő, 1 citrom reszelt héja, 3 dl tej, 1 evőkanál cukor, csipet só; az öntethez: 5 dkg étcsokoládé, 3 dkg vaj, 4 evőkanál cukor, 2 evőkanál csokoládéízű pudingpor, 1 evőkanál kakaópor, 1 teáskanál vanília kivonat, 3 dl tej, 1 dl víz; a sütéshez: olaj.

 Elkészítése: 1 dl langyos tejbe kavarjuk a cukrot, hozzáadjuk az élesztőt és hagyjuk felfutni. A vajat megolvasztjuk. A liszthez adjuk a sót, a tojássárgáját, a citromhéjat meg az élesztős tejet. Hozzáadjuk a visszahűlt vajat, a megmaradt langyos tejet, simára dolgozzuk, letakarva 40 percet pihentetjük. A tejet főni tesszük, a csokoládét kockára törjük. A pudingport a kakaóval, a cukorral elvegyítjük, a vízzel simára kavarjuk. A keveréket a tejbe öntjük, összefőzzük, a tűzről levéve belekavarjuk a csokoládét, a vaníliakivonatot és a vajat. A tésztát lisztezett deszkára borítjuk, ujjnyi vastagra nyújtjuk, formával kivágjuk és még 30 percet kelesztjük. A tészta mindkét oldalát bő, forró olajban kisütjük, majd papírszalvétára szedjük. Csokoládéöntetel, cukorkával megszórva kínáljuk.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése