.

2014. december 4., csütörtök

Rozmaringos ropogós keksz



                                                           
Hozzávalók: 40 dkg liszt, 12 dkg hideg vaj, 10 dkg száraz sajt, 1 dl hideg víz, 1 teáskanál szárított rozmaring, 1 púpos teáskanál só, 0,5 teáskanál őrölt bors, dekorsó

Elkészítése: A sajtot lereszeljük. Elvegyítjük a liszttel, a sóval, a borssal, a rozmaringgal. Hozzáadjuk a feldarabolt vajat, a vizet és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. Fóliába csomagolva 1 órára hűtőbe tesszük. Késfok vastagságú lappá nyújtjuk, formával kivágjuk. Sütőpapíros tepsire rakosgatjuk, tetejét dekorsóval megszórjuk és előmelegített 180 fokos sütőben pirosra sütjük.

Megj: Használjunk karakteresebb ízű sajtot, ízletesebb lesz a kekszünk.

Aszalt gyümölcsös kuglóf



                                                                     
Hozzávalók: 30 dkg liszt, 20 dkg vaj, 18 dkg porcukor, 5 tojás, 20 dkg vegyes aszalt gyümölcs, 1 tasak vaníliás cukor, 1 sütőpor, 1 kis üveg rumaroma; a tetejére: porcukor

Elkészítése: Az aszalt gyümölcsöket a vaníliás cukorral elkavarjuk, a rumaromával összeforgatjuk és állni hagyjuk. A tojások fehérjét kemény habbá verjük. A puha vajat a porcukorral habosra kavarjuk, hozzáadjuk egyesével a tojássárgáját, a sütőporral elvegyített lisztet, a rumos aszalványokat, majd a tojáshabot is beleforgatjuk. Kivajazott, lisztezett formába simítjuk és 180 fokra előmelegített sütőben készre sütjük. Végezzünk tűpróbát. Kihűlés után porcukorral megszórjuk.

2014. november 28., péntek

Almás-mákos kombe





31x21 cm-es formához 
 
Hozzávalók a tésztához: 60 dkg liszt, 3,7 dl tej, 1 teáskanál cukor, 1 teáskanál só, 2,5 dkg friss élesztő, 10 dkg vaj, 5 evőkanál olaj; a töltelékhez: 25 dkg mák, 20 dkg cukor, 1 dl tej, 6 dkg mazsola, 3 alma, 1 teáskanál fahéj, fél citrom reszelt héja; a tetejére: 1 tojás, 1 evőkanál mák

Elkészítése: A töltelékkel kezdjük. A mákot ledaráljuk, az almát meghámozzuk, lereszeljük. A mákot összevegyítjük a cukorral, a mazsolával, a fahéjjal, a citromhéjjal, az almával. Ráöntjük a tejet, összefőzzük és hagyjuk kihűlni. A tésztához a tejet meglangyosítjuk, belekavarjuk a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és hagyjuk felfutni. A lisztet elvegyítjük a sóval, majd az élesztős tejjel összegyúrjuk. Három részre osztjuk. A vajat megolvasztjuk, az olajjal összekavarjuk. Az első tésztadarabot lisztezett deszkán vékonyra nyújtjuk, megkenjük az olvasztott olajos vajjal. A második kinyújtott lapot ráhelyezzük, ezt is megkenjük, majd rásimítjuk a tölteléket. Befödjük a harmadik kinyújtott lappal, lekenjük és összehajtjuk, mint a hájas tésztát. A tészta felső harmadát lehajtjuk a közepéig, majd az alsó harmadát ugyanígy lentről felhajtjuk. Jobbról is behajtjuk a tészta közepéig, majd ugyanúgy balról. A találkozásnál összecsipegetjük. Határozott mozdulattal áthelyezzük vajjal kikent tepsibe úgy, hogy az összecsipegetett fele alulra kerüljön. Éles késsel a tetejét bemetsszük, majd letakarva meleg helyen egy órán át kelesztjük. Az idő letelte után felvert tojással lekenjük, mákkal megszórjuk, majd előmelegített sütőben 180 fokon 35-40 perc alatt megsütjük. 

Megj: Igény szerint a tölteléket ízesíthetjük kandírozott naranccsal, dúsíthatjuk különböző aszalványokkal is.

2014. november 27., csütörtök

Sűrített tej






 Hozzávalók: 2,5 dl házi tej, 3 dl tejszín, 15 dkg cukor

Elkészítése: A hozzávalókat összekavarjuk, lobogtatva 15 percig forraljuk, majd takarékon gyengén bugyogtatva 50 percet főzzük. Ezután még 10 percet forraljuk.

Megj: A forralás alatt álljunk mellette, mert könnyen kifut. Az egész folyamat alatt kavarjunk bele többször. Az így készült sűrített tej másnapra egészen besűrűsödik. 
Ebből az adagból 3 dl sűrített tejet kapunk.

Csodasütemény




      Mondhatnám, hogy lusta asszony süteménye, mert nincs egyéb dolog vele, mint egymásra rétegezni a hozzávalókat, majd leönteni a sűrített tejjel és betolni a sütőbe. Teljesen ki kell hűljön a formában, hogy lehessen szépen szeletelni. Én kihűlés után még a hűtőbe is betettem. 
  Mivel nálunk nagy kiszerelésben csak ritkán lehet sűrített tejet kapni és eléggé borsos áron, azt is készítettem. A receptjét régen megosztottam, de újra kiposztolom, egy szebb fotóval. Hátha valaki kedvet kap hozzá és elkészíti :)

Hozzávalók: 10 dkg vaj, 10 dkg keksz, 5 dkg kókuszreszelék, 15 dkg csokoládé, 10 dkg mogyoró, 3 dl sűrített tej

Elkészítése: A kekszet konyharuhába tesszük és sodrófával ütögetve porrá törjük. A csokoládét, a mogyorót apróra vágjuk, a vajat megolvasztjuk. Kalácssütő formába szórjuk a kekszmorzsát, ráöntjük a vajat, rá a kókuszreszeléket, a csokoládét, a mogyorót, végül a sűrített tejet. Előmelegített sütőben 180 fokon fél óra alatt megsütjük. A formában hagyjuk teljesen kihűlni, majd szeleteljük és tálaljuk.