.

2014. november 28., péntek

Almás-mákos kombe





31x21 cm-es formához 
 
Hozzávalók a tésztához: 60 dkg liszt, 3,7 dl tej, 1 teáskanál cukor, 1 teáskanál só, 2,5 dkg friss élesztő, 10 dkg vaj, 5 evőkanál olaj; a töltelékhez: 25 dkg mák, 20 dkg cukor, 1 dl tej, 6 dkg mazsola, 3 alma, 1 teáskanál fahéj, fél citrom reszelt héja; a tetejére: 1 tojás, 1 evőkanál mák

Elkészítése: A töltelékkel kezdjük. A mákot ledaráljuk, az almát meghámozzuk, lereszeljük. A mákot összevegyítjük a cukorral, a mazsolával, a fahéjjal, a citromhéjjal, az almával. Ráöntjük a tejet, összefőzzük és hagyjuk kihűlni. A tésztához a tejet meglangyosítjuk, belekavarjuk a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és hagyjuk felfutni. A lisztet elvegyítjük a sóval, majd az élesztős tejjel összegyúrjuk. Három részre osztjuk. A vajat megolvasztjuk, az olajjal összekavarjuk. Az első tésztadarabot lisztezett deszkán vékonyra nyújtjuk, megkenjük az olvasztott olajos vajjal. A második kinyújtott lapot ráhelyezzük, ezt is megkenjük, majd rásimítjuk a tölteléket. Befödjük a harmadik kinyújtott lappal, lekenjük és összehajtjuk, mint a hájas tésztát. A tészta felső harmadát lehajtjuk a közepéig, majd az alsó harmadát ugyanígy lentről felhajtjuk. Jobbról is behajtjuk a tészta közepéig, majd ugyanúgy balról. A találkozásnál összecsipegetjük. Határozott mozdulattal áthelyezzük vajjal kikent tepsibe úgy, hogy az összecsipegetett fele alulra kerüljön. Éles késsel a tetejét bemetsszük, majd letakarva meleg helyen egy órán át kelesztjük. Az idő letelte után felvert tojással lekenjük, mákkal megszórjuk, majd előmelegített sütőben 180 fokon 35-40 perc alatt megsütjük. 

Megj: Igény szerint a tölteléket ízesíthetjük kandírozott naranccsal, dúsíthatjuk különböző aszalványokkal is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése