Hozzávalók: 25 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt, 25 dkg
kenyérliszt, 1 dl tej, 1,5 dl víz, 4 evőkanál olaj, 3 dkg élesztő, 1 teáskanál
cukor, 2 teáskanál só, 2-2 evőkanál vegyes magkeverék
Elkészítése: A tejet a vízzel összevegyítjük,
meglangyosítjuk, elkavarjuk benne a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt. A
liszteket tálba mérjük, belekavarjuk a sót, hozzáadjuk az olajat, a felfutott
élesztőt és két evőkanál magkeveréket. Nem ragadó sima tésztát gyúrunk.
Letakarva egy órát kelesztjük, majd 10 részre osztjuk. Mindenik darabot kerekre
formázzuk, sütőpapíros tepsire fektetjük és letakarva még 20 percet
pihentetjük. Tetejüket lekenjük vízzel, a maradék magokkal megszórjuk. A sütőt
190 fokra előmelegítjük, egy kis lábosban vizet teszünk be párologni és a
zsömléket a forró-párás sütőben készre sütjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése