.

2014. december 5., péntek

Diós-rumos kalács




Hozzávalók a tésztához: 40 dkg liszt,13 dkg vaj, 1 dl tej, 3 evőkanál cukor, 2 dkg élesztő, 2 tojássárgája, csipet só; a töltelékhez: 30 dkg őrölt dió, 12 dkg cukor, 2 evőkanál kakaó, 2 tojásfehérje, 1 evőkanál rumaroma; a tetejére: 1 tojássárgája; a mázhoz: 10 dkg porcukor, 1 evőkanál rumaroma, 1 evőkanál forró víz, 5 dkg vaj

Elkészítése: A vajat megolvasztjuk. A lisztet elkavarjuk a sóval, 2 evőkanál cukorral. A tejet meglangyosítjuk, belekavarjuk a maradék cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és hagyjuk felfutni. A tészta hozzávalóit puha tésztává gyúrjuk és letakarva 40 percet kelesztjük. A töltelékhez a tojásfehérjét kemény habbá verjük a cukorral, hozzákavarjuk a rumot és a dióval elvegyített kakaót. A megkelt tésztát hat részre osztjuk. Olajozott felületen vékony téglalappá nyújtjuk, a tölteléket elosztva felcsavarjuk. Sütőpapírral bélelt kalácssütő formába teszünk alul három rudat, a tetejére kettőt egymástól 2 cm távolságra. Ebbe a közbe ültetjük be a hatodik rudat. Tetejét tojássárgájával lekenjük és 180 fokos sütőben pirosra sütjük. A mázhoz a vajat megolvasztjuk. A porcukrot elkavarjuk a rummal, a forró vízzel, az olvasztott vajjal. A meleg kalácsra ecseteljük és hagyjuk megszáradni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése