Hozzávalók a tésztához: 40 dkg liszt,13 dkg vaj, 1
dl tej, 3 evőkanál cukor, 2 dkg élesztő, 2 tojássárgája, csipet só; a
töltelékhez: 30 dkg őrölt dió, 12 dkg cukor, 2 evőkanál kakaó, 2 tojásfehérje, 1
evőkanál rumaroma; a tetejére: 1 tojássárgája; a mázhoz: 10 dkg porcukor, 1
evőkanál rumaroma, 1 evőkanál forró víz, 5 dkg vaj
Elkészítése: A vajat megolvasztjuk. A lisztet
elkavarjuk a sóval, 2 evőkanál cukorral. A tejet meglangyosítjuk, belekavarjuk
a maradék cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és hagyjuk felfutni. A tészta
hozzávalóit puha tésztává gyúrjuk és letakarva 40 percet kelesztjük. A
töltelékhez a tojásfehérjét kemény habbá verjük a cukorral, hozzákavarjuk a
rumot és a dióval elvegyített kakaót. A megkelt tésztát hat részre osztjuk.
Olajozott felületen vékony téglalappá nyújtjuk, a tölteléket elosztva felcsavarjuk.
Sütőpapírral bélelt kalácssütő formába teszünk alul három rudat, a tetejére
kettőt egymástól 2 cm távolságra. Ebbe a közbe ültetjük be a hatodik rudat.
Tetejét tojássárgájával lekenjük és 180 fokos sütőben pirosra sütjük. A mázhoz
a vajat megolvasztjuk. A porcukrot elkavarjuk a rummal, a forró vízzel, az
olvasztott vajjal. A meleg kalácsra ecseteljük és hagyjuk megszáradni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése