.

2016. január 14., csütörtök

Édesburgonyás kenyér


 Szeretek kenyeret sütni, de édesburgonyával ez volt az első próbálkozásom. A kenyér akárcsak egy sós kalács, pihe-puha, nagyon finom...csak ajánlani tudom.

 Hozzávalók: 65 dkg liszt, 40 dkg édesburgonya, 2,5 dkg friss élesztő, 3 evőkanál olívaolaj, 4 teáskanál só, 1 teáskanál cukor, 2 dl a krumpli főzőlevéből.

 Elkészítése: A burgonyát meghámozzuk, kockára vágjuk, sós vízben puhára főzzük. A vizet letöltjük róla (felfogjuk), a kihűlt burgonyát áttörjük. 2 dl krumplilébe kavarjuk a cukrot, az élesztőt és felfuttatjuk. A liszthez adjuk az édesburgonyát, a sót, az olajat és az élesztős vizet. 10 perc alatt sima tésztává dagasztjuk, majd letakarva egy órát kelesztjük. Ezután finoman átgyúrjuk, két részre vágjuk, és kör alakú lappá nyújtjuk. Mindkét darabot feltekerjük, és lisztezett deszkán még 30 percet pihentetjük. Egy nagy tepsivel együtt a sütőt előmelegítjük 190 fokra, majd a kenyereket az alsó felükkel felfelé a forró tepsire fektetjük, 45 perc alatt megsütjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése