.

2015. január 15., csütörtök

Aszalt gyümölcsös virágkalács



    Hozzávalók:60 dkg liszt, 25 dkg vegyes aszalt gyümölcs, 12 dkg cukor, 2 tojás, 2,5 dkg élesztő, 2,3 dl tej,1 narancs reszelt héja,1 teáskanál vanília kivonat, 6 evőkanál olaj, fél mokkáskanál só;a tetejére: 1 tojássárgája,1 teáskanál tej

Elkészítése: A tejet meglangyosítjuk. A felébe elkavarunk egy teáskanál cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és hagyjuk felfutni. A tej másik felébe feloldjuk a cukrot. Az átszitált lisztet elkavarjuk a sóval, a narancshéjjal, majd hozzáadjuk az élesztős tejet, a tojásokat, a cukros tejet és fokozatosan belegyúrjuk az olajat is. Letakarva egy órát kelesztjük. Két részre vágjuk, fél centis lappá nyújtjuk, megszórjuk az aszalványokkal és felcsavarjuk. Mindkét tekercset 2 centis szeletekre vágjuk. Sütőpapírral kibélelt kapcsos tortaformába körbe kirakjuk a szeletekkel. A maradék darabokat a közepébe fektetjük. Letakarva még 20 percet pihentetjük. Ezalatt a sütőt 180 fokra előmelegítjük, a kalács tetejét a tejes tojássárgájával lekenjük és 30-40 perc alatt pirosra sütjük. 

Megj:Ha nagyon pirosodik a teteje, takarjuk le sütőpapírral. Végezzünk tűpróbát.

2015. január 13., kedd

Savanyú uborkás aprópecsenye



 Hozzávalók: 70 dkg disznócomb, 10 dkg füstölt szalonna, 1 vöröshagyma, 4 savanyú uborka, só, bors

Elkészítése: A hagymát megtisztítjuk, felszeleteljük. A húst és az uborkát csíkokra vágjuk, a szalonnát felkockázzuk.  A szalonnát kiolvasztjuk, rátesszük a hagymát, megpároljuk, majd hozzáadjuk a húst. Sózzuk, borsozzuk, kevergetve pirítjuk, majd lefödve saját levében hagyjuk párolódni. Néha kavargatjuk, hagyjuk zsírjára sülni. Hozzáadjuk az uborkát is, együtt még néhány percet pároljuk. Tálaláskor krumplipürét vagy rizst adhatunk hozzá.

Almás, savanyúkáposztás csirkemell



 Hozzávalók: 40 dkg csirkemell, 50 dkg savanyú káposzta, 1 hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2 alma, 1 babérlevél, 1 mokkáskanál őrölt kömény, olaj, só, bors, pirospaprika, tejföl

Elkészítése: A hagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk. A káposztát vékonyra metéljük. Olajon, kevés víz, babérlevél hozzáadásával a káposztát roppanósra pároljuk, ízesítjük borssal, pirospaprikával, köménnyel. Olajon a hagymát a zúzott fokhagymával megdinszteljük, hozzáadjuk a felkockázott húst, sózzuk, készre pároljuk, majd a káposztával összeforgatjuk. Az almát meghámozzuk, felkockázzuk, az ételbe tesszük és néhány perc alatt födő alatt összefőzzük. Tejföllel tálaljuk.

2015. január 12., hétfő

Almás bukta



  Hozzávalók a tésztához:60 dkg liszt, 4 tojássárgája, 2,5 dkg élesztő, 8 dkg cukor, 2 dl tej,10 dkg olvasztott vaj; a töltelékhez: 1 kg alma, 4 evőkanál cukor, 1 mokkáskanál őrölt fahéj; a tetejére: 3 dkg vaj

Elkészítése: A tésztához a tejet meglangyosítjuk, belekavarunk egy kiskanál cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, hagyjuk felfutni, majd a többi hozzávalóval együtt sima tésztát gyúrunk. Letakarva meleg helyen 1 órát kelesztjük. A töltelékhez az almát meghámozzuk, lereszeljük, levét kiszorítjuk, majd a cukorral, a fahéjjal összepároljuk és hagyjuk kihűlni.
A megkelt tésztát téglalappá nyújtjuk, tenyérnyi kockákra vágjuk, mindenikre egy kiskanál tölteléket teszünk. Négy csücskétől összecsípjük, megformázzuk és sütőpapíros tepsibe egymástól kisebb távolságokra rakosgatjuk. Tetejüket olvasztott vajjal lekenjük és 180 fokra előmelegített sütőben szép pirosra sütjük.

Abált disznónyelv



 Hozzávalók:2 db disznónyelv,2 babérlevél,6 gerezd fokhagyma,1 vöröshagyma,1 mokkáskanál szemes fekete bors,só,őrölt pirospaprika

Elkészítése: A nyelveket megmossuk, felöntjük annyi vízzel, hogy lepje el. Hozzáadjuk a babérlevelet, az egészben hagyott hagymát, 3 gerezd fokhagymát, sót, borsot és puhára főzzük. Az abalében hagyjuk langyosra hűlni. Kivesszük, a fehér bőrtől megtisztítjuk. Bedörzsöljük zúzott fokhagymával és pirospaprikával. Vékonyan szeletelve tálaljuk.