Hozzávalók:60 dkg liszt, 25 dkg vegyes aszalt
gyümölcs, 12 dkg cukor, 2 tojás, 2,5 dkg élesztő, 2,3 dl tej,1 narancs reszelt
héja,1 teáskanál vanília kivonat, 6 evőkanál olaj, fél mokkáskanál só;a
tetejére: 1 tojássárgája,1 teáskanál tej
Elkészítése: A tejet meglangyosítjuk. A felébe
elkavarunk egy teáskanál cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és hagyjuk
felfutni. A tej másik felébe feloldjuk a cukrot. Az átszitált lisztet
elkavarjuk a sóval, a narancshéjjal, majd hozzáadjuk az élesztős tejet, a
tojásokat, a cukros tejet és fokozatosan belegyúrjuk az olajat is. Letakarva
egy órát kelesztjük. Két részre vágjuk, fél centis lappá nyújtjuk, megszórjuk
az aszalványokkal és felcsavarjuk. Mindkét tekercset 2 centis szeletekre
vágjuk. Sütőpapírral kibélelt kapcsos tortaformába körbe kirakjuk a
szeletekkel. A maradék darabokat a közepébe fektetjük. Letakarva még 20 percet
pihentetjük. Ezalatt a sütőt 180 fokra előmelegítjük, a kalács tetejét a tejes
tojássárgájával lekenjük és 30-40 perc alatt pirosra sütjük.
Megj:Ha nagyon pirosodik a teteje, takarjuk le
sütőpapírral. Végezzünk tűpróbát.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése