.

2016. május 31., kedd

Gyömbéres eperlekvár


  Hozzávalók: 2 kg eper, 1 kg cukor, 1 tasak 2:1 zselésítő, 1 citrom leve, diónyi gyömbér.

  Elkészítése: Az epret megmossuk, kicsumázzuk, feldaraboljuk. A zselésítővel elkeverjük, a citromlevet ráöntjük és összefőzzük. Hozzáadjuk a cukrot, a megtisztított, lereszelt gyömbért és főzzük, amíg a cukor elolvad. Tiszta üvegekbe töltjük, tetejüket lezárjuk, majd szárazdunsztban hagyjuk kihűlni.

  Megjegyzés: A zselésítőt a megfelelő utasítás szerint használjuk. Ha nélküle készítjük a lekvárt, főzzük 25 percet a hozzávalókat, majd mehetnek az üvegekbe.

2016. május 30., hétfő

Epres kiflifelfújt


 Hozzávalók (2személyre): 40 dkg eper, 2 kifli, 2 tojás, 3 evőkanál cukor, 4 dkg vaj, 1,5 dl tej, 1 tasak vaníliás cukor; vaj a forma kikenéséhez.

 Elkészítése: A kifliket hosszában kettévágjuk, majd felszeleteljük. A tojássárgáját a cukrokkal, a puha vajjal kikavarjuk, a meleg tejet hozzáadjuk, majd a kifli darabokra locsoljuk és összeforgatjuk. Kemény habbá verjük a tojásfehérjét, beleforgatjuk a kiflis masszába, majd a kivajazott formába simítjuk. Az epret megmossuk, kettévágjuk, a fél eperszemekkel kirakjuk a massza tetejét és 180 fokos sütőben 15 perc alatt megsütjük. Tetejére szórhatunk porcukrot.


 Megjegyzés: Más típusú idénygyümölccsel is elkészíthető, kifli helyett kalácsot is használhatunk.

2016. május 28., szombat

Citromfüves-mentás szörp


 Hozzávalók: 1-1 nagy csokor citromfű és menta, 2,5 liter víz, 1 kg cukor, 1 mokkáskanál citromsav, 1 citrom héja.


 Elkészítése: A vízből és a cukorból szirupot főzünk, beletesszük a citrom vékonyan levágott héját, a citromsavat, a citromfüvet meg a mentát. Összekeverjük, lefödjük és 24 órát állni hagyjuk. Másnap leszűrjük, újraforraljuk, üvegekbe töltjük, majd szárazdunsztban hagyjuk kihűlni.

Epres karamelltorta



 Hozzávalók a tésztához: 20 dkg liszt, 20 dkg cukor, 4 tojás, 1 teáskanál sütőpor, 8 evőkanál hideg víz, csipet só; a krémhez: 25 dkg cukor, 6 dl tejszín, 6 dkg fehér csokoládé; továbbá: 60 dkg eper, 1 dl citromos tea.


 Elkészítése: 22 cm-es tortaforma aljába sütőpapírt helyezünk. A tojásfehérjét egy csipet sóval, 4 evőkanál hideg vízzel kemény habbá verjük. A tojássárgáját a cukorral kikavarjuk, majd a megmaradt 4 evőkanál hideg vízzel eldolgozzuk. A lisztet a sütőporral elvegyítjük, majd a habbal felváltva a tojássárgájához keverjük. A tésztát a formába simítjuk és előmelegített 180 fokos sütőben megsütjük. A tejszínt felforrósítjuk. Egy magas edényben a cukrot állandóan kavargatva karamellizáljuk, majd fokozatosan hozzáöntjük a tejszínt. Kavargatva lassú tűzön főzzük, amíg az egész cukor fel nem oldódik. A fehércsokoládét hozzáadjuk és hagyjuk kihűlni. Egy éjszakára hűtőbe tesszük, másnapra besűrűsödik és összerakás előtt felverjük elektromos habverővel. A tésztát lapjában háromfelé vágjuk, a krémet három részre osztjuk. Az alsó lapot meglocsoljuk a citromos teával, rásimítjuk a krém egyik részét, rá a második lapot. Meglocsoljuk teával, kirakjuk megmosott, félbevágott eperszemekkel, rásimítjuk a krémet, majd befödjük az utolsó lappal. Meglocsoljuk teával, rásimítjuk a megmaradt krémet, a tetejét eperszemekkel díszítjük és tálalásig hűtőbe tesszük.                                                                                      

2016. január 14., csütörtök

Édesburgonyás kenyér


 Szeretek kenyeret sütni, de édesburgonyával ez volt az első próbálkozásom. A kenyér akárcsak egy sós kalács, pihe-puha, nagyon finom...csak ajánlani tudom.

 Hozzávalók: 65 dkg liszt, 40 dkg édesburgonya, 2,5 dkg friss élesztő, 3 evőkanál olívaolaj, 4 teáskanál só, 1 teáskanál cukor, 2 dl a krumpli főzőlevéből.

 Elkészítése: A burgonyát meghámozzuk, kockára vágjuk, sós vízben puhára főzzük. A vizet letöltjük róla (felfogjuk), a kihűlt burgonyát áttörjük. 2 dl krumplilébe kavarjuk a cukrot, az élesztőt és felfuttatjuk. A liszthez adjuk az édesburgonyát, a sót, az olajat és az élesztős vizet. 10 perc alatt sima tésztává dagasztjuk, majd letakarva egy órát kelesztjük. Ezután finoman átgyúrjuk, két részre vágjuk, és kör alakú lappá nyújtjuk. Mindkét darabot feltekerjük, és lisztezett deszkán még 30 percet pihentetjük. Egy nagy tepsivel együtt a sütőt előmelegítjük 190 fokra, majd a kenyereket az alsó felükkel felfelé a forró tepsire fektetjük, 45 perc alatt megsütjük.

Lencsekrémleves


Most hús nélkül készítettem, de ha hússal szeretnénk, füstölt kolbászt vagy füstölt oldalast főzzünk bele. Tetejére meg szórjunk reszelt sajtot.

 Hozzávalók (4személyre): 30 dkg lencse, 2 krumpli, 1,5 dl tejföl, 1 vöröshagyma, 1 sárgarépa, 1 petrezselyemgyökér, 3 cikk fokhagyma, 1 teáskanál pirospaprika, 1 babérlevél, tárkonyecet, olaj, só; a tálaláshoz: füstölt sajt.

 Elkészítése: A lencsét este bő vízbe áztatjuk. A hagymát, fokhagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk, a krumplit felkockázzuk. A megtisztított gyökérzöldségeket  nagyobb darabra vágjuk. Olajon a hagymát megfuttatjuk, hozzáadjuk a fokhagymát és a pirospaprikát. Beleöntjük a lencsét, hozzáadjuk a zöldségeket, a babérlevelet és feltöltjük vízzel. Sóval ízesítjük, födő alatt puhára főzzük. Ekkor a babérlevelet kivesszük, és a levest botmixerrel krémesítjük. Szükség szerint vízzel hígítjuk, majd újraforraljuk, és belekavarjuk a tejfölt. A kész levest ízlés szerint tárkonyecettel savanyítjuk.

2016. január 11., hétfő

Diós minikalács


 Még az ünnepekre készültek ezek az apró diós kalácsok. Iskolaidőben csomagolni is kitűnő.

 Hozzávalók (16 darabhoz): 40 dkg liszt, 13 dkg vaj, 3 evőkanál cukor, 2 tojássárgája, 2 dkg friss élesztő, 1,5 dl tej, 1 narancs reszelt héja, csipet só; a töltelékhez: 2 tojásfehérje, 20 dkg őrölt dió, 15 dkg cukor, 1 evőkanál kakaó, 1 teáskanál rum; a tetejét lekenni: 1 tojás.

Elkészítése: A liszt közepébe mélyedést készítünk, beleszórjuk a cukrot, ráöntünk 1 dl langyos tejet, és belemorzsoljuk az élesztőt. Miután felfutott, hozzáadjuk a tojássárgáját, a sót meg a reszelt narancshéjat. A vajat megolvasztjuk, hagyjuk visszahűlni. A tésztát összedolgozzuk, beledolgozzuk a vajat is, és szükség szerint a maradék tejet. Letakarva egy órát kelesztjük. A tojásfehérjét a cukorral habbá verjük, belekavarjuk a dióval elvegyített kakót és a rumot. A tésztát két részre osztjuk, 32x26cm méretű téglalappá nyújtjuk. Elosztjuk rajta a diós tölteléket, felcsavarjuk, és 4cm-es darabokra vágjuk. Sütőpapíros tepsire rakjuk, letakarva 40 percet kelesztjük, majd tojással lekenjük, és 180 fokos sütőben pirosra sütjük.

Megjegyzés: Kihűlés után a kalácsok végeit porcukorba forgathatjuk.