.

2017. február 21., kedd

Vaníliakrémmel töltött fánk


 Hozzávalók (15 darabhoz): 30 dkg liszt, 7 dkg cukor, 1,5 dkg élesztő, 1 tojás, 1 tojássárgája, 2 evőkanál olvasztott vaj, 2 dl tej, 1 tasak vaníliás cukor, fél citrom héja, csipet só; a vaníliás krémhez: 4 tojássárgája, 3 dkg vaníliás pudingpor, 2 dkg liszt, 5 dl tej, 4 evőkanál cukor, 1 teáskanál vanília kivonat; továbbá: olaj, vaníliás porcukor.

 Elkészítése: A krémhez a tojássárgáját a cukorral kikavarjuk, hozzáadjuk a lisztet, a pudingport, kevés hideg tejjel simára kavarjuk. A maradék tejet felmelegítjük, a masszát beletöltve sűrűre főzzük. Belekavarjuk a vaníliakivonatot és a tálat lefóliázva hagyjuk hűlni. 1 dl langyos tejbe kavarjuk a cukrokat, belemorzsoljuk az élesztőt és hagyjuk felfutni. A liszthez adjuk a tojást, a tojássárgáját, az olvasztott vajat, a reszelt citromhéjat, a sót, az élesztős tejet, majd összedolgozzuk még annyi tejjel, hogy lágy tésztát kapjunk. Letakarva duplájára kelesztjük, majd 15 részre osztjuk. Gombócokat formálunk, letakarjuk még 10 percig, majd forró olajban pirosra sütjük. Papírra szedjük ki, mindenik oldalát késsel egy kissé megvágjuk. Tortadíszítő zsákba töltjük a vaníliakrémet, a résen megtöltjük a fánkokat, végül vaníliás porcukorral megszórjuk.



2 megjegyzés: