2013. július 21., vasárnap

Vasárnap Vánczával- Hamis turósrétes

Sütöttetek már olyan rétest, hogy a nyers tekercset tejjel leöntitek és abban sül meg a tészta? Mostanig én sem. Mónika, a  Váncza projektjében készítette el, nagyon megtetszett.
Úgy adódott, hogy amikor sütöttem volt két társaságom. A tekercseket a tepsibe tettem, öntöttem a tejet rá, erre mindenki csodálkozni kezdett. Tejet rá? Azt hogy? Milyen lesz?
Hogy mi sül ki belőle az a jövő titka, mondtam, kísérlet:-) egy óra múlva meg is tudtuk. A vaníliás tejben megsült rétestől illatozott a ház. Még melegen megkóstoltuk....isteni finom!


2 tekercs tésztájához vegyünk:

25 dkg lisztet
1 tojást
1/2 csom. sütőport és annyi
tejet, hogy gyúrható tésztát kapjunk.
A tésztát pihentetjük amíg a töltelék elkészül.

A töltelékhez:

1/2 kg tehéntúró
10 dkg mazsola ( nálam most elmaradt)
1 csom. vaníliás cukor
2 kisebb tojás
1 citrom reszelt héja
20 dkg cukor és
tejföl

A hozzávalókat kikavarjuk. Arra vigyázzunk, hogy ne legyen folyós a töltelékünk. Annyi tejfölt kavarjunk bele, amíg a krémünk jó kenhetővé válik.
   Én itt megjártam egy kissé, mert beletettem az eredeti, könyv szerinti tejföladagot, ami 2 dl volt és a krémem folyt. Szerencsére volt még túróm, ezzel helyrehoztam.

Kell hozzá még:
10 dkg vaj megolvasztva
1/2 l tej és
1 csom. vaníliacukor

A tésztát kettévágtam, elkezdtem kinyújtani jó vékonyra. Lekentem az olvasztott vajjal. Ettől a tészta megpuhul és kézzel finoman lehet húzni. Kihúzogattam téglalap alakúra, még megkentem vajjal, rásimítottam a töltelék felét, majd feltekertem.
Ugyanígy jártam el a másik darabka tésztával is.
    A tejben elkavartam a vaníliacukrot és ráöntöttem a rétesekre.
Előmelegített sütőben  180 fokon egy órát sütöttem, amiből alsó-felső fokozaton 30 percet, azután csak alsóra állítva még 30-at.




20 megjegyzés:

  1. Hogy ez milyen különleges, nem is vettem észre Móninál, de ahogy elnézem a fotókat, csakis finom lehet:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Megtalálom én a kucifántosokat:-) ízre csak dicsérni tudom.

      Törlés
  2. Fenomenális! Azt hiszem a túróson kívül még almás verzióban is ki fogom próbálni :)

    VálaszTörlés
  3. Nagyon guszta és finom lehet! Láttam én is ezt a süteményt és csodálkoztam én is a leöntésen!:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tökéletesen működik Éva, elpárolog róla a tej, a tészta pedig finom, puha lesz.

      Törlés
  4. Szerintem már holnap nekiállok....unatkozik a sütőm ebben a melegben..;-))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Milyen jó! Kíváncsian várom az eredményt! Ne hagyd azt a sütőt sokat unatkozni:-)

      Törlés
  5. Bekerült a recept mellé:))
    Nagyon szép:))

    VálaszTörlés
  6. Gyönyörű lett, először azt hittem, attól hamis, hogy nem kell bele túró! :) Aztán rájöttem, hogy inkább a tésztája hamis rétestészta. Nagyon jól néz ki, finom lehetett! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, a tészta miatt hamis:-) finom volt!:-)

      Törlés
  7. Nagyon érdekes!! Olyan szívesen megkóstoltam volna én is... :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nekünk is érdekes volt amikor úsztak a tekercsek a tejben, de finom lett a végeredmény:-)
      Szívesen adtam volna:-)

      Törlés