.

2013. július 25., csütörtök

Zöldséges bableves

Sok friss zöldséggel, galuskával készítettem, hús nélkül, de higgyétek el így is nagyon laktató, finom leves.


30 dkg szárazbab
30 dkg vegyes leveszöldség( répa, petrezselyem gyökér, karalábé)
1 jó szelet zeller
1 fej vöröshagyma
1 paradicsom
1 zöldpaprika
petrezselyemzöld, lestyán
só, pirospaprika
kevés olaj

A galuskához:
1 tojás
2- 3 ek liszt

     A babot este megmostam, beáztattam. Másnap kuktába tettem, vízzel felöntöttem, hogy bőven lepje el, sóztam és  sípolástól számítva 15 percet főztem.
     A zöldségeket megpucoltam, felvágtam. Egy fazékban olajon megdinszteltem a hagymát. A fazekat  levettem a tűzről, belekavartam a pirospaprikát, hozzáadtam a felvágott zöldségeket, kissé sóztam és fedő alatt 5 percet pároltam.
     Hozzáöntöttem a babhoz, együtt tovább főztem.
     A galuskához a tojást felvertem, belekavartam a lisztet( hígabb masszát kell kapjunk), majd kiskanállal a lassan lobogó levesbe szaggattam.
A paradicsomot forró vízbe mártottam, héját lehúztam, húsát apróra vágtam.
A leves tetejét apróra vágott petrezselyem zölddel és lestyánnal szórtam meg.
Tálaláskor tejfölt ettünk hozzá és csípős paprikát.

6 megjegyzés:

  1. Így zöldségesen még sosem ettem, ki kell próbálnom egyszer, mert jól hangzik:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Finom az íze Kati. Tejfölös eresztékkel még sűrítheted,nekünk így tökéletes volt:-)

      Törlés
  2. Elhiszem, hús nélkül is jó kis tartalmas leves! :)

    VálaszTörlés
  3. Nálunk is elfogyna nagyon gyorsan. A család imádja a leveseket :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mi is nagyon szeretjük:-) Sokszor kétfélét főzök a lányom miatt. Ő nem eszik semmi húsosat.

      Törlés