.

2013. december 18., szerda

Eredeti arab falafel

 Volt valamikor egy arab barátom, nagyon finoman készítette a zöldségsalátát. Sajnos a falafel receptet nem kértem el tőle, akkor még nem is tudtam mi fán terem ez a finomság. Rég kiszerettem volna próbálni, sok receptet átböngésztem, de megoszlottak a vélemények. Volt aki tojást tett bele, soknak sütés közben szétment. Kerestem és találtam a No-saltyn. Mivel a hölgy araboknál élő barátnőjétől származik a recept meg is örültem, hogy megvan az eredeti. A fűszerezés lepett meg. Sokfélét használnak, más ízvilág, de mindenem volt készleten és tökéletesen a recept szerint jártam el. Mondhatom nagyon jól sikerült! Tzatzikit készítettem hozzá, mindenkinek ízlett. Köszönöm a receptet Éva!


Hozzávalók: 50 dkg száraz csicseriborsó, 1/2 fej fokhagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, 2 evőkanál római kömény, 1-1 kávéskanál őrölt koriander, pirospaprika, bors, majoránna, szegfűszeg, 1/2 evőkanál só, 1/2 evőkanál szódabikarbóna, 2 kis chili paprika, 1/2 fej vöröshagyma.

Elkészítése: A borsót megmossuk, beáztatjuk 12 órára.  A hagymákat, a petrezselymet, a paprikát, a borsót késes aprítóba pépesre aprítjuk. A fűszerek felével a pépet összekeverjük, a tálban lesimítjuk majd a megmaradt fűszert rászórjuk. Hűtőbe tesszük legalább 3 órára. Ezután keverjük bele a szódabikarbónát, majd vizes kézzel gombócokat formálunk és forró olajban pirosra sütjük. Az olaj forró legyen, de lassan  süljenek a gombócok!

Megj: A fűszereknél a koriander, a pirospaprika, a bors, a majoránna, a szegfűszeg összesen 1 evőkanálnyi kell legyen!

14 megjegyzés:

  1. De rég ettem! Pedig hogy szeretem. :) ...hmmm... lassan megint kéne csinálni... Addig is kérek szépen kóstolót! :D

    VálaszTörlés
  2. Most szívesen befalnám ezt a finomságot! :)

    VálaszTörlés
  3. Nagyon finom lehet! Vajon konzerv csicseriből is készíthető? Biztosan :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem áll össze konzervből, csak a szárazból!

      Törlés
    2. Muskátli Büfé, konzervből csak akkor lesz jó, ha tojást is teszel bele, különben szétesik. Pont az a lényeg, hogy nyers, azaz nem hőkezelt csicseriből készül az igazi, eredeti falafel.

      Törlés
    3. Köszönöm HajniZoli - Köszönöm sedith :)

      Törlés
  4. Még nem volt szerencsém falafelt kóstolni, de nagyon finomnak hangzik. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Egyszer majd próbáld ki. Más ízvilág, de finom!:-)

      Törlés
  5. Én is pont ezt a receptet találtam meg anno, és azóta is így készítem. Már elég rég nem ettünk, ideje lenne újból beiktatni, tényleg... :)

    VálaszTörlés
  6. Nagyon régen ettem, akkor sem én készítettem, hanem étteremben készen vettem! :) Csoda guszta nálad, jó, hogy most már megvan a recept, lehet itthon készíteni! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Egyszer majd kóstold meg a házit Hankka, szerintem finomabb mint az éttermi:-)

      Törlés