Az idén elhatároztam, hogy megpróbálom kenyérbe belesütni a csülköt. Természetesen lehet sonkát is. Nagyon jól sikerült. Finom is lett meg mutatós is. Legközelebb kisebb darabokban cipóba sütöm, talán úgy gazdaságosabb, egy személynek egy cipó. Arra azért figyelni kell, hogy száraz legyen a sonka vagy csülök, ellenkező esetben a belőle kiszivárgó víz eláztathatja a kenyerünket.
Hozzávalók a kenyértésztához: 1 kg finomliszt, 2 tasak szárított élesztő, 1 evőkanál só, 2 evőkanál olaj, 5 dl víz; a töltelékhez:
80 dkg főtt csülök
Elkészítése: A liszttel elkavarjuk a sót, az
élesztőt, majd hozzáadjuk az olajat, a vizet és elkezdjük gyúrni. Sima tésztát
dagasztunk. Letakarva egy órát kelesztjük, majd finoman átgyúrjuk, kezünkkel
kilapogatjuk. A csülökből a csontot eltávolítjuk, majd a húst becsomagoljuk a
tésztába úgy, hogy az összetűrt része alul kerüljön. Egy nagyobb zománcos
lábosba sütőpapírt teszünk, a kenyeret belehelyezzük. Letakarva fél órát
kelesztjük. Ezalatt a sütőt 200 fokra előmelegítjük. Egy kisebb lábos belsejét
vízzel bepermetezzük és ráborítjuk a kenyérre. Betesszük sülni 35 percet, majd
a felső lábost levéve pirosra sütjük a tetejét. Még melegen vízzel
megpermetezzük. A formából kivesszük, kihűlés után szeleteljük.
Megj: Egy tasak élesztő 7 g.
Ó, de jó! Egy szelet kenyér, s már semmi nem kell rá! Mert ott a finom csülök:-)
VálaszTörlésMinden egy helyen:)
TörlésNagyon szép lett, tényleg elég egy szelet kenyér, benne a csülökkel! :) Persze körítve egy kis tormával, főtt tojással, jaj de éhes lettem! :)
VálaszTörlésÚgy ahogy mondod, úgy a jó:) mindjárt itt a húsvét, akkor majd eszünk ilyen finomságokat:)
TörlésFinommságos :) Húsvétra nagyon jól fog jönni ez a recept, köszönöm :)
VálaszTörlésEgészségetekre Millye!
Törlés