.

2014. február 5., szerda

Sonkás, sajtos gombóc

 
Egy újabb gombóc aminek egy részébe csak sajt, másik részébe sonka is  kerül, persze a Lányom kedvéért a sajtos. Készíthetjük zsemléből, kifliből. Nálunk az összegyűlt iskolás kiflik szokták gombócban végezni.

Hozzávalók: 4 kifli, 1,5 dl tej, 10 dkg sajt, 15 dkg főtt sonka, 2 tojás, 13 dkg vaj csipetnyi őrölt kömény, só; tetejére sajt

Elkészítése: A kiflit feldaraboljuk, a tejben megáztatjuk, kinyomkodjuk és ledaráljuk. Hozzáadjuk a reszelt sajtot, az apróra vágott sonkát, a tojássárgát, a köményt, a sót, 3 dkg puha vajat és jól kikavarjuk. A tojásfehérjét habbá verjük, beleforgatjuk a masszába.
Nedves kézzel gombócokat formázunk, forró vízben kifőzzük. A maradék vajat megolvasztjuk, a gombócokat megforgatjuk benne. Melegen tálaljuk reszelt sajttal megszórva.

16 megjegyzés:

  1. Nagyon finom és a maradékok is eltünnek:-))

    VálaszTörlés
  2. Nagyon jó kis maradék hasznosító ötlet. És így legalább mindenki szívesen falatozza.

    VálaszTörlés
  3. Ilyet még nem ettem Hajni, de nagyon jól hangzik:)

    VálaszTörlés
  4. Hmmmm szuper ötlet és így a suliból hazahozott és megmaradt kifliket sem kell kidobni :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kidobni nem szoktam, eddig bundás kifli készült belőlük legtöbbször:)

      Törlés
  5. De jó, akár magában, akár köretként is szuper:)Még nem ettem ilyet, de nagyon jól hangzik:)

    VálaszTörlés
  6. Olyan jók ezek a viszonylag egyszerűen elkészíthető ételek, nem utolsósorban pedig tökéletes a maradék péksütemény hasznosítására! :)

    VálaszTörlés