.

2014. május 26., hétfő

Cézár saláta


Néha találkozunk olyan ételekkel, melyeket titokzatosság övez. Így vagyunk a Cézár salátával is, hisz egyesek szerint a Las-Vegasi Caesar Palace konyhájában készítették először, míg mások szerint Caesar Cardini olasz séf keze munkáját dicséri. Eredetileg szardellával, parmezánnal készült. Mai változatában lehet benne sült csirkemell, sült bacon, de sok helyen a jégsaláta mellé más zöldségeket is társítanak.  
 Én most szardellafilével készítettem, de nagyon szeretjük sült csirkemellcsíkokkal is.


Hozzávalók: 1 kis fej jégsaláta, 2 gerezd fokhagyma, 2 szardellafilé, 2 evőkanál citromlé, 1 kávéskanál mustár, 1,5 dl olaj, 1 tojássárgája, 5 dkg sajt, só, bors; a krutonhoz: 3 szelet kenyér

Elkészítése: A salátát leveleire szedjük, megmossuk, leszárítjuk, majd kisebb darabokra tépkedjük. A fokhagymát megtisztítjuk, présen átnyomjuk, hozzáadjuk a szardellafilét és villával szétnyomkodjuk. Hozzáadjuk a citromlét, kevés borsot, a mustárt és a tojássárgáját.  Folyamatosan kavargatva lassan hozzákavarjuk az olajat is. A sajtot vékony lapocskákra vágjuk, a szószba vegyítjük. Ízlés szerint sózzuk, majd a salátával összeforgatjuk. A kenyereket megpirítjuk, apró kockákra vágjuk és a salátával tálaljuk.

1 megjegyzés: