.

2017. március 23., csütörtök

Morvai túrós


 Hozzávalók a tésztához: 50 dkg finomliszt, 5 dkg vaj, 4 dkg cukor, 2,5 dkg élesztő, 3 dl tej, 1 tojássárgája, 1 teáskanál reszelt citromhéj, 1 mokkáskanál só; a töltelékhez: 35 dkg tehéntúró, 5 evőkanál vaníliás porcukor, 1 teáskanál reszelt citromhéj; a tetejére: 1 tojássárgája, 1 evőkanál tej, szilvalekvár.

 Elkészítése: A vajat megolvasztjuk, a lisztet tálba szitáljuk. Közepébe mélyedést készítünk, beletesszük a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és ráöntjük a langyos tejet. 10 perc alatt felfuttatjuk, majd a tojássárgáját, a citromhéjat, a sót, a vajat hozzáadva sima tésztát dagasztunk. Letakarva 1 órát kelesztjük, majd 3 mm lappá nyújtjuk, és 25 részre vágjuk. A töltelék hozzávalóit kikavarjuk. Mindegyik darab közepére egy-egy teáskanál tölteléket teszünk. A széleit össszecsípjük, majd ezzel lefelé sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük. Mindegyik csomag közepét kissé benyomjuk és szilvalekvárt teszünk bele. Körülötte a tejjel elkevert tojássárgájával lekenjük, majd előmelegített sütőben pirosra sütjük.


 Megjegyzés: Hazájában nagyobb darabokban készítik, a tésztát csak 15 részre osztják. Ha lágyabb a tehéntúró, kavarjunk hozzá 1-2 evőkanál búzadarát.

3 megjegyzés:

  1. Nagyon különleges hangzású és kinézetű süti, tetszik nagyon. Ha van kedvetek megmutatni az egyik kedvenc képeteket -akár ezt-egy játék keretében, kukkantsatok be hozzám. 🙂

    VálaszTörlés
  2. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés