.

2012. március 13., kedd

Juhtúrós gombóc leves

Az, hogy a lányom 4 éves korától megtagadja a húsevést, elég sok gondot okozott nekem, mivel nem csak a húst nem eszi meg, hanem a zöldséges ételekkel sem barátkozik, így mindig keresgélnem kellett, hogy mivel tehetném változatossá az étrendjét. Amit mindig megevett, az a tejtermék volt, minden mennyiségben. Egy ilyen keresgélés alkalmával találtam rá a neten erre az ízletes, finom levesre, az adagokon változtattam.

Hozzávalók:

2 dkg vaj
10 dkg juhtúró
2 dl tejföl
2 gerezd fokhagyma
zöldségleves vagy leveskocka

A gombóchoz:

14 dkg túrót
2 ek lisztet
2 ek grízet
1 tojást es ízlés szerint kevés sót összekavarunk. Lágyabb masszát kell kapjunk, amit aztán állni hagyunk. Ha a túró szárazabb, csak 1 ek lisztet és grízet teszünk hozzá, hogy a gombóc főzés után is puha maradjon.

A vajat megolvasztjuk, beleteszünk 1 ek lisztet és 1-2 percig kevergetjük, majd állandőan kevergetve felöntjük a zöldséglevessel és 5 percig forraljuk. Vigyázni kell, ha felforrt, könnyen kifut! Vizes kézzel apró gombócokat formázunk és beletesszük a levesbe, 10 percig főzzük. 10 dkg juhtúrót kikavarunk a tejföllel, egy kevés forró levessel, majd az egészet beleöntjük a levesbe, beletesszük a zúzott fokhagymát is. Kaprot vagy petrezselyemzöldet és ízlés szerint sót tehetünk hozzá.

2 megjegyzés:

  1. Hű, ennek, nagyon fognak örülni nálunk is, ha elkészítem majd Nekik. Köszönöm az ötletet.
    Kivételes helyzetben vagyok, mert szeretnék valamit felajánlani Nektek, nézzetek át hozzám. Köszönöm.
    U.I.
    Én magam 21 éve nem eszem húst, a Fiam sem evett az első 5 évében, utána is keveset. Ehetett volna, de nem akart. Ma már eszik...

    VálaszTörlés
  2. Örülök, hogy tetszik kedves mági, úgy tűnik egy csónakban evezünk:)

    VálaszTörlés